Beeld: Callaway Golf
Equipment

Hybride of ijzer? Waar op letten als je een ijzer wil vervangen?

Beeld: Callaway Golf
Daar sta je dan, met een lang ijzer in je hand. Meer dan 150 meter naar de green, over water, met een bunker achter de green. Wees gerust, er zijn hybrides, clubs die het slaan van een lange hoge bal eenvoudiger maken. Waarom is een hybride makkelijker en wanneer is het tijd je lange ijzers te vervangen?
'Als je in een storm op de golfbaan staat, en bang bent voor de bliksem, houd dan een ijzer-1 in de lucht. Zelfs God kan geen ijzer-1 raken.' Misschien heb je deze quote weleens gehoord. Hij is van de beroemde golfer Lee Trevino, die eigenlijk zegt dat je je niet hoeft te schamen omdat iedereen – zelfs God – worstelt met de lange ijzers. Maar waarom is het zo moeilijk? Je hoort het vaak in instructievideo’s: als je een lang ijzer goed wilt raken, heb je een neerwaartse invalshoek nodig waarbij je eerst de bal raakt en dan pas de grond. Tourspelers als Joost Luiten komen met een ijzer-5 ongeveer vier graden neerwaarts in op de bal. Gecombineerd met een aardige swingsnelheid is dit het recept voor een goed geslagen lang ijzer.
Alleen spelers met een handicap tussen de 0 en 5 slaan iets verder van de tee en raken de green vaker met een ijzer-4
Consistent met snelheid neerwaarts inkomen op de bal is niet voor iedereen weggelegd. Wat zeggen de cijfers? Volgens de data van Arccos, een systeem waarmee golfers hun spel kunnen analyseren met sensoren op hun clubs, is een hybride-4 voor bijna alle golfers een betere keuze dan een ijzer-4. Op basis van de gegevens van miljoenen slagen blijkt dat alleen spelers met een handicap tussen de 0 en 5 (ietsje) verder slaan van de tee en vaker de green raken met een ijzer-4.

Hoe werkt een hybride?

Er zijn aardig wat golfers die een of meerdere hybrides in hun tas hebben, maar wat doet de club eigenlijk anders dan een ijzer? Een hybride is simpel gezegd een golfclub met het DNA van een ijzer én een fairwaywood. Het clubblad en clubhoofd zijn groter dan die van een ijzer, maar niet zo groot als van een fairwaywood. Door de jaren heen zijn de lofts van de lange ijzers flink omlaaggegaan. Zo heeft de gemiddelde ijzer-5 tegenwoordig een loft van 21 graden, een hellingshoek die nog niet zo heel lang geleden bij een ijzer-3 hoorde. Het heeft de hybride, die je ook makkelijker uit de rough kunt slaan en prima kunt gebruiken van de tee, aantrekkelijk gemaakt voor gemiddelde golfer. Ook mooi: nieuwe materialen in het flexibele clubblad zorgen ervoor dat de ballen (net als bij een driver) sneller van het blad komen en dus verder vliegen.

De vorm van het clubblad van een hybride zorgt voor meer vergevingsgezindheid

Makkelijker

“Het design van het grotere clubhoofd in hybrides, met een lager zwaartepunt, zorgt ervoor dat het makkelijker is de bal de lucht in te krijgen”, zegt Steven Sourigno, product- en fittingexpert bij Callaway. “De vorm van het clubblad zorgt voor meer vergevingsgezindheid.” Sourigno wijst daarmee op het feit dat het clubblad van een hybride (net als bij een fairwaywood of driver) niet helemaal recht is, maar een lichte bolling heeft. Deze bolling heet bulge & roll en heeft als kenmerk dat als je de bal op de teen raakt, deze meer op rechts vertrekt en door het zogenaamde gear effect terug naar het doel komt. Hoe dat werkt? De bolling zorgt ervoor dat de bal bij het raakmoment naar het zwaartepunt (de sweetspot in het midden van het clubblad) wil. Dit veroorzaakt een draw spin (van rechts naar links) op de bal. Het werkt ook andersom. Zo zal een bal die je op de hiel raakt met een gesloten clubblad naar links vertrekken en dankzij het gear effect met een slice terugkomen naar rechts.

'Hybrides omarmd'

“Het is interessant,” vertelt Sourigno, “hoe sinds 2007, het jaar waarin de speciale club voor het eerst verscheen, de hybride steeds populairder is geworden onder amateurgolfers. In het begin waren mensen sceptisch en wisten veel golfers niet goed hoe ze een hybride moesten slaan, maar met uitzondering van een paar traditionalisten, zijn hybrides omarmd.”

Heb ik een hybride nodig?

Wanneer zou jij – als je dat nog niet hebt gedaan – moeten overstappen? Stel jezelf om te beginnen de vraag wat de langste ijzer in je tas is waarmee je nog eenvoudig afstand kunt maken. Krijg je de bal met een ijzer-5 nog makkelijk de lucht in? En stopt de bal redelijk snel op de green? Sla jij echt constant tien meter verder met je ijzer-5 dan met een ijzer-6? Als het antwoord ja is, dan is dit artikel niet voor jou en mag je trots zijn op jezelf. Als je ijzer-6 de langste in je tas is – met een flink gat in afstand tussen deze langste ijzer en de kortste fairwaywood – wordt het tijd om te kijken naar een (of meer) hybride(s). “Dankzij steeds betere fittingmogelijkheden zijn er meer opties om het spel makkelijker te maken. Voor elke speler is er een goede hybride die bij hem of haar past. De betere speler wil misschien een wat kleinere hybride die meer weg heeft van een ijzer, terwijl er genoeg golfers zijn die vooral vertrouwen krijgen van een groter clubhoofd”, legt Sourigno uit. “Het vervangen van je ijzers is natuurlijk ook een egokwestie. Sommige golfers willen die lange ijzers in de tas laten, het ziet er goed uit, en dat snap ik ook wel. Tegelijkertijd is het spel al lastig genoeg. Iedereen die een ijzer-3, -4 of -5 heeft, zou ik altijd aanraden om eens te inventariseren. Neem de proef op de som, ga naar een clubfitter of golfshop, en vergelijk de prestaties van je lange ijzer met een hybride. Begin gewoon met één hybride, en zie wat het voor je spel doet. Volgens het Amerikaanse Golf Datatech heeft bijna een kwart van alle golfers drie of meer hybrides in hun tas.” 

Als je een fan bent van fairwaywoods, dan is een houten-5, -7 of -9 zeker geen slecht idee

En mijn houten-5, -7 of -9 dan? 

Op de Tour zie je veel spelers die een driving-iron of een houten-5 in de tas hebben om de par 5’s in twee slagen te halen. Zij hebben wel de swing(snelheid) om steil/neerwaarts op de bal in te komen. Als je een fan bent van fairwaywoods, dan is een houten-5, -7 of -9 zeker geen slecht idee. Het grotere clubhoofd zorgt ervoor dat het zwaartepunt nog verder achterin het clubhoofd kan worden geplaatst met als gevolg dat je de bal makkelijker hoog kunt lanceren. Bedenk wel dat de shaft van een fairwaywood langer is (de shaft van een houten-5 is twee inch langer dan een hybride-3). Dat geeft meer afstand maar maakt het ook moeilijker de bal constant goed te raken en je afstanden te controleren.

Niet iedereen heeft 14 clubs nodig

Bij het samenstellen van je tas – en het eventueel toevoegen van een of meer hybrides – is het belangrijk dat je geen clubs hebt waarmee je dezelfde afstand slaat. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee (en je rug als je je tas draagt), maar ook voor je spel. Veel spelers hebben niet voldoende swingsnelheid om met elke club een andere afstand te slaan en dat gaat vooral op voor de langere clubs in je tas. Heb jij dertien clubs (exclusief putter) waarmee jij in mooie stappen van circa twaalf meter van lobwedge naar driver gaat?

IJzer-6 is niet hybride-6

Als je je ijzer-5 vervangt voor een hybride wil dat niet zeggen dat je per definitie een hybride-5 nodig hebt. De lofts van ijzer-5 en een hybride-5 zijn niet altijd gelijk en het clubblad is flexibeler (meer afstand). Ook kan je swing veranderen en is je balvlucht met een hybride heel anders dan met een ijzer. Nogmaals: je wilt voorkomen dat je met twee clubs dezelfde afstand slaat, dus zorg dat je je afstanden in kaart brengt, bepaal waar de eventuele gaten in afstand zitten en met welke club je die kan opvullen. De onderstaande tabel is een goed startpunt als je de lofts van je hybride gaat bepalen:
Hybride loft  IJzer equivalent
14-16 1
17-19 2
19-21 3
22-23 4
24-27 5
29-32 6
32+ 7+

Hoe kies ik de juiste club?

In onderstaande video zie je hoe je het beste te werk kan gaan (bijvoorbeeld met een launchmonitor als TrackMan) als je een 'gat' aan afstand hebt in je tas en of je die beter kan opvullen met een hybride, ijzer of fairwaywood. 

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment