Tips

Kies de tee die bij je past

Er zijn nog veel golfers die het oude idee hebben dat er verschillende tees bestaan voor mannen en vrouwen. Of dat je als man niet van rood mag afslaan. Dit is een misverstand: iedereen kan van elke tee spelen. En wat dichter bij de hole starten levert vaak meer spelplezier op.

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying rondes te spelen. Sindsdien mogen mannen en vrouwen bijvoorbeeld qualifying ronden van de gele tees spelen. Spelers van beide geslachten mogen ook spelen van de rode tees (de afslagplaatsen waar de rode teemarkers staan).

De vrije keuze blijft bestaan, maar voor het merendeel van de ronden heeft de NGF een advies dat is samengevat op een poster (zie onder). 

Het advies om van de tee te spelen die het beste bij je past, komt voort uit onderzoek. Die onderzoeken geven aan dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Een speler die op een par 4 de green in twee slagen kan bereiken, beleeft meer plezier aan golf dan een speler voor wie de green minstens drie slagen weg is.

Vanaf nu is het advies gebaseerd op hoe ver men kan slaan:

  • Tot 125 meter – oranje tees
  • Tussen de 125 en 160 meter – rode tees
  • Tussen de 160 en 190 meter – blauwe tees
  • Tussen de 190 en 225 meter – gele tees
  • Verder dan 225 meter – witte tees

Klik hier voor een grote versie van de poster. 

App GOLF.NL

Met de app GOLF.NL kun je qualifying ronden spelen. Je kiest de kleur tee en na de ronde wordt je handicap meteen verwerkt. Je scores worden bijgehouden en je kunt jezelf meten met vrienden, clubleden en andere golfers in Nederland via de Handicapranking. Je kunt ook de scores van oefenronden invoeren in de app.

Lees meer over
Instructie Golftips