De Stippelberg
Luncharrangement op Land van Thorn met golf en snert

Golfnachtje weg: Golf op de 1ste plaats

27 april 2018 Redactie GOLF.NL
Golftoerist in eigen land. Hoe leuk is dat? En wat kost het? Drie verslaggevers van GOLF.NL namen de proef op de som en gingen een golfnachtje weg in Nederland met een budget van 250 euro voor twee personen. Redacteur Chris koos voor twee ronden golf in het zuiden van het land.
Vooral veel golfen, dat is het doel van dít golfnachtje weg. Dat kan op veel plekken maar Brabant kent mooie subtoppers waar ook nog voordelige arrangementen te vinden zijn. Wat een heerlijk luxe-probleem: een weekend golf en binnen de 250 euro blijven! Leuk om met je echtgenoot te doen maar de vrouwen in mijn leven lopen steeds weg omdat ze golfweduwe worden (Van Dale Golfsportwoordenboek: Een vrouw die zó vaak alleen thuis is omdat haar partner op de golfbaan staat, dat het lijkt alsof hij overleden is). Het lijkt me beter een golfvriend te vragen in plaats van een golfvriendin. Dan heb je maar één hotelkamer nodig en blijft er meer geld over voor golf, eten en drankjes. Het wordt een collega-veelgolfer met dezelfde voorwaarden als ik: 1. beetje normaal hotel; 2: twee bedden.

Speuren

Dan het programma. Lastig want naast golf is golfbaanarchitectuur een van mijn grote liefdes en Nederland heeft veel te bieden. Niet alleen klassiekers maar ook nieuwe banen. Het liefst had ik vier keer de 9-holesbaan van de Domburgsche gespeeld, maar daar ben ik recent geweest en het is leuker op verschillende banen te spelen. De Domburgsche moet wel gemeld worden als we het hebben over golftoerisme in Nederland. Deze fantastische 9 holes linksbaan uit 1914 is aangelegd door de NV Domburgsche Zeebadinrichting dat zich richtte op de vele Engelse badtoeristen in Zeeland. Een andere overweging was een ronde op de Haagsche, Kennemer, Noordwijkse, De Pan, Eindhovensche of Rosendaelsche, maar dan was er geen budget meer geweest voor nog eens negen holes. En golfers lezen al vaak genoeg over de topbanen. Zo kies ik voor 27 holes op subtoppers: 18 holes op de eerste en 9 op de volgende dag. Om te laten zien dat dit makkelijk past in een budget van 250 euro. En om de aandacht te vestigen op de goede nieuwe banen in Nederland en hun goede prijzen.

Het wordt Golfbaan Stippelberg in de buurt van Eindhoven, die in de top 20 staat van de beste 18-holesbanen. Wat meespeelt, is dat ik bij Stippelberg na enig speurwerk op internet een Hole-in-one arrangement zie (koffie, 18 holes en daghap voor 55 euro). Bij de 9-holesbaan valt de keuze op Land van Thorn in Limburg. Omdat de baan doorgaans een hoge waardering krijgt en omdat Land van Thorn ook een aantrekkelijk arrangement heeft (koffie met vlaai, 9 holes en snert voor 25 euro). Dus 27 holes op goede banen, inclusief diner en lunch, voor 80 euro per persoon. Doe dat maar eens na. (Het kan, maar je moet goed zoeken.)

Golfen & diner

We spelen Golfbaan Stippelberg op een prachtige dag met een warme zon en weinig wind. Stippelberg, geopend in 2011, is een van de mooiste nieuwe banen van Nederland. Golfbaanarchitect Michiel van der Vaart mocht zich uitleven in een zandgebied (altijd droge voeten dus) en heeft er iets spannends van gemaakt. Heide, stuifduinen, wilde bunkers, glooiende fairways, een bosrand en grote waterpartijen. Stippelberg kun je goed combineren met de Swinkelsche, nummer 12 van de beste banen in Nederland, 17 kilometer verderop en met eveneens een lage greenfee. Brabant is sowieso een superprovincie voor golfers. Er zijn 49 golfbanen en de horeca is er doorgaans goed omdat de Brabanders dit belangrijk vinden. Het verbaast dus niet dat de dagschotel (een barbecueschotel) prima is. Na het eten in het mooie clubhuis met rieten dak worden we herkend door de manager. We maken een praatje maar verzwijgen natuurlijk onze geheime missie. We complimenteren hem wel met de goede en vriendelijke service.

Hotel & ontbijt

De eerste dag sluiten we af met een paar drankjes in een café en dan rijden we naar het Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Gratis wifi en een biljart! De kamers, in het verleden bewoond door paters en broeders, zijn sober maar perfect voor veelgolfers. De kapel is er nog steeds maar is nu multifunctioneel (wordt ook gebruikt voor feesten en partijen). De volgende dag gaan we voor het ontbijt naar het dorp; voor 9,50 euro kopen we een paar croissantjes van de bakker met koffie en thee.

Golfen & lunch

Het is nog steeds mooi weer en we spelen opnieuw op een goede golfbaan aangelegd op zand. Land van Thorn, een ontwerp van architect Frank Pont die ook de Swinkelsche heeft gemaakt, ligt tegen de dorpskern en voetbalvelden aan van het Limburgse plaatsje Hunsel. Het is er prettig spartaans. Gewoon een leuke golfbaan, een eenvoudig clubhuis en vriendelijke Limburgers. Na een rondje golf en snert met roggebrood gaan we naar huis met 43 cent over van het budget.

Conclusie

We hebben heerlijk veel gespeeld en goed gegeten in de clubhuizen in eigen land, wat wil je nog meer? Mooi golfweer natuurlijk, maar dat hebben we in Nederland best vaak.

Rekening 
 Zaterdag
 2 x 18 holes greenfee Stippelberg (incl. koffie/thee, iets lekkers en dagschotels)  € 110,00
 Koffie en drank na de golfronde € 22,50
 Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe  € 57,57
 Zondag
 Ontbijt  € 9,50
 2 x 9 holes greenfee Land van Thorn (incl. koffie en snert)  € 50,00
 Totaal  € 249,57
 Budget  € 250,00
 Over  € 0,43

Lees hier het verslag van videoproducer Niels die Rotterdam/Golfcenter Seve koos voor een golfnachtje weg.