Nieuws

436 meter! Max Homa slaat verste drive ooit op PGA Tour (en er sneuvelde nóg een record op Hawaï)

Max Homa heeft zichzelf bij het eerste toernooi van 2024 meteen in de recordboeken gespeeld. De nummer 7 van de wereld sloeg tijdens de derde ronde van The Sentry op Hawaï een reusachtige drive, van maar liefst 477 yards (436 meter). Nooit eerder vertoond op de PGA Tour.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Als we het hebben over de echte ‘big hitters’ op de tours, dan denk je waarschijnlijk al gauw aan Rory McIlroy of Bryson DeChambeau. De naam Max Homa komt in elk geval zeker níét in je op. De 33-jarige wereldtopper was afgelopen seizoen dan ook slechts de nummer 62 op de PGA Tour als het gaat om ‘driving distance’. Gemiddeld sloeg Homa de bal een slordige 305 yards, oftewel 279 meter. Maar dit weekend deed hij daar dus een flinke schep bovenop.

477 yards

Het indrukwekkende tafereel speelde zich zaterdagmiddag af op hole 7, een par-4 van 525 yards die stevig downhill loopt vanaf de teebox. Met wind in de rug sneed Homa de scherpe dogleg naar rechts af en behaalde hij een (op de PGA Tour) nooit eerder vertoonde 477 yards (436 meter).

Het was de langste drive sinds het ShotLink-systeem in 2003 zijn intrede deed en alles bijhoudt. “Aangezien het uphill was, tegen de wind in en de bal niet uitrolde, ben ik hier toch wel trots op”, grapte Homa droogjes op sociale media. Hij scherpte het record van Davis Love III aan met precies 1 yard.

Birdiefestijn

Dat het uitgerekend in dit eerste toernooi van het nieuwe jaar gebeurde was geen toeval. De Plantation Course van Kapalua staat met zijn gigantische fairways, die ook nog eens flink hellen, elk jaar garant voor de nodige ‘bommetjes’. Rough en andere verdedigingsmechanismes zijn ook vrijwel afwezig, waardoor de bal ver uitrolt. Het voormalige Tournament of Champions is altijd een ‘birdie contest’, en werd zondag gewonnen door Chris Kirk met een score van -29.

Over de eerste drie rondes slechtten maar liefst 220 drives de grens van 400 yards (366 meter)! Helaas waren er geen camera’s aanwezig. Ook andere statistieken (balsnelheid, clubhead speed en de ‘launch angle’) hebben we helaas niet, behalve dus die krankzinnige afstand.

Om het goed te maken hieronder een video van ‘long driver’ Kyle Berkshire. Hij sloeg in oktober vorig jaar, onofficieel, 579 yards (529 meter) ver. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Wat is ShotLink?

ShotLink is het meest geavanceerde scoringssysteem dat we hebben in het mondiale topgolf. Het wordt sinds 2003 gebruikt om afstanden en nog een heleboel andere statistieken bij te houden tijdens golftoernooien in vooral Amerika. Voor elk toernooi wordt elke hole digitaal in kaart gebracht. Wanneer een bal wordt geslagen, leggen de sensoren van ShotLink (radar, camera en/of lasers) het traject van de bal vast. Luttele seconden later kan de golffan op de app of website van de PGA Tour al zien wat zijn/haar favoriete speler slag voor slag gedaan heeft.

Record voor Sungjae Im

Ook een ander record ging er afgelopen weekend aan op Hawaï. Sungjae Im maakte alles bij elkaar 34 birdies, het hoogste aantal óóit op de PGA Tour in een wedstrijd over 72 holes. Op hole 15 evenaarde de Zuid-Koreaan het record (op naam van Jon Rahm, Mark Calcavecchia en Paul Gow), om met een afsluitende birdie op 18 op eenzame hoogte te komen.

En toch eindigde hij vier slagen achter de uiteindelijke winnaar... Dat had er alles mee te maken dat Im ook zeven bogeys en een dubbel-bogey liet noteren op Kapalua.
Lees meer over
Topgolf PGA Tour