Topgolf

Droom mode-icoon Laura Biagiotti en dochter Lavinia uitgekomen

Italië is het land van pasta, pizza maar ook zeker het land van fashion. Heel vreemd is het dus niet dat de Marco Simone Golf & Country Club, waar deze week de Ryder Cup wordt gespeeld, in één adem wordt genoemd met de namen van mode-icoon Laura Biagiotti en haar dochter Lavinia.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Laura Biagiotti, geboren in 1943 en overleden in 2017, staat bekend als een van de grootste modeontwerpsters die Italië ooit heeft gekend. Ze groeide op in Rome, maar verhuisde in 1980 naar het Romeinse platteland en nam haar intrek in het 11de-eeuwse kasteel Marco Simone op een gelijknamig landgoed, dat ze samen met haar man Gianni Cigna liet renoveren.
Bij de voetballiefhebbers roept de naam Marco Simone wellicht herinneringen op aan de glorietijd van AC Milan met de Nederlanders Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard én Marco Simone. Maar het kasteel is niet naar de voetballer vernoemd.

Italiaanse mode

Ver voor zijn bestaan was er al een andere Marco (di) Simone, zoon van de edelman Simone dei Tebaldi. De twee verbouwden in de vijftiende eeuw het kasteel en landgoed, dat in de eeuwen erna door diverse families werd bezit, en uiteindelijk dus in handen kwam van Laura Biagiotti.
De Italiaanse bouwde als dochter van een moeder, die een modeatelier had, een mode-imperium op en wierp zich onbewust op als ambassadrice van de Italiaanse mode door haar vele contacten en samenwerkingen over de grens.
Ook had ze een voorliefde voor sport, die werd gedeeld door haar dochter Lavinia (44). Bij de modeshow in 2000 liet Laura Biagiotti de Italiaanse Olympische kampioenen van Sydney in haar creaties over de catwalk paraderen.

Dit is de grootste groene rok die mijn moeder ooit heeft ontworpen.

Golfbaan

Eind jaren 80 had ze bovendien op het landgoed Marco Simone, op een kleine twintig kilometer van Rome, al een golfbaan laten aanleggen. De 27-holes zijn aangelegd op 150 hectare grond en het majestueuze clubhuis is een van de grootste in Europa.
De golfbaan wordt ‘gerund’ door Lavinia, die als enig kind en erfgename ook leiding geeft aan het modehuis. “Mijn ouders speelden zelf geen golf, maar ze wilden het groen en de natuur hier behouden en iets voor Rome doen. Mijn moeder zei altijd dat dit de grootste groene rok is die ze ooit had ontworpen.”

Laura en Lavinia Biagiotti
Laura en Lavinia Biagiotti
Beeld: Getty Images

Campagne

Lavinia was de drijvende kracht achter de campagne om de Ryder Cup naar Italië te halen. De toewijzing maakte Laura nog mee, een jaar voordat ze kwam te verlijden. Vanwege Covid-19 werd de aanvankelijk voor 2022 geplande Ryder Cup uiteindelijk verschoven naar 2023.
“Rome is een prachtige plek voor grote sportevenementen. Ik had altijd al in mijn hoofd dat ik hier iets groots wilde organiseren, maar misschien was de Ryder Cup zelfs boven mijn verwachtingen. Het jaar waarin we onze kandidatuur bekendmaakte was misschien wel het mooiste jaar van mijn leven. We moesten het opnemen tegen grote landen als Duitsland, Oostenrijk en Spanje. We voelden ons een beetje als Assepoester.”

Vooroordelen

Dat het toch lukte, schreef Lavinia ook toe aan de lessen die ze van haar moeder had geleerd. “Ze leerde me dat je elke dag opnieuw moet beginnen, met als het ware een wit papiertje en niks aan het toeval overlaten. Je moet volharden als je iets wil. Ik ben vooroordelen in de mode-industrie en ook in de golfwereld tegengekomen, maar ik heb het geluk gehad dat ik in de race om de Ryder Cup in de golfwereld ook mensen heb ontmoet die me als persoon zien en niet als vrouw. Ik denk niet dat vrouwen beter zijn dan mannen, we zijn allemaal mensen die hun krachten moeten bundelen. Het verlies van mijn moeder heeft mijn leven erg veranderd, maar mijn houding niet, want ik ben haar enige dochter en het was onze droom om de Ryder Cup naar Italië te halen.”

Rory McIlroy op Marco Simone tijdens Ryder Cup week
Rory McIlroy tijdens een oefendag van de Ryder Cup op Marco Simone
Beeld: Getty Images

Toekomst

Wat Lavinia betreft blijft het hier niet hij. “Dit is voor ons niet alleen een droom die uitkomt, maar ook het begin van een nieuwe reis”, zei ze eerder al over de aanstaande happening op het landgoed. “Ons motto is 'spelen voor de toekomst' en we zetten ons in om de volgende generatie golfers te laten groeien. We zijn nu klaar om kampioenen en amateurs uit de hele wereld te ontvangen en we geloven dat de Ryder Cup belangrijk is voor Marco Simone en Italiaans golf op mondiaal niveau. Ik voel een grote verantwoordelijkheid en veel emotie. Dit betekent veel voor ons land en is een geweldige kans voor het toerisme.”

Lees meer over
Ryder Cup