Beeld: Getty Images
Topgolf

Hoe kom je in het team voor de Ryder Cup of Solheim Cup?

Beeld: Getty Images
Voor Europese en Amerikaanse golfers is er geen grotere eer dan het blauw of rood te mogen dragen in de Ryder Cup, dan wel de Solheim Cup. Maar hoe kom je eigenlijk in zo’n team?

Dit jaar is het weer zover. Zelfs in opeenvolgende weken wordt op ons continent de Soheim Cup (Spanje) en de Ryder Cup (Italië) betwist. Een twee weken durend matchplayfestival werd het genoemd, al was het niet helemáál de bedoeling om de twee spectaculaire wedstrijden zo kort na elkaar te organiseren. Door de coronapandemie belandde de Ryder Cup in 2021 echter in de oneven jaren en dat blijft voorlopig ook het geval. Daarop hebben de vrouwen van de Solheim Cup ervoor gekozen om naar de even jaartallen te gaan. Zo komt het nu voor dat er zowel dit jaar op Finca Cortesin wordt gespeeld, als in 2024 in Virginia. Twee jaar later komt het hele festijn naar Nederland, als Bernardus gastheer is!

Wapenen tegen sterke Amerikanen

Nadat captain Henrik Stenson zijn belofte brak en de overstap naar LIV Golf maakte, was Luke Donald de aangewezen man om het stokje over te nemen voor het duel op Marco Simone Golf & Country Club (van 29 september tot 1 oktober). Zijn opdracht is immens, want Amerika is op papier véél sterker en sloopte de Europeanen twee jaar geleden op Whistling Straits (19-9). Daarbij komt dat Donald geen beroep meer kan doen op Ryder Cup-helden uit het verleden als Sergio Garcia, Ian Poulter en Lee Westwood, en ‘we’ het nu dus écht van de jeugd zullen moeten gaan hebben.

De Amerikaanse golfers wonnen in 2021 de Ryder Cup op Whistling Straits
Beeld: Getty Images

Punten & captain's picks

Onder de supervisie van Donald en zijn vice-captains Edoardo Molinari en Thomas Bjørn, veranderde Europa de kwalificatiecriteria. Zo wegen de reguliere toernooien op de DP World Tour ditmaal zwaarder ten opzichte van de grotere toernooien. En waar er voorheen nog negen automatische plekken in het team waren, zijn dit er nu nog zes: drie via de European Points List en drie via de World Points List, met daarnaast zes captain’s picks (vrije keuze). Dit alles om de captain “meer flexibiliteit” te geven en hij spelers kan gaan selecteren op basis van hun vorm in de aanloop naar de Ryder Cup. Jon Rahm en Rory McIlroy zwaaien de scepter in beide klassementen. Andere namen die we normaal gesproken wel kunnen invullen zijn Matt Fitzpatrick, Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood en bijvoorbeeld Shane Lowry. Kortom, de plekken zijn schaars!

Geen Nederlanders in Ryder Cup

Helaas is er in de bijna honderdjarige geschiedenis nog nooit een golfer geweest die Nederland vertegenwoordigde in de Ryder Cup. Joost Luiten zat in 2014 dicht tegen het team aan, maar captain Paul McGinley vertelde hem aan de telefoon dat de keuze uiteindelijk toch op andere spelers was gevallen. Als we door een oranje bril naar de rankings kijken, zien we dat Luiten dit jaar goed aan het spelen is en een plekje op Marco Simone echt niet helemáál onrealistisch is. Om nog in de buurt te komen van directe kwalificatie via de European Points List, heeft de Bleiswijker in de komende maanden hoogstwaarschijnlijk meerdere overwinningen nodig. Vermoedelijk is dat ook wat er gevraagd is om überhaupt in aanmerking te komen voor een captain’s pick. Never say never!

Wél in de Solheim Cup!

Nederlanders in de Solheim Cup hebben we in het verleden al wel gehad. Twee, om precies te zijn. In 2011 had Christel Boeljon de primeur om het op het Ierse Killeen Castle op te nemen tegen ‘Team USA’. Na drie Amerikaanse zeges slaagde Europa er met Alison Nicholas aan het roer in om de ‘Cup’ te heroveren. Boeljon versloeg op de slotdag majorwinnares Brittany Lincicome in de single. Daarna was het acht jaar wachten totdat Anne van Dam zich in het team wist te spelen. Samen met golfidool Suzann Pettersen (dit jaar captain) won zij op de openingsdag meteen de fourball. Drie nederlagen volgden, maar uiteindelijk bedroeg het verschil welgeteld één puntje, dus de bijdrage van de Arnhemse was niet onbelangrijk.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Verschillende routes

Van Dam plaatste zich in 2019 door bij de beste 2 te eindigen op de Solheim Cup-ranglijst van de Ladies European Tour. Dat is ook dit jaar weer één van de mogelijke routes richting Finca Cortesin (van 22 tot 24 september) en momenteel worden die plekken bezet door het Zweedse topduo Maja Stark en Linn Grant. De volgende zes ‘spots’ worden opgevuld op basis van de wereldranglijst, waarbij de voorwaarde is dat Europese speelsters in ieder geval lid moeten zijn van de LET en minstens acht toernooien moeten hebben gespeeld. Als laatste heeft Pettersen samen met haar vice-captains nog de beschikking over vier wildcards. Bij het ‘Team USA’ van Stacy Lewis geldt dat de top-7 van de LPGA Solheim Cup-ranglijst wordt aangevuld met de twee beste speelsters van de wereldranglijst, plus drie picks van captain Stacy Lewis.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.