Topgolf

Anne van Dam wint met Europa de Solheim Cup

Met het kleinst mogelijke verschil heeft het Europa van debutante Anne van Dam de Solheim Cup gewonnen. In een krankzinnig slot deed Suzann Pettersen het op de laatste hole voor Europa: 14.5 - 13.5.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Bij een stand van 8 - 8 na twee dagen golf won Europa zondag zes en een halve punt in de singles, precies het aantal wat nodig was om de Solheim Cup te winnen. Anne van Dam wist haar single tegen Lizette Salas helaas niet te winnen (zie onder). Gelukkig kwam Europa die klap te boven. 

Suzann Pettersen - in wat achteraf haar laatste wedstrijd bleek - holede op 18 een birdieputt van drie meter om Europa in extase te brengen. De Noorse speelster kreeg een van de drie wildcards, en die keuze werd voor de ontmoeting op de Centenary Course flink bekritiseerd. Begrijpelijk, want Pettersen speelde nauwelijks sinds de vorige Solheim Cup, die in Des Moines werd gewonnen door Amerika. Captain Catriona Mathew kreeg echter gelijk en zag hoe haar speelsters de 38-jarige heldin op de 18de hole om de hals vlogen. 

Van Dam: 'We hebben het met z'n allen gedaan!'

Salas te sterk voor Van Dam in single

Anne van Dam verloor op zondag haar single. De Nederlandse speelde wederom uitstekend bij de start, maar kon een voorsprong van 2 up na vijf holes niet vasthouden. De Amerikaanse - de nummer 16 van de wereldranglijst - kwam steeds beter in haar spel. Nadat ze de zeer taaie Salas op 18 de hand had geschud, nadat ze tevergeefs de hole wist te winnen voor een cruciaal half punt, had Amerika nog slechts een half punt nodig om op 14 punten te komen en de cup te houden. 

En toen gebeurde het. In de drie resterende partijen, bij een stand van 13.5 - 11.5 in het voordeel van de Amerikanen, begon het de kant van Europa op te gaan. En het ging razendsnel. Anna Nordqvist won van Morgan Pressel. Even later won Bronte Law, een ware pitbull voor Europa (denk aan Ian Poulter), haar partij van Ally McDonald. 

In de tussentijd had Pettersen zichzelf op de 18de een hele goede birdiekans gegeven. Ze sloeg de approach met een wedge - ongeveer 80 meter - zelfs bijna in de hole. Zoals zo vaak was Pettersen 'clutch' en ging ze op haar knieën toen de putt voor birdie in de hole verdween en haar teamgenoten de green op konden stormen.

'Ik bedoel, kan het mooier? De laatste putt om de Cup te winnen, als het zo spannend is? Er is geschiedenis geschreven', zei Pettersen. 'Hij moest links van het midden', zei ze over de putt. 'Ik wist niet dat het voor de winst was, ik wist het echt niet.'

Het is de derde keer dat Europa in Schotland de Solheim Cup wint. In Dalmahoy (1992) en in Loch Lomond (2000) was Europa ook de beste. 90.000 toeschouwers zagen deze week hoe Amerika bleef steken op 10 overwinningen, terwijl Europa van 5 naar 6 zeges gaat. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.Eindstand.

Terugkijken: live-stream singles.