Beeld: Golfsupport
Legends of Golf

Met pensioen op je piek? Lorena Ochoa deed het, als 28-jarige nummer 1: 'Ik stopte op het perfecte moment'

Beeld: Golfsupport
Hoeveel grootser was Lorena Ochoa geworden als zij niet (al) op 28-jarige leeftijd was gestopt als professioneel golfster? Ze voerde voor 158 opeenvolgende weken de wereldranglijst aan, maar besloot als nummer 1 haar golfcarrière te beëindigen. “Ik had geen hekel aan golf, was niet geblesseerd, maar stelde andere prioriteiten.”
Lorena Ochoa begon op vijfjarige leeftijd met golfen. Ze won vijf opeenvolgende titels op de Junior Wereldkampioenschappen Golf en was ook achtvoudig nationaal kampioen in Mexico. In 2000 schreef de Mexicaanse zich in aan de Universiteit van Arizona, waar ze in 2001 en 2002 de NCAA Speler van het Jaar-onderscheiding won.

Mentaal breekpunt

In 2002 besloot Ochoa het collegegolf vaarwel te zeggen en als professional te starten op de Futures Tour (tegenwoordig de Epson Tour). Ze won direct drie toernooien. En in haar rookie year op de LPGA Tour (2003) noteerde ze vervolgens acht keer een top 10-notering. Na dat seizoen keerde Ochoa terug naar huis. Ze bevond zich op een mentaal breekpunt en zei: “Ik wil dit niet meer.”

De op dat moment 23-jarige golfster besloot de clubs even aan de kant te schuiven, maar toen ze na een aantal weken afwezigheid weer op de baan kwam, werd haar liefde voor de sport nieuw leven ingeblazen. En gelukkig maar.

Record

Ochoa won in tien jaar tijd dertig titels als professional, waaronder 27 LPGA-toernooien en twee majors: het AIG Women's Open 2007 en het Chevron Championship 2008. Ze werd op 23 april 2007 de nieuwe nummer 1 van de wereld en behield die plek 158 opeenvolgende weken. Een record dat tot op de dag van vandaag standhoudt binnen het vrouwengolf.

Hardlopen als uitlaatklep

Een van de geheimen voor haar succes, was haar tweede uitlaatklep. Er werd van buitenaf wisselend over gedacht, maar hardlopen was haar hobby en het bevorderde haar golfspel. “Hoe meer ik ren, hoe meer ik win”, was haar verklaring. “Hardlopen heeft me geholpen alle energie en druk los te laten. Als het echt warm was of als we uitgeput waren van twee, drie weken achter elkaar spelen, dan ging ik juist vroeg in de ochtend en liep ik 5 of 6 kilometer. Ook voor mijn starttijd. Soms zelfs met uitschieters naar 10 kilometer. Het werd me heel snel duidelijk dat hardlopen mij echt hielp om op zondag goed te spelen.”

Winnaars spreken de waarheid, wordt vaak gesteld. Ze moet veel hardgelopen hebben, want ze staat nog altijd op de achtste plaats in de lijst met meeste overwinningen aller tijden op de LPGA Tour. En dit terwijl ze slechts een kleine acht jaar actief was op deze tour.

Ik was er heel goed in om nóóit meer dan 100 meter in de frustratie te blijven hangen

Van Ochoa’s mentale weerbaarheid kunnen we allemaal wat leren. Iedereen met een tourkaart beschikt over golftalent, maar wat ervoor zorgde dat Ochoa tot een van de grootsten behoorde, was dat ze niet te lang bij haar fouten stilstond. "Ik was er heel goed in om nóóit meer dan 100 meter in de frustratie te blijven hangen na een slechte slag of beslissing", zei ze. “Fouten zullen er elke ronde zijn, maar je moet ze tijdens een golfronde kunnen accepteren en niet te streng zijn voor jezelf. Straf jezelf niet de rest van de dag en denk niet dat je het toernooi gaat verliezen vanwege één domme fout.” Waarvan acte.

Pensioen

Zoveel talent, binnen tien jaar al dertig professionele overwinningen en dan al op 28-jarige leeftijd met pensioen? Het nieuws dat ze in 2010 stopte met golfen, sloeg in als een bom. Ochoa voerde al drie jaar de wereldranglijst aan voor een onafgebroken periode van 158 weken. Toch zei ze de sport vaarwel. En dat deed ze in de periode dat ook Annika Sörenstam net was gestopt met golfen. Echter was Sörenstam al 38 en al twee keer zo lang actief op de tour. Beide speelsters hebben het vrouwengolf hoe dan ook op de kaart gezet als elkaars rivalen. Ze hebben vele toeschouwers naar de LPGA-toernooien getrokken.

Lorena Ochoa geëmotioneerd tijdens haar laatste toernooi als professional in 2010
Beeld: Lorena Ochoa geëmotioneerd tijdens haar laatste toernooi als professional in 2010 [Getty Images]

Kinderwens

Maar Ochoa had een duidelijk plan. “Ik wilde tien jaar professional zijn en daarna had ik andere plannen. Als je prioriteiten veranderen, moet je eerlijk tegen jezelf zijn”, zei Ochoa. “Ik stopte op het perfecte moment, omdat ik geen hekel had aan golf en niet geblesseerd was. Ik wist dat er zoveel andere geweldige dingen in het leven waren, dus voor mij was het onmogelijk om de rest van mijn leven een professionele golfster te blijven.”

Twee jaar nadat ze was gestopt werd ze voor het eerst moeder, waarna nog twee kinderen volgden. Hier en daar speelde ze nog een invitational of opereerde ze eens als toernooidirecteur in Mexico, maar daar bleef het bij.

Impact in Mexico

"Het mooiste wat mijn carrière mij heeft gegeven, en waar ik erg trots op ben, is denk ik de impact die ik voor golf in Mexico heb teweeggebracht", zei Ochoa vlak voor haar afscheid. "Wat voor ons allemaal onbekend was, inclusief de media, is nu een populaire sport die door veel kinderen en volwassenen wordt beoefend. Ik hoop dat dit voor altijd zo blijft, want ik zal mijn hele leven contact blijven houden met golf."

Haar laatste toernooi speelde Ochoa in Morelia, 70 kilometer van haar geboorteplaats Guadalajara. “Ik heb gehuild van hole 1 op donderdag tot en met hole 18 op zondag. Voor eigen publiek spelen is het mooiste wat er is.”

Lorena Ochoa Foundation

In 2008 richtte Ochoa haar eigen foundation op. “Op de school die we hebben, La Barranca, zijn al meer dan 4.000 kinderen afgestudeerd. We helpen ze een beter leven en een betere toekomst te krijgen. Niet alleen de studenten, maar ook de gezinnen en gemeenschap.”

Er is kortom een heel (gelukkig) leven na golf voor de vrouw met drie kinderen en 27 LPGA Touroverwinningen.

Lorena Ochoa Foundation
Beeld: Getty Images