Beeld: Golfsupport.nl
Golfsport

De verschillen tussen stroke- en matchplay: dit is alles wat je moet weten voor de Voorjaarscompetitie

Beeld: Golfsupport.nl
In de meeste gevallen spelen golfers 'gewoon' strokeplay, maar denk je ook weleens aan een potje matchplay met vrienden? Ook in de NGF Voorjaarscompetitie wordt matchplay gespeeld. Wat zijn de verschillen tussen de twee spelvormen?
  Strokeplay Matchplay Regel
Terminologie  Medespeler is marker. Tegenstander. Definities
Telling Voor elke hole een brutoscore. De stand van de match wordt aangegeven met holes up (holes voor) of tied (gelijk) en zoveel holes te spelen. Een partij is dormie als er evenveel holes up zijn als er nog te spelen zijn. Regel 3.1 en 3.2a
Algemene straf
Twee strafslagen. Verlies van de hole.  Regel 1.3
Uitholen Verplicht (maar bij een op strokeplay gebaseerde spelvorm zoals stableford hoeft uitholen niet meer zodra je geen punten meer kunt behalen). Niet verplicht. De speler kan de volgende slag, hole of match geven.  Regel 3.3c en 6.5
Informatie over aantal slagen 
Na elke hole de score, inclusief opgelopen strafslagen, met de marker verifiëren. Na strafslagen zo spoedig mogelijk melden aan tegenstander, tenzij duidelijk en gezien door tegenstander. Bij onjuiste inlichting de fout herstellen vóór tegenstander slaat, anders verlies van de hole.  Regel 3.2d en 3.3b
Oefenen op wedstrijdbaan vóór de ronde  Niet toegestaan (diskwalificatie). Toegestaan. Regel 5.2
Spel staken tijdens een ronde
Wanneer de Commissie daartoe besluit of wanneer er gevaar voor blikseminslag dreigt. Wanneer Commissie daartoe besluit of tegenstanders daartoe samen besluiten (zonder daarbij de wedstrijd te vertragen). Regel 5.7
Afslaan buiten of van de verkeerde afslagplaats Twee strafslagen en opnieuw afslaan, van binnen de afslagplaats. De eerste, foutieve, slag telt niet mee.
Geen straf en de bal spelen zoals die ligt, maar de tegenstander mag eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan. 
Regel 6.1
Voor je beurt spelen
Geen straf. De tegenstander mag eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan.
Regel 6.4
Spelen van de verkeerde bal
Twee strafslagen. Fout moet worden hersteld. Slagen gemaakt met de verkeerde bal tellen niet mee.
Verlies van de hole. Regel 6.3c
Bij twijfel of regels goed zijn toegepast
Er mogen twee ballen gespeeld worden.
Er mogen geen twee ballen gespeeld worden. Je moet een manier kiezen om het spel voort te zetten; als het niet anders kan, kan je een referee erbij halen. 
Regel 20.1b en 20.1c
Invloed van buitenaf
Medespeler wordt gezien als 'invloed' van buitenaf: geen straf als bal beweegt door medespeler. Bal terugplaatsen op oorspronkelijke plek.
Tegenstander wordt niet gezien als 'invloed' van buitenaf: strafslag voor tegenstander als die jouw bal beweegt. Bal terugplaatsen op oorspronkelijke plek.
Definities en Regel 9.5 en 9.6

NGF Voorjaarscompetitie: foursomes matchplay (alternate shot)

Twee spelers (A en B) vormen een team (partij genoemd) en spelen met één bal tegen een ander team van twee (C en D) dat ook met één bal speelt. Er wordt om beurten afgeslagen. Speler A slaat af op de oneven holes en speler B op de even holes. Na de afslag wordt de bal om en om verder gespeeld. Als A heeft afgeslagen doet B de volgende slag en A de derde slag, etc. Totdat de hole de hole is beëindigd.

Foursomes matchplay wordt in de NGF Voorjaarscompetitie en in de Solheim Cup en Ryder Cup gespeeld. Bijzondere regels:

  • Als een speler speelt wanneer zijn partner had moeten spelen, dan verliest zijn partij de hole (Regel 22.3).
  • Strafslagen voor de partij hebben geen invloed op de volgorde van spelen.

Enkele voorbeelden:

  • A slaat zijn afslag in het water. De bal wordt bij het water gedropt met bijtelling van één strafslag. B moet de bal die gedropt is spelen.
  • A slaat de bal buiten de baan, B moet de volgende slag spelen van de plek vanwaar A de bal buiten de baan heeft geslagen.
  • Als A heeft afgeslagen en de bal mogelijk verloren is of buiten de baan is en het team wil een provisionele bal spelen, dan moet B de provisionele bal spelen. Wordt de afslag van A toch gevonden, dan moet B daarmee verder.
  • Als A een airshot slaat (de bal mist), dan moet B de volgende slag doen. Maar als A met opzet de bal mist, dan is het geen slag (een slag is “de voorwaartse beweging van de club, gedaan met de bedoeling de bal te raken”); dan moet A nog een keer slaan. Speler A mag bijvoorbeeld vlak voor een waterhindernis wel een korte chip van een paar meter doen als het foursomesteam denkt dat B wel over het water kan slaan en A niet.

NGF Voorjaarscompetitie: greensomes matchplay

Twee spelers vormen een team (partij genoemd) en spelen tegen een ander team dat bestaat uit twee spelers. Op elke hole slaan beide spelers af met een eigen bal (wie het eerst afslaat van het team, dat mag het team zelf bepalen). Vervolgens bepalen ze samen met welke bal ze verder spelen op de hole. Als de afslag van A wordt gekozen, dan doet B de tweede slag, A de derde slag, etc., totdat de hole is beëindigd. Greensomes matchplay wordt gespeeld in de NGF Voorjaarscompetitie, niet in de Solheim Cup en Ryder Cup. Bijzondere regels:

  • Greensomes is een variant op foursomes waarvoor vanaf de tweede slag dezelfde Golfregels gelden.
  • Bij greensomes geldt in de NGF competitie een aanvullende Regel voor het spelen van een provisionele bal vanaf de afslagplaats: Indien de mogelijkheid bestaat dat geen van beide ballen gespeeld van de afslagplaats binnen de baan en buiten een hindernis gevonden kan worden, mag één provisionele bal worden gespeeld. De partij is vrij in de keuze van de speler die de provisionele bal mag spelen. De speler moet spelen van de afslagplaats van de partner. Als één of beide oorspronkelijke ballen binnen de baan gevonden worden, moet de provisionele bal worden opgegeven. Als beide oorspronkelijke ballen worden gevonden mogen de partners kiezen met welke bal verder wordt gespeeld, en moet de provisionele bal worden opgegeven.
Lees meer over
Golfregels