De hoogtepunten van 5 jaar GOLF.NL

Een moment om even bij stil te staan: GOLF.NL bestaat vijf jaar! Het eerste jubileum waarvan we hopen dat er nog vele zullen volgen. We maken een kleine balans op bij deze mijlpaal.

Het platform GOLF.NL is sinds maart 2015 méér dan alleen het magazine dat tweemaal per jaar wordt geproduceerd door de redactie. In de voorgaande jaren verscheen de GOLF.NL Weekly in alle clubhuizen, nu is er nog af en toe een special. De online content voor onze website wordt strak vooruit gepland, natuurlijk rekening houdend met de actualiteit. De belangrijkste items worden wekelijks verspreid via de e-mailnieuwsbief. Een aantal keer per dag zijn we zichtbaar in de social-mediatijdlijnen van onze volgers. En tot slot: de app GOLF.NL is al meer dan 200.000 keer gedownload.

Hoogtepunten in de afgelopen vijf jaar zijn makkelijk terug te vinden als we de statistieken erop naslaan; rationeel en cijfermatig is het heel interessant om bijvoorbeeld te zien hoe een bericht heeft gescoord. Maar we laten de statistieken even voor wat ze zijn en richten ons op het gevoel. Wat zijn nu eigenlijk de persoonlijke hoogtepunten van de makers in vijf jaar GOLF.NL?

Edwin Alblas • Hoofdredacteur

Mijn job bij GOLF.NL brengt mij op plekken waar ik anders niet zo snel zou komen. Mijn job bij GOLF.NL brengt mij in contact met mensen, die ik anders niet zo snel zou ontmoeten. Aan de ontmoeting met José-Maria Olazábal in het Griekse Costa Navarino - we schrijven november 2018 - denk ik nog regelmatig terug. De aanleiding (hij is de architect van twee golfbanen op een prachtige plek in een land dat mij om meerdere redenen dierbaar is) was nog niet half zo mooi als het minutenlange onderonsje daar bovenop de berg. Een spontaan onderonsje. Niet vooraf gescript door het pr-leger dat het persmoment voor een groot aantal buitenlandse journalisten had georganiseerd. We praatten over het legendarische Dutch Open van 1989 op de Kennemer dat hij bij windkracht 9 na een play-off van negen holes won. Maar wat hem vooral emotioneerde waren zijn herinneringen aan zijn landgenoot, voorbeeld en vriend, Seve Ballesteros. Met letterlijk tranen in zijn ogen deelde hij zijn ontzag, zijn liefde voor Seve. Dat ontroerde mij. Zie ik nu ergens een foto of bewegend beeld van Seve, dan denk ik aan Ollie. En vice versa. Dan denk ik ook weer aan dat bijzondere moment, daar bovenop de berg, en voel ik me een bevoorrecht mens.

Niels Hooft • Video producer

Mijn eerste werkdag vergeet ik niet snel. Ik mocht me begin 2015 melden op Schiphol voor een vlucht naar Dubai om met Joost Luiten een serie instructievideo’s op te nemen. Pas drie maanden later werd het platform GOLF.NL officieel gelanceerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en staan er meer dan twaalfhonderd video’s in ons archief. Een aantal daarvan heeft een bijzondere herinnering achtergelaten, zo ook deze. In een redactievergadering in maart 2017 hadden we een brainstorm over een 1-aprilgrap. Ergens riep ik dat we iets moesten doen met Chinezen die een golfbaan overnemen, zoals gebruikelijk in het betaald voetbal. Het voorstel moest even bezinken, maar we vroegen NGF-directeur Jeroen Stevens om dit eens voorzichtig voor te leggen bij Coks Bosman (van de Koninklijke Haagsche!). Tot ieders verbazing wilde hij graag meewerken. Het script zorgde alleen al voor de nodige hilariteit. De opnames, met gecaste Chinese acteurs, moesten wel een beetje stiekem plaatsvinden, want we wilden niet dat leden al vragen zouden stellen over het theaterstuk in de baan. Coks Bosman legde haarfijn en met stalen gezicht uit waarom de verkoop ter waarde van 200 miljoen een niet te negeren voorstel was. Ook het plan voor een enorme fontein bij de achttiende hole was geen bezwaar. De video was snel gemonteerd, nog wat ondertitels erbij voor de CEO van het Chinese consortium en klaar. Zaterdag 1 april stond de nieuwsreportage online en direct sloeg de vlam in de pan! Mensen reageerden met verontwaardiging over de val van zo’n instituut naar het kapitalisme. Een enkeling had al snel door dat het een 1-aprilgrap moest zijn maar dat mocht de pret op kantoor niet drukken. Het leverde ons in de landelijke media een vermelding op in de top 10 van best geslaagde 1-aprilgrappen. En voorzitter Bosman was het hele weekend druk met het geruststellen van bezorgde leden…

Gerard Louter • Freelance redacteur

‘Joost wil zich het liefst terugtrekken, Geer.’ Sorry?! ‘Joost slaat geen bal, het is echt verschrikkelijk, hij wil eigenlijk niet spelen.’ Dat zei Nico Luiten - de vader van - tegen mij op de woensdag van het KLM Open 2016 bij de drivingrange van The Dutch. Een dag later, hopeloos uit vorm, zonder enig vertrouwen in zijn swing, gaat zoon Joost toch maar van start. De eerste acht holes houdt hij met kunst en vliegwerk de bogeys van de kaart. Dan komt de klik, dat magische moment waar iedere golfer van droomt. Een perfect geraakte ijzer 8 en de puzzelstukjes van Luitens swing vallen als door een wonder in elkaar. Het vertrouwen groeit met de hole en drie dagen en 21 birdies later gaat Luiten op een zonovergoten zondagmiddag aan de leiding. Worden de ogen al waterig? Als verslaggever voor GOLF.NL mag ik binnen de touwen meelopen. Op hole 17 van The Dutch wil Joost - zo bevestigt hij later - zijn bal een meter of vijf rechts van de gevaarlijk bij het water gestoken vlag laten landen, maar hij trekt de bal een fractie om. Resultaat: meter van de hole, birdie nummer 22, de zege kan hem niet meer ontgaan. In de GOLF.NL Weekly die een paar dagen later verschijnt schrijf ik: ‘Links van die prachtige zeventiende hole van The Dutch zie je in de verte de kerktoren van de Hersteld Hervormde Gemeente in Spijk. Sporten op zondag wordt daar niet op prijs gesteld, maar de golfgoden hadden duidelijk hun zegen gegeven aan een glorieuze overwinning van Joost Luiten in het KLM Open 2016.’ Na de winnende putt wordt Joost door duizenden toeschouwers op een ovationeel applaus getrakteerd. Ik zit op het gras links van de green van hole 18, een meter bij me vandaan, in een feloranje polo, zit Nico Luiten. De vader van is in tranen. Ik draai mijn hoofd weg, verslaggevers huilen niet…
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl

Karianne van der Zant • Eindredacteur

Voor 250 euro een golfnachtje weg met twee personen in eigen land. Dat was de opdracht aan drie redactieleden, van wie ik er één was. Onderling overleg was ten strengste verboden, pogingen om de andere bestemmingen op slinkse wijze te achterhalen faalden en het was dan ook een volledige verrassing welke andere twee tripjes ik als eindredacteur mocht samenvoegen met mijn eigen verhaal. Het bleken Golfcenter Seve in Rotterdam, de Stippelberg in Noord-Brabant en Land van Thorn in Limburg, terwijl ikzelf Lauswolt in Beetsterzwaag had ontdekt. Drie totaal verschillende golfervaringen passend bij de verschillende karakters, binnen het budget (hoewel, ik had een tekort van 50 eurocent…), op mooie plekken verspreid over heel Nederland. Natuurlijk was mijn ‘golfnachtje weg’ op zich al superleuk maar daarnaast was onze coproductie, die in GOLF.NL Magazine van maart 2018 verscheen, precies geworden zoals het bedoeld was. Het laat zien waarom golf, met alles eromheen, voor iedereen zo ontzettend leuk is. En dat golf helemaal niet zo duur hoeft te zijn en dat het heel goed kan in ons eigen Nederland. Het is het soort verhaal waardoor andere golfers - hoop ik - meteen hun clubs willen oppakken en zelf een golfweekend boeken. Hup, de Nederlandse banen op!

Saskia van Geijlswijk • Art director

Ik ben (nog) geen golfer en heb daarom normaal gesproken weinig te zoeken op een golfbaan. Maar je kunt me er wel vinden voor fotoshoots, bijvoorbeeld voor de cover van het magazine GOLF.NL. Dat geluk heb ik. Bij mooi weer de baan in op sandaaltjes. Samen met de fotograaf de locatie uitzoeken, met het mooiste licht, de beste achtergrond en dan de verschillende perspectieven uitproberen. En als we zeker weten dat dé coverplaat ertussen zit, hup de buggy in richting terras voor een drankje. In mijn werk als art director van GOLF.NL mag ik de lezer proberen te verleiden. Met originele invalshoeken én mooie beelden waarbij je gaat fantaseren over die perfect geslagen drive richting de Indische Oceaan. Sta ik ooit ook op Mauritius te golfen? Dat zou fantastisch zijn… Ik ga me nu inschrijven bij Golfstart!

Frank Mulders • Online Marketeer

Drie jaar geleden startte ik als online marketeer bij GOLF.NL. Mijn missie en opdracht: het popcornen - zoals Dragons Den’s Pieter Schoen dat altijd zo mooi zegt - van het platform GOLF.NL en bijbehorende producten. Popcornen is vrij vertaald: ontwikkel een marketingstrategie waardoor de NGF zo relevant mogelijk wordt voor golfers én potentiële golfers. Toen ik bij de NGF begon wist ik niks van golfen, wel veel van marketing. In het hol van de leeuw ging ik zelf als potentiële golfer aan de bak binnen het redactieteam voor wie de sport geen geheimen meer kent. Met het plan en de analyses op basis van onder meer zoekgedrag en quick cases wist ik mijn collega’s te overtuigen van de noodzaak van herijking van het marketing- en communicatiebeleid. Nu drie jaar later is het webbezoek met ruim 200 procent toegenomen, het aantal nieuwsbriefabonnees met ruim 500 procent en de app GOLF.NL met 800 procent. Om antwoord te geven op de vraag wat mijn favoriete moment is? Dan zeg ik, dat is nu! Onze media en het mediagebruik van onze volgers laten zien dat de NGF ertoe doet en relevant is met GOLF.NL als communicatiemiddel.

Sietse Herrema • Content editor

Mijn persoonlijk hoogtepunt in vijf jaar GOLF.NL viel in de week van het honderdste KLM Open. Nee, niet op The International maar in Schotland, op Gleneagles waar ik verslag deed van mijn eerste Solheim Cup. Anne van Dam was al een superster nadat haar perfecte swing eind 2018 via social media de golfwereld over ging, maar een jaar later was het tijd voor het grootste podium. Het golf dat ze op donderdag liet zien aan de hand van haar rolmodel Suzann Pettersen - die later de winnende putt voor Europa zou holen - was geweldig. In de laatste partijen en haar single kon ze het niet helemaal bolwerken, maar als rookie deed ze een berg ervaring op en genoot ze zichtbaar van Team Europe. De waanzinnige sfeer en ontknoping vormden de kers op de taart. Ik hoop dat er volgend jaar gewoon weer een Solheim Cup gespeeld kan en mag worden, en zonder twijfel is dat met Anne van Dam.

Eefje Kievits • Content editor

Als mensen mij vragen wat voor een baan ik heb, zeg ik altijd ‘ik heb een golfbaan!’ Ik volg de creativiteit van de redactie sinds 2016 toen ik op een andere positie in het NGF-team kwam. Voor het platform GOLF RAAK! maakte ik puzzelpagina’s en (jeugd)artikeltjes voor de magazines maar in 2020 wilde ik niets liever dan een echte content editor worden. Mijn eerste werkweek bij de redactie was vanuit huis vanwege de coronamaatregelen. Allereerst een dikke duim omhoog voor alle collega’s die ongekend creatief en inventief met de situatie zijn omgegaan. De inwerkperiode kende dus een vliegende start, maar aangezien ik het reilen en zeilen op de redactie al kende, vloog ik gewoon mee. Alle mooie momenten van vijf jaar GOLF.NL kreeg ik dus vanaf de zijlijn mee, maar op evenementen stond ik zelf binnen de touwen. Zo zat ik tijdens de putt van Joost in 2016 klaar om alle social-mediakanalen te voorzien van ‘Gefeliciteerd Joost’ in passende huisstijl met actuele foto. Na de job kwam ik zwetend en euforisch het kantoortje uit - een verstikkende portal cabin - waarna een collega mij belde. ‘Eef, ik zag dat je een paar keer had gebeld, mocht je het niet meegekregen hebben, ik zat net bij de green van 18, Joost heeft gewonnen. Wil je een foto?’ Waarop ik antwoordde dat ik in plaats daarvan wel een biertje lustte en of hij nu naar het dorp kon rennen voor het persmoment met de vrijwilligers. We kunnen er nog steeds hartelijk om lachen. Ik kijk als newbee graag vooruit naar de jaren, want vanaf nu ga ik de archieven vullen waar we over vijf jaar op terugkijken. In de toekomst ga ik me storten op een nieuwe invalshoek voor de content en hoop ik op nog meer mooie fan-engagementsnufjes zoals we al een keer op Instagram hebben laten maken. In drie dagen tijd werd deze ruim drieduizend keer gebruikt door onze volgers. De filter is te vinden op ons Instagramaccount: instagram.com/golfnl.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd