Tips

Fotomasterclass: hoe maak je de mooiste beelden op de golfbaan? Zo laat je jouw foto’s shinen

Als je weer eens op zo’n prachtige golfbaan staat, wil je graag al het moois dat jij ziet delen. Alleen: hoe maak je die pareltjes van foto’s, zoals je ze dagelijks voorbij ziet komen op Instagram?

Professioneel golffotograaf en golfcontent­creator Edwin Vermaas van Approach Golf weet hoe je het #perfecteplaatje kunt schieten. Ook gewoon met je mobieltje. Hij heeft een aantal basistips en settings voor het bewerken van foto’s zodat ook jouw beelden kunnen ‘shinen’.

Tip 1: Schone lens

Als je telefoon in je broekzak zit, is die vaak beslagen wanneer je ’m eruit haalt. Controleer altijd of je lens niet beslagen is om wazige foto’s te voorkomen.

Tip 2: Check je instellingen

Zorg dat de foto’s op de hoogste resolutie van je mobiel worden gemaakt. Ik zie regelmatig foto’s van een recente iPhone in lage resolutie voorbijkomen doordat de instellingen niet goed staan.

Tip 3: De gouden regel: Rule of thirds

Op je mobiel kan je in je camera­app via de instellingen een raster aanzetten. Dan verschijnen er lijnen op je scherm die voor negen gelijke vlakken zorgen. Dit is een ideaal hulpmiddel om de horizon recht te krijgen en om je onderwerp; een vlag, speler of clubhuis goed te verdelen over de hele foto.

Dit kan op meerdere manieren. Lijn bijvoorbeeld de vlag uit op een kruispunt van lijnen en zorg dat de horizon op de onderste 1/3 van de foto zichtbaar is. 2/3 is dan lucht, dit zorgt vaak voor balans met de drukte van de grond.

Je kunt ook alles gelijk verdelen. 1/3 van de foto is dan de golfer, de volgende 1/3 de vlag en de laatste 1/3 het clubhuis. Dit zorgt voor balans in de foto en creëert al snel een ‘wow-effect’ bij je volgers. Op YouTube zijn hierover veel video’s te vinden.

Tip 4: Licht

Boek eens de eerste of laatste tee time van de dag. Dit is vaak in het zogenoemde ‘golden hour’, ruwweg het uur na zonsopgang en voor zonsondergang. Dan zijn er mooie lange schaduwen, diepte in landschappen en een mooie gouden gloed. Wees niet bang om op deze tijdstippen tegen de zon in te fotograferen.

Ikzelf ga misschien wel tegen alle regels in door vaak overbelicht te schieten. Dit is een keuze en het geeft mijn foto’s mijn eigen look & feel. Alleen is het randje tussen een goede en een slechte foto dan heel dun.

Golfer met tegenlicht

Tip 5: Gelaagdheid

Vanaf de tee zie jij misschien een prachtige hole, maar om deze mooi op de foto te krijgen, is het beter om dichter naar de fairway, green of een obstakel te lopen. Zo kan je riet, een boom of bunker gebruiken als voorgrond voor je foto met de vlag of omgeving als achtergrond. Dit creëert gelaagdheid en geeft de kijker de mogelijkheid om er zelf een verhaal bij te maken. Midden fairway is tijdens het spelen goed maar voor een mooie foto zou ik de rough opzoeken.

Tip 6: Bewerking

Soms is het buiten heel mooi maar is het niet direct goed op camera vast te leggen. Dan is een beetje bewerken niet zo erg. Ik werk met de app Lightroom (maar er zijn veel soortgelijke apps), waarmee ik alle foto’s beheer en bewerk. Denk aan andere uitsnedes, het helderder maken van fletse foto’s of het wegwerken van vlekjes. Overdrijf niet met aanpassingen of filters. Vaak is een subtiele aanpassing meer dan genoeg. Aan de andere kant: wees creatief en doe wat jij mooi vindt.
 

Waar moet je op letten bij de bewerking?
Uitsnede Maak een uitsnede zodat het onderwerp of de omgeving goed verdeeld is (zie tip 3 over de ‘Rule of Thirds’). Zorg er ook voor dat duidelijk te zien is wat je hebt gefotografeerd. Een vlag 350 meter verder is niet mooi vast te leggen met je mobiel.
Belichting Overbelichting compenseer ik met contrast en zwarting voor meer dynamiek. Je kunt dit tijdens het maken van de foto al bepalen of achteraf. Dat laatste is wel de veilige weg om niet met een stapel slechte foto’s te zitten.
Contrast Contrast geeft diepte en laat objecten eruit springen. Wanneer je te veel contrast aanbrengt, kan het er te bewerkt uit zien. Probeer balans te vinden met de overige settings.
Hooglichten en schaduwen Hiermee kun je over­ of onderbelichte delen iets naar voren halen of juist een overbelichte foto een beetje ‘repareren’.
Wittinten Wit is eigenlijk grijs in fotografie, hiermee bepaal je hoe fel de witte gedeeltes eruit springen. Bij wolken zie je vaak niet de mooie contouren wanneer ze te wit zijn, speel samen met hooglichten met deze setting, zodat je diepte krijgt in de prachtige Hollandse luchten.
Zwarttinten Gebruik deze als aanvulling op de contrastfunctie. Het creëert veel sfeer in foto’s die genomen zijn tijdens het golden hour.
Temperatuur/kleurtint Laat de camera in eerste instantie de kleur van je foto bepalen en ga achteraf subtiel te werk om die tinten te accentueren. Zo zie je een warme zomeravond of frisse lenteochtend.
Levendigheid en verzadiging Laat kleuren eruit springen of maak ze juist flets. Het is nu bijvoorbeeld een trend om een oude Kodak­ of Fuji Film­look te simuleren. In het voor-­ en najaar is het prachtig om de kleuren eruit te laten springen, dus kan je er wel wat levendigheid aan toevoegen. In de zomer en winter kies ik vaak voor meer sfeer en gebruik ik minder levendigheid en meer contrast.


Het kan kloppen dat je dit artikel al eens eerder gelezen hebt. Zo nu en dan hergebruiken we onze artikelen.

Lees meer over
Go For Green Duurzaamheid