Topgolf

Vijf dingen over de Ryder Cup die je wil weten

Vandaag gaat het los op de Marco Simone Golf & Country Club bij Rome. Het wachten is voorbij. Nog even snel dan vijf dingen over de Ryder Cup die je moet weten. Of in elk geval leuk genoeg zijn om te weten…
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

1. 1,8 kilo

Laten we beginnen met de ‘oudste’. Dat is de trofee. Die is 43,18 centimeter hoog en weegt iets meer dan 1,8 kilogram. De Ryder Cup werd in 1927 beschikbaar gesteld door de bedenker van de tweekamp, de Brit Samuel Ryder. Hij betaalde er £250 voor. De trofee bestaat voor het grootste deel uit sterling zilver en een beetje bladgoud.

Ryder Cup
Beeld: Golfsupport

2. Geen Italiaan

Hoewel we in Italië spelen, zit er geen Italiaanse speler in het Europese team. Het gebeurde slechts twee keer eerder, dat het thuisland niet was vertegenwoordigd: op Celtic Manor (Wales, 2010), op Le Golf National (Frankrijk, 2018).

Slechts drie Italianen schopten het ooit zo ver: Costantino Rocca (1993, 1995 & 1997), Edoardo Molinari (2010) en Francesco Molinari (2010, 2012 & 2018). De broers Molinari zijn deze week twee van de vice-captains.

3. Debuut

De afgelopen jaren was veel te doen over de golfers die naar LIV overstapten en daarmee hun kansen op spelen in de Ryder Cup op het spel zetten. En inderdaad zijn er aan Europese zijde geen golfers die destijds de ‘European Tour’ de rug toekeerden. Daardoor ontbreekt – even los van de vraag of hij zich zou hebben gekwalificeerd of zou zijn gekozen – ook de recordhouder aantal gewonnen punten voor Europa. Sergio Garcia speelde vanaf 1999 tot 2021 in tien edities mee, ontbrak alleen in 2010 en harkte oneerbiedig gezegd 28,5 punten voor Europa binnen met de stats 25-13-7 (winst-verlies-half).

Met 19 jaar is hij nog altijd de jongste debutant in het Europese team, dat dit jaar vier rookies telt: Robert MacIntyre, Sepp Straka, Nicolai Højgaard en Ludvig Åberg. Ook bij de Amerikanen debuteren vier spelers: Wyndham Clark, Brian Harman, Max Homa en Sam Burns. In de Ryder Cup 2023 is de gemiddelde leeftijd van de 24 spelers lager dan ooit: 30,7 jaar. Slechts drie spelers zijn ouder dan 35 en slechts één heeft de 40 al aangetikt (Justin Rose, 43). Bron: @Nosferatu (twitter)

Sergio Garcia 1999 Ryder Cup
Sergio Garcia in de Ryder Cup van 1999
Beeld: Getty Images

Sergio Garcia in de Ryder Cup van 1999

4. De stand

We zijn het misschien vergeten, maar tot 1977 was de Ryder Cup iets tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië/Ierland. Maar omdat de Amerikanen te vaak de eilandbewoners een pak slaag gaven, werd besloten om continentaal Europa toe te voegen. Dat gebeurde in 1979, toen op de Greenbrier Course in West Virginia (VS) werd gespeeld. Het hielp niet veel. Team USA walste met 17-11 over Europa heen. Toch: vanaf 1979 heeft Europa een voorsprong (12-9) opgebouwd. De Verenigde Staten staan nog wel dik in een positief saldo: 27-14-2, maar Europa heeft vanaf 1993 ‘thuis’ niet meer verloren. De jongste herinnering is er evenwel één die wij Europeanen het liefst vergeten. In 2021 won Team USA met het grootste verschil ooit: 19-9. Dat betekent dat de Amerikanen aan een gelijkspelletje (14-14) genoeg hebben om de Ryder Cup voor nog eens twee jaar te behouden.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

5. Italiaanse les

Tot slot: een klein lesje Italiaans voor de bezoeker en kijker. Wij Nederlandse golfers zijn gewend aan de term fore! wanneer de bal een afzwaaier maakt en je anderen wil waarschuwen voor een gevaarlijk invliegende bal. De Italianen, doorgaans lang van stof, doen het toch net even anders: attenti, occhio in alto of attenzioni davanti hoor je daar op de golfbaan, maar de meeste Italiaanse golfers schreeuwen gewoon oooooooooo! als waarschuwing. Voor de kijker thuis, die geheel in Italiaanse sfeer het Europese team wil aanmoedigen, doen we er ook nog een gratis weetje bij. Zit je voor de buis en wil je onze boys aansporen, roep dan keihard dai! (kom op!). Voor een versterkende effect minimaal twee keer achter elkaar: dai, dai!

Dai kom op
Lees meer over
Ryder Cup