Toernooien

Solheim Cup

De Solheim Cup is de ‘vrouwelijke’ tegenhanger van de Ryder Cup. Ook hier betreft het een wedstrijd tussen het continent Europa en de Verenigde Staten.

De wedstrijd wordt sinds 1990 eens in de twee jaar gehouden, in het jaar dat er geen Ryder Cup wordt gespeeld. De ontmoeting vindt om beurten in de VS of Europa plaats.

Het toernooi bestaat uit vier wedstrijdronden, ook dat is gelijk aan de Ryder Cup. Op de eerste twee dagen worden foursomes en fourballs (in totaal 16 matches) gespeeld en op dag drie staan twaalf singlepartijen op het programma. In alle gevallen is matchplay de spelvorm.

De kwalificatie voor de Solheim Cup gebeurt op basis van prestaties in het seizoen voorafgaande aan het event. Ook heeft de captain het recht om enkele wildcards uit de delen aan speelsters, die zich niet via die ranking in het team hebben gespeeld.

De twee Nederlandse speelsters die voor het Europese Solheim Cup-team uitkwamen waren Christel Boeljon in 2011 (Ierland) en Anne van Dam in 2019 (Schotland). Boeljon verloor aan de zijde van de Duitse Sandra Gall de fourball-match tegen het duo Stacy lewis/Ryann O’Toole op zaterdag, maar droeg een dag later met haar gewonnen single tegen Brittany Lincicome in belangrijke mate bij aan de uiteindelijke zege van Europa (15-13).

Anne van Dam werd acht jaar later geselecteerd Europese team, dat onder leiding stond van Catriona Matthew. Dit werd een van de spannendste edities van het toernooi ooit. Op de laatste dag wist Van Dam haar single helaas niet te winnen, maar stelde uiteindelijk de Noorse Suzann Pettersen in een zinderend slot de overwinning voor Europa veilig: 14,5 – 13,5.

Beeld: Tristan Jones / Ladies European Tour
Tours

Ladies European Tour

De Ladies European Tour is in Europa het belangrijkste toernooiencircuit voor professionele golfsters. Voor veel speelsters is dit ook een springplank naar een carrière in op de LPGA Tour in Amerika.
Lees meer
Toernooien

Ryder Cup

De Ryder Cup is een wedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten. De battle wordt elke twee jaar 'uitgevochten, om beurten ergens in Europa en de VS'. Voor elk team worden twaalf spelers geselecteerd.
Lees meer
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Golfsupport.nl

Meer Solheim Cup

Lees meer over
Toernooien Solheim Cup