Een van de waterholes van Lauswolt
Een van de bosholes van Lauswolt
Het groene huisje achterin is De Stookhutte

Golfnachtje weg: Alternatief Lauswolt

4 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Golftoerist in eigen land. Hoe leuk is dat? En wat kost het? Drie verslaggevers van GOLF.NL namen de proef op de som en gingen een golfnachtje weg in Nederland met een budget van 250 euro voor twee personen. Eindredacteur Karianne koos voor het Friese Lauswolt.

Als beginnende golfer is één ding duidelijk: alle spectaculaire, uitdagende banen met hoge greenfees kunnen we links laten liggen. Dat is aan ons niet besteed. Het is een kwestie van wegstrepen; dat staat je namelijk te doen als golftoerist in eigen land omdat er veel te kiezen valt. Ons criterium 1: het hoeft geen topbaan te zijn maar het moet wel wat voorstellen. Met handicap 37 moeten we de volgende stap maken: scoren op serieuze par-4-holes en voor ons eindeloze par-5’s. En negen holes zijn meer dan voldoende.

Criterium 2: niet al te druk. Dus liever geen krappe baan in de Randstad waar de stress slechts toeneemt na een door medegolfers aangemoedigd maar mislukt teeshot. We gaan op zoek naar een relaxte sfeer, naar rust en ruimte. Waar vind je die beter dan in het noorden van ons land? In een aantal lijstjes van topbanen vind ik er in Friesland, Groningen en Drenthe: Drentsche, Lauswolt en De Gelpenberg. Cijfers bij Leadingcourses.com? Een 7,9 en twee keer een 8,2. De herinnering aan een goede recensie van het restaurant van Lauswolt in GOLF.NL Weekly geeft de doorslag. Landgoed Lauswolt, dat klinkt chic, te chic voor ons budget. En inderdaad, een overnachting in het Bilderberg hotel op het landgoed zit er niet in. De prachtige luxe kamers zullen hun geld zeker waard zijn maar een leuk, goedkoper alternatief is vast te vinden. De site van Golfclub Lauswolt geeft al een goede B&B-suggestie. Als we globaal wat bij elkaar optellen, zouden we moeten kunnen uitkomen. En wat ons helemaal over de streep trekt, bij Lauswolt heb je geen starttijden maar richttijden. Lauswolt it is.

Golfen

Tijdens de autorit krijg je al een vakantiegevoel. De drukte achter je, de leegte en rust voor je. Als we aankomen bij de Golf & Country Club Lauswolt is de sfeer relaxt; we kunnen met onze negen holes beginnen wanneer we willen. Eerst maar even inslaan op de drivingrange waar de ballen gratis zijn. Niet onbelangrijk voor dit uitje! Eenmaal in de baan genieten we van afwisselende holes, deels tussen de bomen, deels in het open gebied met waterpartijen. Hoewel de holes serieus genoeg zijn, zijn ze voor ons, zeker vanaf de rode tee, best te doen. We raken af en toe een boom, komen een keer op een andere fairway terecht maar we zijn niet één bal kwijtgeraakt. De ronde sluiten we natuurlijk af in het clubhuis met een speciaal biertje (het is tenslotte vrijdagmiddag) en gratis nootjes. Het idee was om er ook te eten; ik had inmiddels de recensie in GOLF.NL Weekly gevonden en het restaurant kreeg maar liefst een 9. Jammer genoeg zijn we te vroeg in het jaar en gaat de keuken dicht. We zullen moeten terugkomen voor deze culinaire verrassing.

B&B

Het leuke van Lauswolt is dat Beetsterzwaag op loopafstand ligt. Zo ook onze B&B. De eigenaar belt om te vragen hoe laat we er zijn en welke wensen we hebben voor het ontbijt; hij moet nog boodschappen doen. Dat belooft duidelijk iets anders dan een muf buffetje in een onpersoonlijk hotel. Als we aan-komen blijkt onze kamer met eigen ingang niet zomaar een slaapplek. Het is de oude stookhut van het landgoed Lauswolt, opnieuw in stijl opgebouwd met behoud van zoveel mogelijk historische details in de tuin van eigenaar en Frieslandkenner Jan. Hij kent alle ins & outs en vertelt enthousiast over de stookhutte en het adellijke, rijke dorp Beetsterzwaag met veel monumentale panden dat op een verhoogde zandrug ligt midden in arm veengebied. De kamer is eigenlijk meer een appartement waarin je in alle rust kunt bijkomen van een ronde golf en opmaken voor een leuke avond in het dorp.

Diner

Inmiddels begrijpen we het een beetje maar Beetsterzwaag kent opvallend veel chique restaurants. Naast de sterrentent De Heeren van Harinxma heb je er nog zo twee waar je culinaire hoogstandjes vindt (in ieder geval op het menu). De prijzen zijn echter navenant, wij kiezen voor de Chinees. Niet zomaar één. Kota Radja is van klein familiebedrijf uitgegroeid tot een modern ingericht Aziatische restaurant dat in Beetsterzwaag en wijde omtrek populair is. Het is er gezellig druk, we krijgen een tafel met uitzicht op de hoofdstraat en het menu van 25 euro met soep, vijf verschillende Chinese hoofdgerechtjes en een (Frans) toetje is prima. Terug slenterend naar onze stookhut genieten we van de levendigheid van het Friese dorp. Na een goede nacht wordt het ontbijt in de kamer geserveerd met alles erop en eraan. Vers fruit, verse jus, kop thee, yoghurt met cruesli, allerlei soorten broodjes en beleg. Een lekker begin van de dag. Als het had gekund, hadden we zeker een fiets gehuurd voor een tochtje door De Friese Wouden. Of ingetekend voor nog een ronde golf.

Conclusie

We hebben bewezen dat een golfnachtje Beetsterzwaag niet per se heel duur hoeft te zijn dankzij leuke alternatieven voor hotel Bilderberg en sterrenrestaurant De Heeren van Harinxma. En de golfbaan van Lauswolt is meer dan de moeite waard. We spelen de tweede negen in de zomer zodat we meteen op het terras kunnen genieten van de beloofde goede keuken.

Rekening 
 Vrijdag
 Drivingrangeballen  € 0,00
 2 x greenfee voor 9 holes € 86,00
 Drankjes in het clubhuis (incl. nootjes)  € 7,00
 Diner in Kota Radja (incl. fooi) € 67,50
 Zaterdag
 B & B De Stookhutte (incl. ontbijt)  € 90,00
 Totaal  € 250,50
 Budget  € 250,00
 Tekort  € 0,50

Lees hier het verslag van videoproducer Niels die Rotterdam/Golfcenter Seve koos voor een golfnachtje weg en redacteur Chris ging voor twee ronden golf naar het zuiden van het land.

De verslagen van de drie golfnachtjes weg van de redactieleden van GOLF.NL zijn verschenen in de maart-editie van het magazine GOLF.NL. Klik hier om de pdf te bekijken.  

}