Beeld: Edwin Vermaas / Approachthegreen
Een haas schiet uit het hoge gras naast de dikke dode boom vandaan waar de groep uitleg krijgt over hoe belangrijk die dikke dode boom is voor de biodiversiteit. “Mieren bouwen er hun nestjes, leggen er hun eitjes in. De houtsnippers op de grond verraden dat de grote bonte specht die plek inmiddels heeft gevonden, zo heeft die oude boom een belangrijke functie,” vertelt Hoogenstein passievol.
Op de golfbaan kunnen dieren echt op goed beschutte plekken liggen
Als we vanuit de bosjes ineens de fairway van hole 18 oversteken schiet de haas weer verder. “Hebben we de haas verjaagd? Och, ja dat is ook de natuur. Maar het mooie is dat hij of zij op de golfbaan echt op goed beschutte plekken kan liggen waar we ze niet eens zien.” Als golfers kunnen we nog weleens ‘klagen’ over een hoge rough waar je dan weer moeilijk uitkomt. “Dit is een mooi stuk hoog gras met daartussen belangrijke bloemen. Vooral in dit jaargetijde - het voorjaar - waarin de meeste dieren zich nestelen en gaan broeden, de stilt is hier dan ook overweldigend,” vult Hoogendoorn aan.
Golfbanen beslaan in Nederland circa 11.000 hectare, waarvan de helft - ruim 5.500 hectare - natuurgebied is. Daarmee zijn golfbanen bij elkaar qua oppervlakte vergelijkbaar met Nationaal Park De Hoge Veluwe.
Deze gebieden herbergen zeldzame kruiden, bijzondere vogels en bedreigde dier- en plantensoorten. “Eigenlijk zijn de golfbanen dus op zichzelf staande natuurgebieden waar we als mens in alle rust kunnen golfen, maar waar bedreigde diersoorten plots weer zichtbaar worden.”
Hoogenstein is een geoefend vogelaar. Als hij vertelt over hoe rust en ruimte op de golfbaan zich zo mooi verhouden tot het golfspel vliegt er een gierzwaluw voorbij. Alleen al aan het geluid herkent hij de vogels. Aan de lopende band wijkt hij af van zijn verhaal: “Luister eens, de Cetti’s Zanger! En daar hoor ik de Tjiftjaf, een ‘KBV’tje’ een klein bruin vogeltje, maar die is makkelijk te herkennen, want die roept zijn eigen naam.”
Waar vogels zijn, zijn ook insecten, en andersom. Bij de fruitbomen tussen hole 13 en 14 staat een van de insectenhotels, die overigens op meerdere plekken in de baan staan. De gehoornde metselbij is er druk bezig, de aanvliegroute van Luchthaven Schiphol is er niks bij. “De holletjes tussen het hout zitten volgestopt met klei, stuifmeel, gras, eitjes, larven en poppen. De bijen gaan er uiteindelijk voor zorgen dat er bestuiving plaatsvindt voor de fruitbomen die ernaast staan.”
Om maar aan te geven hoe belangrijk die (kriebel)beestjes zijn voor het onderhoud en behoud van onze natuur. Die natuur waar wij zo fijn gebruik van (mogen) maken als golfers.
Wist je dat Nederland ongeveer 250 verborgen natuurgebieden rijk is en dat deze zich op golfbanen bevinden? Met de landelijke campagne ‘Dat Doen We Natuurlijk’ openen golfbanen hun deuren voor het brede publiek om de verrassend rijke natuur op en rond golfbanen te ontdekken. De campagne is een initiatief van de NGF, in samenwerking met de NVG en NGA, en wordt ondersteund door VvGM en PGA Holland.
Op en langs meer dan 110 golfbanen lopen inmiddels openbare fiets- en wandelpaden. Steeds meer clubs verwelkomen ook wandelaars, vogelaars, natuurliefhebbers én koffiedrinkers. De campagne benadrukt dat golfbanen veel meer zijn dan sportlocaties; het zijn groene rustpunten in een druk en verstedelijkt land.
Als startschot van de campagne organiseert de NGF op 11 mei een uniek evenement: een wandeling over het langste blote voetenpad van Nederland. Dit 10 kilometer lange natuurpad, verdeeld over vier golfbanen: Tespelduyn (Noordwijkerhout), De Hooge Rotterdamsche (Rotterdam), Golfclub Liemeer (Nieuwveen) en Prise d’Eau (Tilburg)
Biedt bezoekers een bijzondere zintuiglijke ervaring. Iedereen – van natuurliefhebber tot nieuwsgierige wandelaar – is van harte welkom om deze unieke natuurervaring mee te maken.
Aanmelden en meer informatie via: golf.nl/natuurlijk