Het Ryder Cup team van Europa in 1979

Ryder Cup - de spelvorm

Het Ryder Cup-team van Europa in 1979
De Ryder Cup is een matchplay teamwedstrijd. Hoe werkt het?

De Ryder Cup is een teamwedstrijd waarbij de twee teams drie dagen lang 28 afzonderlijke matchplay-wedstrijden spelen en de punten opgeteld worden. 

Vrijdag

Op de eerste dag (vrijdag) begint de Ryder Cup met fourballs. (De ontvangende captain kan beslissen of de dag begint met fourballs of foursomes.) Vier Europese koppels een 18-holes fourball tegen vier Amerikaanse koppels. 

Bij de Ryder Cup in Parijs in 2018 slaat de eerste fourball af om 8:10 uur. Amerika heeft de eer. De tweede fourball start om 8:25, de tweede om 8:40 en de derde om 8:55.

Elke fourball-zege levert één punt op. Als een fourball in een gelijkspel eindigt, krijgt elk team een halve punt.

Later op vrijdag spelen vier Europese koppels een 18-holes foursome tegen vier Amerikaanse koppels. De eerste foursome in Parijs begint om 13:50 uur. De volgende zijn om 14:05, 14:20 en 14: 35 uur.

Een zege in een foursome levert een punt op, een gelijkspel een halve punt. Op vrijdag worden in totaal acht punten verdeeld. Een team kan aan het eind van de dag maximaal 8-0 voorstaan.

Zaterdag

Zaterdag is een herhaling van vrijdag: vier foursomes en vier fourballs. Er worden opnieuw acht punten verdeeld. Theoretisch kan een team aan het eind van de dag 16-0 voorstaan.

Zondag

Op zondag wordt de wedstrijd beslist in de singles: twaalf individuele partijen. De singles starten achter elkaar: 12:05, 12:17, 12:29, 12:41, 12:53, 13:05, 13:17, 13:29, 13:41, 13:53, 14:05 en 14:17 uur.

Om de Ryder Cup te winnen moet een team 14,5 punten van de 28 behalen. Als het 14-14 wordt, dan behoudt de titelverdediger de Ryder Cup.

Hoe werkt een foursome en een fourball?

Bij een foursome doen de twee spelers om en om een slag met dezelfde bal. Speler A slaat af op hole 1, speler B op hole 2, speler A op hole 3, etc. 

In een fourball spelen de twee spelers van een koppel ieder een eigen bal. De beste score van deze twee spelers op een hole telt. Als A op de eerste hole een birdie maakt en B een par, dan is de score op deze eerste hole een birdie. De birdie wordt vergeleken met de beste score van de tegenstanders op deze hole.

Het team dat de laagste score op een hole noteert wint de hole. Als beide koppels bijvoorbeeld een birdie maken, dan wordt de hole 'gehalved'. Als een duo een hole wint, dan wordt de stand 1 up. Wint het koppel daarna nog een hole, dan wordt het 2 up. 

De wedstrijd gaat door tot de 18de hole tenzij een team daarvoor al gewonnen heeft (meer holes gewonnen heeft dan het aantal holes dat nog te spelen is). Een 18-holes wedstrijd kan ook in een gelijkspel eindigen.

Matchplay

In elke afzonderlijke partij wordt matchplay gespeeld. In strokeplay is uitholen verplicht (bij stableford is het niet meer nodig als er geen punten meer behaald kunnen worden) maar in matchplay mag een speler (of een koppel) de volgende slag, de hole of de match geven. Lees hier meer over de verschillen tussen strokeplay en matchplay.

De singles

Twaalf Europeanen nemen het achter elkaar op tegen twaalf Amerikanen. Een zege levert één punt op, een gelijkspel een halve punt. 


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}