Golfsport

Bal in het water en niet meer speelbaar: wat zijn je opties om verder te spelen?

Het is nooit fijn om je bal in het water te slaan, maar het overkomt iedere golfer. Het is dan belangrijk om te weten waar je wel en niet mag droppen. En wat zijn de verschillen tussen rode en gele paaltjes?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Je mag de hindernis met één strafslag ontwijken als je bal in de hindernis ligt of als praktisch zeker is dat de bal daar ligt. Je hebt altijd twee opties, bij zowel gele als rode hindernissen:

  • Procedure van slag en afstand. Je mag een bal spelen vanaf de plek van waar de vorige slag is gedaan (Regel 17.1d(1)).
  • Recht naar achteren ontwijken. Je mag een bal droppen buiten de hindernis op de lijn die loopt vanaf de hole door de plek waar de bal voor het laatst de hindernis heeft gekruist. Als dat punt niet bekend is, stel je dat zo goed mogelijk bij benadering vast. Er is geen limiet hoe ver naar achteren je de bal op deze denkbeeldige lijn dropt (Regel 17.1d(2)).

Dat betekent bijvoorbeeld dat een bal die net voor de green in het water landt, vóór de hindernis gedropt moet worden.

Diagram 17.1d (1)

Zijwaarts ontwijken

Als de hindernis is gemarkeerd met rode paaltjes dan heb je een derde optie: zijwaarts ontwijken. Je bepaalt ten eerste het referentiepunt. Dit is de plek waar de bal de grens van de hindernis voor het laatst heeft gekruist. Dat is dus niet de plek waar de bal in het water is beland.

Je dropt de bal vervolgens binnen twee clublengten vanaf dat referentiepunt, niet dichter bij de hole (Regel 17.1d(3)).

Diagram 17.1d (2)

Deze ontwijkopties zijn niet toegestaan

Wanneer je bal in een hindernis ligt, dan heb je alleen de twee (of drie) bovenstaande opties van Regel 17.1. Het is dus niet toegestaan om te ontwijken volgens een van de onderstaande Regels:

- belemmering door een abnormale baanomstandigheid (Regel 16.1);
- ingebedde bal (Regel 16.3);
- onspeelbare bal (Regel 19).

Lees meer over
Golfregels