De Amateurstatus Regels zijn er wereldwijd om vast te leggen wat het onderscheid tussen amateurgolf en professional golf is en welke prijzen en vergoedingen een amateurgolfer mag accepteren. De Amateurstatus Regels bepalen tevens welke golfers aan amateurwedstrijden mogen deelnemen.
Sinds 1 januari 2022 zijn er in de Golfregels een aantal versoepelingen geweest op het gebied van prijzen. Bij wedstrijden met handicapverrekening mag je alleen equipment, kleding, golfshoptegoeden, waardebonnen en cadeaubonnen aannemen met een winkelwaarde in natura tot 850 euro als je amateur wil blijven. Bij wedstrijden zonder handicapverrekening (bruto strokeplay) mag je als amateur prijzen te ontvangen tot een waarde van 850 euro. Als de wedstrijd bestaat uit een afzonderlijke longest drive-contest of een puttwedstrijd dan is de hoogte van het prijzengeld niet van belang voor de amateurstatus.
Verder hebben amateurs geen beperkingen meer als het gaat over onkostenvergoedingen en reclame- en sponsorinkomsten. Coaching bij onderwijsinstellingen, waarbij instructie geven niet meer dan vijftig procent van de tijd in beslag neemt, of lesgeven binnen een door NGF goedgekeurd programma mag ook.
Als amateur mag je uiteraard wel in de golfindustrie werken of als vrijwilliger op een golfclub. Dat betekent dat je actief mag zijn als golfshop- of golfclubverkoper, clubfitter, clubmaker, secretaris op een golfclub of caddie (op een professionele tour).
Als je amateur wil blijven dan is het niet toegestaan om golflessen te geven tegen betaling of een vergoeding. Je verliest ook de amateurstatus als je besluit playing pro te worden en dus wedstrijden speelt als professional. Ook als je gaat werken als professional op een golfclub/-baan of andere golffaciliteit ben je geen amateur meer. Verder verlies je de amateurstatus als je een lidmaatschap van een associatie voor golfprofessionals accepteert, zoals PGA Holland. Bovendien, als je aan de A- of B-opleiding van PGA Holland begint, word je lid van de PGA en ben je ook geen amateur meer.
Als je als professional weer amateur wil worden, dan is er een wachtperiode van minimaal zes maanden. De wachttijd is afhankelijk van de ernst van de overtreding of bijvoorbeeld de professionele carrière van een golfer. Dat hangt af van de hoeveelheid inkomsten die hij/zij daaruit heeft gegenereerd in de jaren dat hij/zij golfprofessional is geweest.
Golf is een van de weinige sporten waar nog onderscheid wordt gemaakt tussen amateurs en professionals. Veel topamateurs steken tegenwoordig zo veel tijd in hun toekomst als golfer. Zij worden vaak ook financieel ondersteund om een carrière als professional in de toekomst mogelijk te maken. Het verschil tussen amateur en playing pro wordt daardoor eigenlijk steeds kleiner.