Topgolf

Vier op een rij voor Nelly Korda: 'Ze is de beste ter wereld op dit moment, ongeacht man of vrouw'

Vier vingers houdt Korda in de lucht terwijl ze opnieuw een glanzende en kleurrijke trofee in ontvangst neemt. Als nummer één van de wereld beleeft zij hoogtepunt na hoogtepunt. Met de overwinning in het T-Mobile Match Play evenaart Korda diverse records van golfgrootheden.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Haar eerste overwinning in januari voelde als bevestiging dat ze er zeker nog mag zijn. Nelly Korda had toen al ruim een jaar niet meer gewonnen, want haar laatste zege dateerde van november 2022. De Amerikaanse maakte het in de play-off zelfs zó spannend, dat haar oudere zus Jessica ‘bijna dacht te gaan bevallen’.

De tweede overwinning - inmiddels als trotse tante - voelde als een verademing en de zege van vorige week bracht haar terug naar 2021. Toen won ze onder andere haar eerste major en een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Maar deze vierde zege op rij, in de eerste vijf toernooien van het seizoen, is maar met één woord te omschrijven: dominant.

Illuster rijtje

Korda heeft nu twaalf toernooioverwinningen op haar naam staan. En ze is de eerste die vier maal op rij zegeviert sinds Lorena Ochoa in 2008 en niemand minder dan Annika Sorenstram in 2003. Ze is de eerste Amerikaanse die dit presteert sinds Nancy Lopez in 1978.

Ook wordt Korda in één adem genoemd met niemand minder dan Kathy Whitworth - de professional met de meeste zeges aller tijden. Niet wat betreft het aantal overwinningen, want dat zijn er 88 en daar is Korda nog lang niet, maar wel met vier zeges in de eerste vijf starts van een seizoen. Dat record dateert van 1969 en heeft Korda nu dus geëvenaard.

Vergeleken worden met Kathy Whitworth is een enorme eer

Vergeleken worden met Kathy Whitworth laat Korda niet onberoerd. “Ik speelde altijd op haar evenement toen ik opgroeide, het Kathy Whitworth Invitational in Texas. Haar daar ontmoeten en met haar praten was altijd het hoogtepunt van mijn jaar. Ze was altijd zo aardig, dus vergeleken worden met Kathy Whitworth is een enorme eer."

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Aangepast spelformat

Korda's kansen op vier op een rij kwamen bijna vroegtijdig ten einde. De LPGA veranderde het format en voegde drie rondes strokeplay toe om het deelnemersveld van 96 spelers in het weekend terug te brengen tot de laatste acht. Korda speelde voor het eerst mee aan het evenement en stond aan het begin van de vrijdag op een 20e plaats. Maar ze behaalde een drie onder 69, in uitdagende omstandigheden met windstoten tot 50 km per uur. Korda eindigde het strokeplay-gedeelte op een zesde plaats.

Matchplay weekend

Vervolgens stuurde ze Solheim Cup-teamgenoot Angel Yin naar huis met een 3&2 in de kwartfinale op zaterdag. Narin An kon na de halve finale (4&3) in dezelfde taxi stappen als Yin en in de finale wachtte haar een Europese Solheim Cup-rivale. Daarin is de onderlinge stand met Leona Maguire 3-1 in het voordeel van Maguire. Afgaande op die cijfers, zou de Ierse de meeste kans maken. Maar deze statistieken werden al snel van tafel geveegd.

Het was een wervelwind de afgelopen drie weken

Korda maakte zichzelf los met drie opeenvolgende birdies op hole 5, 6 en 7 om alle drie de holes te winnen. Maguire herpakte zich niet voldoende en kon de wedstrijd slechts verlengen voordat Korda de deur sloot met een par op de 15e hole.

Korda heeft het hele weekend de 17e of 18e hole niet gezien. "Nelly is duidelijk de beste speler ter wereld op dit moment, ongeacht man of vrouw", zei Maguire. “Ze speelt ongelooflijk golf en ik maak een diepe buiging. Ze gaf mij echt weinig kans. Het is heel indrukwekkend wat ze doet.”

Op weg naar vijf

De komende twee weken kan de nummer één van de wereld even op adem komen en genieten van wat tijd met haar familie. "Het was een wervelwind de afgelopen drie weken”, aldus Korda. “Ik heb het gevoel dat ik voortdurend in de go-modus stond. Ik kijk ernaar uit om naar huis te gaan en mijn hele familie te zien. Jessica komt bij me langs met Greyson, dus ik kan weer even tante zijn."

Daarna staat de eerste major van dit seizoen op het programma. In het Chevron Championship krijgt ze de kans om het record van de meeste opeenvolgende gewonnen LPGA-evenementen, vijf dus, op naam van Nancy Lopez (1978) en Annika Sorenstam (2004-2005), te evenaren.

Lees meer over
LPGA Topgolf Vrouwengolf