Topgolf

Geeft deze opvallende mascotte team Europa een extra zetje in de Ryder Cup? 

De twaalf golfers van het Europese Ryder Cup-team kunnen deze week op de Marco Simone Golfclub rekenen op de steun van duizenden fans en die van één opvallende mascotte: een Australian shepherd met de naam Ryder…
Beeld: Twitter @Lara_Arias

Beeld: Twitter @Lara_Arias

Ryder is de hond van Lara Arias en zij is hoofd greenkeeper op de Italiaanse golfbaan, waar de Ryder Cup wordt gespeeld. De 33-jarige Spaanse, die via de grasleverancier van het Santiago Bernabeu stadion in Madrid, de Valderrama Golfclub en een aantal golfbanen in de Verenigde Staten in Italië belandde, is sinds 2020 verantwoordelijk voor het onderhoud aan en de staat van de golfbaan van Marco Simone.

Binnenkort combineert ze die baan met het moederschap. Arias verwacht dit jaar samen met Alejandro Reyes, onder wie ze werkte tijdens de Ryder Cup in Parijs en die als directeur agronomie ook werkzaam is op Marco Simone, een dochter. Maar de twee hebben eigenlijk al enige tijd een gezinnetje, want de Australian shepherd is al enkele jaren een trouwe metgezel, die tevens deel uitmaakt van het greenkeepersteam op de club.

Lara Arias met Ryder

Mascotte

De viervoeter draagt een toepasselijke naam, want zowel voor Lara als Alejandro is de Ryder Cup de rode draad in hun leven. Logisch dat de hond dan ook al is gebombardeerd tot officieuze mascotte van het Europese Ryder Cup team.

Ryder volgt op de golfbaan haar baasje overal waar ze gaat, te voet of ze rijdt mee op het golfkarretje van haar baasje. Maar ze weet drommels goed waar ze wel en niet mag komen. “De greens en de bunkers zijn verboden terrein”, aldus Arias. In de vijvers mag Ryder zich naar hartenlust uitleven. Behalve deze week dan, want de hoofdrollen zijn nu voor een paar dagen weggelegd voor 24 golfers.

Voor het eerst

En toch ook een beetje voor Arias, want ze is het hoofd van de greenkeeperstaf tijdens de Ryder Cup. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Ryder Cup dat een vrouw die rol vervult. En het was voor de Spaanse op de weg er naartoe niet altijd even makkelijk, zoals ze in de video hieronder vertelt.

Thuisvoordeel

Als geen ander begrijpt Arias dat de golfbaan moet bijdragen aan het thuisvoordeel voor de Europeanen. Vanaf het moment dat de baan enkele jaren terug op de schop ging, is ze om die reden in contact gebleven met de captain van het Europese team. Eerst met Henrik Stenson, maar toen hij vanwege zijn overstap naar LIV Golf uit zijn functie werd gezet, daarna met Luke Donald. Met drie Italiaanse Opens in de voorbije jaren is er ook genoeg kennis vergaard over hoe de golfbaan in wedstrijdconditie moet zijn. Arias en haar team hebben zich goed van taak gekweten. “Europa heeft twaalf spelers van vlees en bloed en de baan is de dertiende”, zei ze al eens.

En vooruit, dan benoemen we bij deze Ryder tot het veertiende lid van het team Europa. Alle beetjes helpen en de steun van een loyale viervoeter kan het team van Luke Donald altijd wel gebruiken.

Lees meer over
Ryder Cup