Nieuws

Amelisweerd heeft de jongste (29) vrouwelijke voorzitter: 'Hopelijk is het straks heel gewoon'

Een vrouwelijke voorzitter van een golfclub is gelukkig geen zeldzaamheid meer. Maar een vrouw van pas 29 als voorzitter van een grote golfclub in Utrecht, is wel opmerkelijk. Wat drijft Suzanne van Daal?

Amelisweerd is een golfclub met 27 holes - 18 holes ‘grote baan’ en 9 holes par-3 - en ongeveer 1.300 leden. Sinds mei van dit jaar zwaait Suzanne van Daal de voorzittershamer bij de club die grenst aan de stad Utrecht.

In het clubhuis van Amelisweerd vallen we meteen maar met de deur in huis: wat bezielt een jonge vrouw, van nog geen dertig, om voorzitter te willen zijn van een golfclub met veel oudere mannelijke leden? Een gulle lach gaat aan het antwoord vooraf. “Er zijn veel mensen die dat aan mij vragen of hebben gevraagd. Ik krijg ook opmerkingen als ‘het voorzitterschap van een golfclub is toch alleen iets voor mannen op leeftijd’. Ik snap dat sommige mensen nog zo denken, maar je ziet gelukkig steeds meer jonge mensen in het bestuur van golfclubs. Hopelijk is een 29-jarige voorzitter van een golfclub straks heel gewoon.”

Steeds vaker zeiden mensen op de club ‘Suus, waarom doe jij het niet?’

Van Daal trad afgelopen mei aan tijdens de algemene ledenvergadering (ALV). “Ik was al drie jaar baanbestuurslid en betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter. We hadden een shortlist met acht kandidaten, mannen en vrouwen. Om uiteenlopende redenen konden of wilden die het geen van allen doen. Steeds vaker zeiden mensen op de club: ‘Suus, waarom doe jij het niet?’ Het ging steeds meer kriebelen en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt.”

Levensfase

Van Daal moest nog wel even haar moeder geruststellen. “Ze vroeg of ik wist waar ik aan begon. Ik heb er natuurlijk goed over nagedacht, voorzitter zijn is een klus met veel verantwoordelijkheid. Maar ik weet dat ik dit kan en mijn hart ligt bij deze club, daarom vind ik het belangrijk dit te doen.”

Als vrouw van 29 meent Van Daal dat ze in een perfecte levensfase zit om zich in te zetten voor de club. “Als je een gezin hebt, kan ik me goed voorstellen dat er weinig tijd overblijft. Ik heb nog geen kinderen, ben jong en heb hartstikke veel energie, dat zie ik als een groot voordeel. Als bestuur hebben we een heel enthousiaste groep van in totaal zes mensen, twee vrouwen en vier mannen. Eén iemand is net met pensioen, de andere vier bestuursleden werken nog en zijn rond de 50.”

Ik heb nog geen kinderen, ben jong en heb hartstikke veel energie, dat zie ik als een groot voordeel

Van Daal heeft een fulltimebaan bij een bedrijf dat online educatie ontwikkelt voor artsen. Ze zegt gemiddeld vier tot acht uur per week te besteden aan het voorzitterschap van Amelisweerd. “Als er iets belangrijks speelt op de club, dan loopt het aantal uren natuurlijk flink op, maar ik probeer ik het bij acht te houden. Ik hoef ook niet iedere dag op de club te zijn, de day-to-day business wordt gerund door onze manager Adinda en hoofdgreenkeeper Jannes.”

Lidmaatschap

De sfeer op Amelisweerd noemt Van Daal heel toegankelijk. “We zijn een gezellige, stadse club gelegen onder de rook van de Domtoren. Studenten uit Utrecht voelen zich hier net zo goed thuis als onze oudere leden, dat gaat allemaal heel goed samen.” Amelisweerd kent maar één lidmaatschapsvorm; onbeperkt speelrecht voor 1.367 euro. Maar jongeren betalen aanzienlijk minder. “Bij ons ben je junior tot 28 jaar, dat kost jaarlijks 422 euro. Daarna wordt het lidmaatschap ieder jaar iets duurder tot je op 35-jarige leeftijd de volle pond betaalt. Normaal gesproken heeft iemand op die leeftijd ook een salaris dat is meegegroeid.”

In alle opzichten staat de club er heel goed voor. “Met 850 full-members zitten we vol en er is veel animo om lid te worden. Gegadigden kunnen zich in september inschrijven en na 1 oktober kijken we hoeveel plekken vrijkomen. Hoe langer je op de inschrijflijst staat, hoe groter de kans dat je lid wordt. Daarnaast telt mee of je al par-3-lid bent, in de buurt woont en of je gezinsleden hebt die al lid zijn bij ons.”

Suzanne van Daal Amelisweerd

18-40 jaar

Zoals op bijna alle golfclubs is de gemiddelde leeftijd van de leden op Amelisweerd aan de hoge kant, maar volgens Van Daal wel dalende. “We zaten op 55 jaar, nu is het 52. Vorig jaar is er een speciale 18-40-commissie opgericht om jongere leden met elkaar in contact te brengen en te binden aan de club. In de groepsapp wordt bijna dagelijks een bericht gestuurd om af te spreken voor een rondje golf. Die 18-40-commissie is steeds groter geworden en bestaat voor de helft uit vrouwen. Het idee is om ook contact te zoeken met andere clubs om ervaringen en ideeën uit te wisselen over hoe we meer vrouwen en jongeren aan het golfen kunnen krijgen. Het aantrekken van vrouwen en jongeren wordt een stuk makkelijker als er meer gelijkgestemde golfers op de clubs en banen zijn.”

Ik vind het erg mooi dat wij de eerste baan zijn die voor iedereen de mogelijkheid biedt om van alle tees voor je handicap te spelen

Handicap 0,4

Van Daal is naast voorzitter ook speelster van het eerste vrouwenteam van Ameliseerd dat in de hoofdklasse van de NGF-competitie uitkomt. Ze heeft de jaloersmakende handicap van 0,4. “Wat ik heel leuk vind is dat Amelisweerd de eerste club in Nederland is die een courserating van wit heeft voor vrouwen. Kies de tee die past bij je spel, daar ben ik uiteraard ook voorstander van. Maar ik vind het wel erg mooi dat wij de eerste baan zijn die voor iedereen de mogelijkheid biedt om van alle tees voor je handicap te spelen.”

Omdat ze eerder al drie jaar bestuurslidbaan was, kan Van Daal vanwege de statuten slechts één termijn de voorzittershamer hanteren. Wat hoopt ze bereikt te hebben als ze in het voorjaar van 2026 afzwaait? “Met elkaar zijn we aan het bouwen om Amelisweerd nog beter en mooier te maken, leden moeten trots zijn op de club. Jong en oud, zowel leden als gastspelers moeten zich hier heel fijn en welkom voelen en met respect met elkaar omgaan.”

Lees meer over
Clubs