Tips

Op zoek naar golfgeluk? Met deze tips ga je blij de baan af

Wat maakt golf zo leuk voor jou? Samen spelen en plezier hebben met familie of vrienden? Een wedstrijd tegen jezelf, tegen de baan? Spelen zonder scores? Golf is op vele manieren leuk. Als je maar blij de baan afkomt!

Speel qualifying voor je handicap

Het handicapsysteem in golf zorgt ervoor dat je een gelijkwaardige partij kunt spelen tegen iemand met een hogere of lagere handicap. Daarom is het leuk als je handicap een goede afspiegeling is van je speelsterkte. Hoe bereik je dat? Door regelmatig voor je handicap te spelen als je de baan ingaat, oftewel een qualifying ronde spelen.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd

Speel par-3-banen

Of je nu qualifying speelt of een oefenrondje, op par-3-banen kun je heel goed je golfspel verbeteren. En als je een handicap hebt tussen 54 en 36, krijg je relatief veel slagen mee. De nadruk ligt op het korte spel (heel belangrijk in golf!) en je hoeft nog geen verre afstanden te slaan wat wel meer nodig is op lange par-4- en par-5-holes.

Klik hier voor een overzicht van alle par-3-banen!

Probeer een andere spelvorm

Als je eens wat anders wilt dan een qualifying ronde met stablefordpunten, kies dan voor een andere (socialere) spelvorm. Bijvoorbeeld Texas Scramble, met vier spelers. Vorm twee teams van twee personen (A plus B en C plus D). Speler A en B slaan beiden af, kiezen de bal met de beste ligging en slaan vanaf dat punt weer beiden verder met een eigen bal. Dan kiezen ze weer de beste bal en slaan (putten) vanaf dat punt verder totdat de bal is uitgeholed. Speler C en D doen precies hetzelfde.

Op hole 1 maakt het duo A/B een par en het duo C/D een bogey. Het is nu 1 up voor duo A/B. Je kunt ook strokeplay spelen en de scores na negen of achttien holes optellen.

Klik hier voor meer verschillende spelvormen!

Zeven happy golftips voor in je binnenzak!

  1. Als je nog moeite hebt om (ver) vanaf de fairway te slaan, tee de bal op. (Dit kan natuurlijk niet in een qualifying ronde waarin je je aan de golfregels moet houden.)
  2. Ben je in de rough of bunker terechtgekomen en beheers je die slagen nog niet, pak de bal op en leg 'm op een goed bespeelbare plek op de fairway. Tip: train de bunker- en roughslagen op de drivingrange of bij een oefenweide van de club en boek een les bij een pro voor dit specifieke onderdeel.
  3. Als het rustig is in de baan, kun je twee keer afslaan en vervolgens met je beste bal verdergaan. Zo oefen je de afslag dubbel. 
  4. Bekijk bij het aanmaken van je scorekaart in de app GOLF.NL de aanbevolen tee en maak een bewuste keuze voor de kleur tee (wit, geel, blauw, rood, oranje) vanwaar je gaat spelen. De aanbevolen tee in de app past het beste bij je niveau.  
  5. Kies voor de makkelijkere slagen. Zo kun je in veel gevallen beter putten dan chippen als je net buiten de green ligt.
  6. Waterhindernis? Speel eromheen, in plaats van over het water en voorkom onnodige strafslagen.
  7. Bij chippen rondom de green is het advies om de bal laag te spelen waar je laag kan spelen. Gebruik dus een club met niet al te veel loft. Speel de bal pas hoog als je over een hindernis of obstakel moet.

Bonustip 

Doe mee met de (inloop)wedstrijden op jouw club en leer zo nieuwe mensen kennen met wie je eventueel vaker kunt gaan golfen. Veel succes!

Lees meer over
Golftips