Topgolf

European Tour wordt DP World Tour

De in 1972 opgerichte European Tour krijgt een nieuwe naam: de DP World Tour. Het staatsbedrijf uit Dubai stopt de komende jaren vele miljoenen in het circuit.

De geruchten dat de European Tour met heel veel dollars uit Dubai ondersteund zou gaan worden, gingen al enige tijd. Maar een naamsverandering van het circuit, dat volgend jaar vijftig jaar bestaat, kwam voor velen als een grote verrassing, zo niet schok. Staatsbedrijf Dubai Ports World, een van de grootste beheerders van containerterminals wereldwijd, was al een grote sponsor van de European Tour maar wordt nu dus ook de naamgever. 

 

Keith Pelley, hoogste baas van de European Tour, ‘verdedigde’ de naamsverandering tijdens een persconferentie in Dubai zo: “Toen ik in 2015 CEO werd, heb ik al gezegd dat ik de naam niet vond passen bij ons circuit. De European Tour is al jaren een wereldtour en gaat dat alleen maar meer worden. Komend seizoen worden van de minimaal 47 toernooien op de kalender er 24 buiten Europa gespeeld.”

 

200 miljoen

 

Pelley kondigde ook aan dat het totale prijzengeld in 2022 een recordhoogte bereikt van meer dan 200 miljoen dollar, dat is inclusief de majors en de World Golf Championships. Het minimumprijzengeld van de DP World Tour toernooien wordt in 2022 2 miljoen dollar, dat geldt dus ook voor het Dutch Open (co-sanctioned toernooien met bijvoorbeeld de Sunshine Tour in Zuid-Afrika kunnen wel een lager prijzengeld hebben). Het DP World Tour Championship, het slottoernooi van de Tour, krijgt in 2022 een prijzengeld van 10 miljoen dollar (volgende week zit er nog 9 miljoen in de pot). De Challenge Tour, het circuit onder de European Tour, profiteert ook met meer toernooien en hogere prijzengelden. Eerder ging de European Tour al een strategische alliantie aan met de PGA Tour. In 2022 staan er drie co-sanctioned toernooien met de PGA Tour op het schema: Genesis Scottish Open, Barbasol Championship en het Barracuda Championship.

 

Concurrentie

 

Al deze ontwikkelingen kunnen niet los worden gezien van initiatieven van concurrerende circuits. Greg Norman, tweevoudig majorwinnaar en 331 weken nummer 1 van de wereld, is onlangs commissioner geworden van een nieuw initiatief dat de samenwerking aangaat met de Asian Tour. De dollars komen in dit geval uit Saoedi-Arabië. Middels LIV Golf Investments investeren de Saudi’s om te beginnen 200 miljoen dollar in de Asian Tour. Voordeel van die samenwerking: er zijn in de toernooien – in eerste instantie zijn de Saudi’s bij 10 toernooien betrokken - punten te verdienen voor de wereldranglijst. Het prijzengeld zal aantrekkelijk zijn maar belangrijker is dat topspelers tientallen miljoenen dollars tegemoet kunnen zien – sommige media zeggen zelfs meer dan honderd miljoen voor de echte wereldtoppers, als ze bereid zijn zich aan het circuit te verbinden. Norman wil in het voorjaar van 2022 al starten met de toernooien maar tot op heden heeft geen enkele topspeler publiekelijk verklaard zich aan te sluiten. 

 

Paraplu

 

Dan is er ook nog de Premier Golf League (PGL). De PGL werd eerst gezien als een gevaarlijke concurrent voor de PGA Tour, maar volgens diverse media wil de PGL inmiddels samenwerken met de PGA Tour. De PGL heeft een plan en kennelijk ook de middelen voor 18 toernooien onder de paraplu van de PGA Tour. Prijzengeld per toernooi: 20 miljoen dollar, 150.000 dollar voor de laatste plaats en deelnemersvelden van slechts 48 spelers.

 

De PGL werkte in eerste instantie samen met de Saudi’s, maar nu die hun eigen koers zijn gaan varen met de Asian Tour en Greg Norman als boegbeeld, wordt samenwerken met de PGA Tour kennelijk kansrijker geacht. Of deze initiatieven succesvol worden valt te bezien, duidelijk is wel dat er momenteel van alles speelt in het professionele golf en één ding staat als een paal boven water: voor wie heel goed is in een golfballetje in zo min mogelijk slagen in de hole slaan, valt er de komende jaren alleen maar meer geld te verdienen.

 

Kalender DP World Tour 2022 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf European Tour