Topgolf

Van Driel grijpt zijn eerste DP World Tour-zege, en zo kwam die tot stand

Darius van Driel is de vijfde Nederlander die op de DP World Tour een toernooi weet te winnen. De 34-jarige Nederlander was de beste in het Magical Kenya Open in Nairobi. "Ik heb -14 gehaald en dit is alles wat ik wilde", jubelde de Leidschendammer. 
Beeld: Getyy Images

Beeld: Getyy Images

Na 111 toernooien op de DP World Tour kreeg Darius van Driel (34) een nieuwe kans om zijn eerste DP World Tour-zege te bemachtigen. De Leidschendammer ging na 54 holes samen met rookie Manuel Elvira aan de leiding op -10, maar het gat met de achtervolgers bedroeg slechts een slag.

De start van zijn slotronde op Muthaiga Golf Club in Nairobi was - net als de drie voorgaande dagen - zeer solide: na twee keer par en een birdie op de par-4 derde hole bleef hij lang in positie. Op de par-5 vierde had Van Driel een goede kans op een tweede birdie, maar die ging er helaas net langs. Na een bogey van Elvira op vijf ging Van Driel, die wel een keurige up-and-down maakte vanuit een lastige ligging, voor het eerst alleen aan de leiding met -11. De par-5 7de  gaf Van Driel opnieuw een goede kans om naar -12 te gaan, maar de putt van 3 meter ging er langs - en omdat Elvira wel zijn birdie noteerde stonden ze weer gelijk op -11. 

Darius van Driel in Kenia

Cruciale eagle

Op de par-4 negende had Van Driel wederom een kans, maar ook die putt ging er helaas niet in. Het solide spel van tee tot green, dat de hele week al uitstekend was, gaf de Nederlander veel kansen, maar van een echt gat op weg naar de finish was nog geen sprake.

Eenmaal door de turn was het dringen aan de top en waren het inmiddels vier spelers die aan kop gingen met -11. Het moment van de ronde kwam op hole 10, waar de Nederlander een geweldige lange putt voor eagle maakte om naar -13 te gaan en direct een gat te slaan van twee slagen. Ook op de eerste dag maakte Van Driel een eagle op deze par-5 van 493 meter.

Op de lange par-3 11de miste Van Driel rechts de green, en na een lastige chip noteerde hij zijn eerste bogey van de ronde (op zaterdag was Van Driel foutloos). De volgende hole pakte Van Driel direct deze slag terug met een birdie (zie video onder) om de voorsprong weer op twee slagen te brengen. Ook op de 13de was het de putter waarmee de rustig ogende professional een bogey wist te vermijden.

Wederom een uitstekende eerste lange putt op 16 - die dicht bij de hole bleef liggen - zorgde ervoor dat Van Driel makkelijk een par kon noteren. Ook op 17 en 18 - na een fabelachtige chip die dood bij de hole eindigde - liet hij geen steken meer vallen. Een tap-in birdie op 18 was genoeg voor -14 en de winst. Joe Dean uit Engeland en Nacho Elvira uit Spanje eindigde op -12 en deelden de tweede plaats.

'Een droom die uitkomt'

Van Driel begon de week uitstekend met een 66, gevolgd door rondes in 69 en 68 slagen. In de slotronde was het spel opnieuw solide en gezien de spanning extra knap. Hij stond de leiding nooit af en hield zijn hoofd zeer koel op de laatste paar holes voor een slotronde in 67 (-4) slagen .

"Het is een droom die uitkomt, ik kon de hele ronde mijn emoties in bedwang houden, maar nu zo na de laatste putt komt het eruit", aldus een geëmotioneerde Van Driel die eindelijk besefte wat hij had gepresteerd. "Ik zag dat iedereen rond -10 stond, dus in mijn hoofd was het 1 tegen 1. Misschien zag ik er van buiten rustig uit, maar ik was heel calculerend bezig. Ik dacht dat misschien -12 of -13 goed zou zijn en dacht dat -14 veilig zou zijn. Ik heb -14 gehaald en dit is alles wat ik wilde", aldus Van Driel voor de camera's van de DP World Tour.

Deze nieuwe mijlpaal in zijn carrière leverde ook een goede cheque op van 425.000 dollar. De kersverse winnaar kwalificeerde zich dit jaar voor de DP World Tour via de Qualifying School. Een week nadat hij zijn kaart had bemachtigd eindigde hij in de top 10, en twee weken later zelfs in de top-5. Een goede start van het seizoen met nu een nieuw uitroepteken door zijn eerste zege op het allerhoogste niveau veilig te stellen. Na dit resultaat staat hij 6de in de jaarranglijst. 

Naast zeges op de Alps Tour won Van Driel twee keer op de Challenge Tour als professional. In 2019 (Belgian Knockout) en 2021 (Porsche European Open) werd hij al eens tweede op de DP World Tour. In 2018 won er voor het laatst een Nederlander op de DP World Tour: Joost Luiten won het Oman Open. Jan Dorrestein (1970 & 1973) en Maarten Lafeber (1999) wonnen ook in Kenia. 

Daan Huizing, die Van Driel feliciteerde na zijn zege, begon de week in Kenia voortvarend maar zakte helaas weg in het klassement en eindigde als 68ste. Anne van Dam en Mayka Hoogeboom misten deze week helaas de cut op de Ladies European Tour terwijl Lars Keunen hetzelfde deed op de Challenge Tour.

Eindstand

Hieronder zie je enkele cruciale slagen op weg naar de winst:

De eagle van Van Driel op 10:

En de belangrijke birdie op 12 (na een bogey op 11) om de voorsprong van twee slagen terug te pakken: