Beeld: Golfsupport.nl
Spelersprofiel

Joost Luiten

Beeld: Golfsupport.nl
Joost Luiten is Nederlands beste golfer. Met zes professionele overwinningen op de European Tour is hij de meest succesvolle speler in de Nederlandse golfgeschiedenis. Hoogtepunten waren zijn twee zeges in het KLM Open.

Drie keer maakte Luiten een albatros op de European Tour en daarmee is hij gedeeld recordhouder. In januari 2014 sloeg hij in het Volvo Golf Champions in de tweede ronde zijn bal van 227 met een ijzer-4 in de hole van de par-5 10de. In november 2017 was het weer raak in de Andalucia Valderrama Masters. Op de par-5 11de hole rolde de bal van Luiten, weer geslagen met een ijzer-4, na een afstand van 221 meter te hebben overbrugd in de hole. In Zuid-Afrika was het in 2023 vervolgens voor de derde keer prijs. In de eerste ronde van het SDC Championship had hij op de par-5 13de van St. Francis Links flink wind mee. Na een perfecte drive hield hij op de 487 meter lange hole een korte tweede over en die verdween in de cup.

Beginnen met golf

Joost Luiten sloeg voor het eerst tegen een golfbal toen hij zes jaar oud was. Zijn oom Wim nam hem mee naar Golf Centrum Rotterdam, nu Golfcenter Seve. Luiten voetbalde als kind bij Soccer Boys in zijn geboorteplaats Bleiswijk en deed een tijdje aan skispringen. Toen de skibond op een skihelling in de buurt van Bleiswijk een kennismaking met skispringen organiseerde werd Luiten geselecteerd.

Hij ging veel weekenden naar Duitsland om daar te trainen. "Ik ben niet snel bang, vond het kicken om van die schans af te gaan." Bij een sprong van de zestigmeterschans kwam Luiten verkeerd neer en hij brak zijn ellenboog en neus. Luiten was toen tien jaar en moest van zijn ouders stoppen met skispringen. Niet veel later stopte hij ook met voetbal en richtte hij zich volledig op golf. "In golf ben je niet afhankelijk van anderen en als je een fout maakt kun je niemand anders de schuld geven. Dat spreekt me aan."

Amateur

Als amateur won Luiten in 2005 het Spaans en het Duits amateurkampioenschap. In 2006 werd hij met het Nederlands team wereldkampioen in Zuid-Afrika. In de laatste ronde eindigde Luiten met birdie-eagle-birdie-birdie-birdie.
Je ben niet afhankelijk van anderen, als je een fout maakt kun je niemand de schuld geven

Professional

Als amateur won Luiten in 2005 het Spaans en het Duits amateurkampioenschap. In 2006 werd hij aan het einde van het seizoen professional. In 2007 won hij het Allianz Open de Toulouse en de Vodafone Challenge op de Challenge Tour, het circuit onder de European Tour. In 2008 en 2009 kampte Luiten met een slepende polsblessure die zelfs een einde aan zijn carrière dreigde te maken. "Ik werd wel een beetje wanhopig. Mijn droom om topgolfer te worden leek voorbij voor ik goed en wel aan mijn loopbaan was begonnen. Dat was een moeilijke periode."

Na een geslaagde operatie door chirurg Richard Koch kon Luiten in 2010 weer fulltime op de European Tour spelen. Hij eindigde dat jaar als 28ste in de Race to Dubai, de jaarranglijst van de European Tour. Het beste jaar van Luiten op de European Tour tot nu toe was 2014, toen hij met 1.839.896 euro prijzengeld elfde werd in de Race to Dubai.

Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

Tweede zege KLM Open

In september 2016 won Luiten op The Dutch met een voorsprong van drie slagen op de Oostenrijker Bernd Wiesberger voor de tweede keer het KLM Open. Duizenden enthousiaste golffans gaven Joost een staande ovatie toen hij op de green van hole 18 arriveerde. Met acht top-10 noteringen waaronder tweede plaatsen in het Spaans Open en de Shenzhen International en een 15de plaats in de Race to Dubai was 2016 een geweldig jaar voor Luiten.

Overwinning Oman

In oktober 2017 kwam Luiten dicht bij een nieuwe overwinning. Na een prachtig gevecht met Sergio Garcia eindigde hij achter de Spanjaard als tweede in de Valderrama Masters. Vier maanden later in februari 2018 was het wel raak. In het NBO Oman Open bleef de beste golfer van Nederland Chris Wood twee slagen voor. Het was al weer de zesde overwinning op de European Tour voor Joost. 

Tien keer op rij top 60

De overwinning in Oman leek de opmaat voor een topseizoen maar net als tien jaar eerder kreeg Luiten last van zijn linkerpols. Een operatie bleek de enige oplossing. Tekenend voor zijn klasse was dat Joost na vijf maanden afwezigheid bij zijn rentree op de European Tour meteen een elfde plaats veroverde in de Valderrama Masters. Door de polsingreep kwam Luiten in 2018 maar tot veertien toernooien. Toch wist hij zich met een 55ste plaats voor het negende jaar op rij te kwalificeren voor het slottoernooi in Dubai waar alleen de top 60 van de jaarranking mag spelen. In 2019 kende Luiten geen superjaar maar hij speelde wel heel constant en met een 25ste plaats in de Race to Dubai bereikte hij een mijlpaal, tien jaar achtereen spelen in het slottoernooi in Dubai.

Golfdepressie en terugkeer

2022 was voor Luiten het jaar van een mentale worsteling. Kort na een naar eigen zeggen frustrerend weekeinde op het Dutch Open besloot Luiten in juni van dat jaar een pauze in te lassen. Hij was in zijn hoofd niet meer in staat om topgolf te spelen. "Ik stond op het punt om uit woede en frustratie met mijn hand heel hard tegen een boom te slaan", zei de Bleiswijker, die sprak van een "golfdepressie". Twee maanden later keerde hij terug op de DP World Tour en vanaf 2023 kwamen daar ook weer de resultaten. Alles staat voor Luiten nu in het teken van zijn zevende overwinning en het opnieuw bestijgen van de wereldranglijst, om ook weer een vaste waarde te worden in de majors.

Volg Joost Luiten

Lees meer over
Topgolf