Topgolf

Wie speelt waar? Week 15 - Alle ogen op Augusta en de strijd om het groene jasje

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

11 – 14 Major, Masters Tournament, Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia. Prijzengeld: $18.000.000 Leaderboard

12 – 14 LET Access Series, Terre Blanche Ladies Open, Golf de Terre Blanche, Tourrettes, Frankrijk. Prijzengeld: €42.500 Leaderboard

13 NGF Competitie,  Speelronde 4 Hoofdklasse Dames, Golf Wouwse Plantage & Golfclub Houtrak. Standen

13 NGF Competitie,  Speelronde 4 Hoofdklasse Heren, Eindhovensche Golf & Rosendaelsche Golfclub. Standen

11 – 14 Major, Masters Tournament, Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia. Prijzengeld: $18.000.000

Hoor je dat? Het is het Masters-deuntje dat steeds wat harder gaat klinken in je hoofd. We sluiten de ogen, zien de bloeiende azalea’s voor ons en neuriën mee. Dan komt het besef: het is Masters Week! Alle wereldtoppers komen voor de eerste keer dit jaar samen voor een van ’s werelds meest prestigieuze sportevenementen.

Alweer voor de 88ste keer maken de mannen het ritje over Magnolia Lane en zoals altijd zitten we weer met een hoop vragen. Hoe komt Tiger Woods voor de dag? Is Scottie Scheffler van een tweede groene jasje af te houden? Krijgt Rory McIlroy het (mentaal) eindelijk voor elkaar om die ‘career grand slam’ te voltooien? En wie is er zondag 3,24 miljoen dollar rijker?

Loterij

Op Augusta kom je niet zomaar. Collega Gerard Louter was ooit één van de uitverkorenen die er mocht spelen en dat liep niet helemaal zoals gehoopt. Waarom? Dat lees je hier. Nee, de kans dat je er een keertje als toeschouwer bij kan zijn is veel groter, maar ook nog altijd miniem. Een entreeticket voor de Masters is misschien wel het meest gewilde kaartje in sport en de kans dat je er eentje bemachtigt is volgens de berekeningen zo’n 0,55%. Als je na dit alles toch beet hebt, smaakt die pimento cheese-sandwich ongetwijfeld nog dát beetje lekkerder.

Cena de Campeones

Over eten gesproken: Jon Rahm mag dinsdagavond het Champions Dinner verzorgen. De Spanjaard begon vorig jaar met een dubbel-bogey en won uiteindelijk alsnog met een verschil van vier slagen, nadat Brooks Koepka instortte. Als een duveltje uit een doosje eindigde Phil Mickelson na een topzondag ook nog als gedeeld tweede. Wie herinnert zich dat nog?

Op de menukaart voor het Champions Dinner staan – niet heel gek bij Rahm –  veel gerechten uit de Spaanse en Baskische keuken. Als voorgerecht heb je zes tapas-opties, met daartussen de Lentejas Estofadas, naar recept van mama Rahm. Meer zin in een salade? Ga dan voor de Ensalada de Txangurro, een Baskische krabsalade met aardappelen. Als hoofdgerecht kunnen de oud-kampioenen vervolgens kiezen tussen een ribeye-steak en een typisch Baskisch visgerecht met asperges. Het toetje is een Milhojas de Crema y Nata, volgens Rahm dezelfde taart als die op zijn trouwerij met vrouwlief Kelley.

Rahm leidt LIV-troepen

Akshay Bhatia maakte het deelnemersveld van 89 golfers zondag compleet. Een select gezelschap met zoals gezegd Rahm als titelverdediger. Voor de Spanjaard wordt het zijn eerste weerzien met de rest van de wereldtop na zijn geruchtmakende sprong naar LIV Golf. Van dat circuit hebben we dertien spelers in het veld, met daartussen ook Sergio Garcia, Dustin Johnson en Cameron Smith, naast de reeds genoemde Koepka en Phil. Joaquín Niemann stond de laatste maanden zó goed te spelen dat de heren op Augusta National niet meer om hem heen konden. De Chileen kreeg een wildcard en mag het dus gaan laten zien.

Tiger en de favorieten

Ook nummer 959 van de wereld Tiger Woods is er als vanzelfsprekend bij deze week. De vijfvoudig winnaar maakt zich op voor zijn eerste toernooi sinds zijn ‘WD’ op Riviera en arriveerde zondag al op Augusta voor een eerste verkennende ronde. Tussen de favorieten voor het groene jasje kan hij zelfs met de beste intenties niet geschaard worden. Wat dat betreft steekt maar één man er eigenlijk bovenuit: Scottie Scheffler. De nummer 1 van de wereld eindigde in zijn laatste drie toernooien achtereenvolgens als eerste, eerste en tweede en rijdt misschien wel in de vorm van zijn leven Magnolia Lane op. 

De bookmakers houden naast Scheffler ook rekening met Rory, titelverdediger Rahm, majormachine Koepka, Xander Schauffele, oud-winnaars Hideki Matsuyama en Jordan Spieth, Wyndham Clark en Ludvig Aberg. Die laatste speelt – geloof het of niet – pas in zijn allereerste major! Winnen bij je debuut? Het zou nogal een sterk staaltje zijn.

Televisie: Ziggo Sport Golf:
Woensdag: Par 3 Contest: 21:30-23:30
Donderdag & vrijdag: 15:15-01:30
Zaterdag & zondag: 16:15-01:00

Leaderboard

12 – 14 LET Access Series, Terre Blanche Ladies Open, Golf de Terre Blanche, Tourrettes, Frankrijk. Prijzengeld: €42.500

Met het Terre Blanche Ladies Open trapt de LET Access Series dit weekend haar vijftiende seizoen af. Er zijn tot dusver veertien toernooien aangekondigd en na de finale in oktober liggen er niet zes, maar zeven kaarten voor de Ladies European Tour klaar voor de toppers op de Order of Merit. Daarachter verdienen de volgende 25 speelsters een direct startbewijs voor de Final Stage van Q-School. In het zuidoosten van Frankrijk kunnen we vanaf vrijdag zes landgenotes volgen: Nikki Hofstede, Marit Harryvan, Zhen Bontan, Pasqualle Coffa, Mayka Hoogeboom en Lauren Holmey.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Coffa wil weer lachen

Coffa eindigde op de baan van Golf de Terre Blanche een jaar geleden als tweede, nadat ze in de play-off verloor van een 12-jarige Française. “Het seizoen kan niet gauw genoeg beginnen. Terre Blanche is ook één van mijn favoriete banen in Europa, het is er echt prachtig”, aldus de Brabantse in gesprek met de tour. Haar seizoen is feitelijk trouwens al een tijdje aan de gang, want ze speelde al een aantal toernooien in Zuid-Afrika.

Naast haar fysieke gesteldheid heeft Coffa tijdens de off-season ook aan haar mentale weerbaarheid gewerkt. “Vorig jaar was heel zwaar. Ik raakte het spelletje echt helemaal kwijt. Ik focuste me alleen maar op het resultaat, in plaats van op mezelf. Ik probeer me nu meer bezig te houden met het proces en te genieten, zowel op als naast de baan.” 

Bontan is back

Ook Bontan gaf in de aanloop naar de eerste reeks toernooien een interview op de site van de LETAS. De 26-jarige professional moest vorig jaar de strijd staken, vlak voordat de beslissende fase aanbrak. Ze kon door een polsblessure ook geen Q-School spelen, maar nu is ze terug. “Het was een intense periode waarin ik veel lastige beslissingen moest nemen”, vertelt ze. “Ik besloot uiteindelijk om me niet te laten opereren en het vanzelf te laten herstellen. Sinds februari ben ik weer helemaal fit, daar ben ik heel erg blij mee.”

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

13 NGF Competitie,  Speelronde 4 Hoofdklasse

In de Hoofdklasse van de NGF-competitie beginnen de contouren na drie speeldagen stilaan zichtbaar te worden. In D1 hebben de vrouwen van De Pan hun eerste drie wedstrijden dik gewonnen. Op de baan van Wouwse Plantage staat zaterdag de topper de tegen nummer 2 (Koninklijke Haagsche) op het programma. In D2 wil de Haarlemmermeersche dolgraag af van de rode lantaarn, die aan het einde van de rit degradatie naar de 1e klasse zou betekenen. Mogelijk is er tegen de Hilversumsche iets te halen.

Ook bij de mannen wordt het dit weekend weer spannend. Niet voor de koplopers van de Eindhovensche, want zij hebben een weekje rust in H1. Hetzelfde geldt voor de Rosendaelsche, de lijstaanvoerder in H2. Dat betekent dat de Hoge Kleij de kans krijgt om in te lopen. Tegenstander is Amelisweerd, dat verdeeld over drie speeldagen pas negen wedstrijden won.

Standen dames

Standen heren

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

18 - 21 april: The Chevron Championship
16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship