Beeld: Koen Suyk
Tips

Blij de golfbaan af

Beeld: Koen Suyk
Wat maakt voor jou golf zo leuk? Samen spelen en plezier hebben met familie of vrienden? Een wedstrijd tegen jezelf, tegen de baan? Spelen zonder scores? Golf is op vele manieren leuk om te doen natuurlijk. Als je maar blij van de golfbaan afkomt!

Speel qualifying voor je handicap!

Het handicapsysteem in golf zorgt er voor dat je een gelijkwaardige partij kunt spelen tegen een speler met een hogere of lagere handicap. Daarom is het leuk als je handicap een goede afspiegeling is van je speelsterkte. Hoe bereik je dat? Door regelmatig voor je handicap te spelen als je de baan in gaat, oftewel een qualifying ronde spelen.

Niet vergeten: Bij een handicap tussen de 54 en 36 kan je handicap alleen maar omlaag! Kortom: je wordt als (beginnende) golfer bij een ‘slechte' qualifying ronde niet hard ‘gestraft’ als je eens een mindere ronde hebt gespeeld.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd via het nieuwe starttijden platform GOLFGO.

Boek hier je starttijd

Speel par-3 banen

Of je nu qualifying speelt of een oefenrondje loopt, par-3 banen zijn zeer geschikt om je golfspel te verbeteren. Zeker als je handicap tussen 54 en 36 is. Je krijgt in deze fase nog relatief veel slagen mee. Hoe lager je handicap, hoe minder slagen je meekrijgt en hoe lastiger het wordt om je handicap te verbeteren op een par 3 baan.

Klik hier voor een overzicht van alle par-3 banen!

Probeer een andere spelvorm

TEXAS SCRAMBLE - voor vier spelers! Vorm een team van twee personen (A en B). Je speelt tegen een ander team van twee spelers (C en D). Samen (A, B, C, D) ben je een vierbal. Speler A en B slaan af, kiezen de beste bal en slaan vanaf dat punt weer verder met hun eigen bal. Ze kiezen dan weer de beste bal en slaan (putten) vanaf dat punt weer verder, totdat de bal is uitgeholed. Speler C en D doen precies hetzelfde.

Op hole 1 maakt het duo A-B par en het duo C-D maakt bogey. Het is nu 1 up voor duo A-B.
Je kunt ook ook strokeplay spelen en de scores na 8 of 18 holes optellen.

Klik hier voor meer verschillende spelvormen!

7 Happy golftips voor in je binnenzak!

1. Als je nog moeite hebt om (ver) vanaf de fairway te slaan, tee de bal op. 
2. Ben je in de rough of bunker terecht gekomen en ben je hier nog niet helemaal in thuis, pak de bal op en leg ‘m op een goed bespeelbare plek vanaf de fairway. Let op: train de bunker en rough slagen op de driving range of bij een oefenweide van de club en boek een les bij een pro om dit specifieke onderdeel te trainen.
3. Als het rustig is in de baan, kun je twee keer afslaan en vervolgens met je beste bal verdergaan. Zo oefen je meteen je afslag. 
4. Maak per hole een bewuste keuze voor de kleur tee (wit, geel, blauw, rood, oranje). Bekijk bij het aanmaken van je scorekaart in de app Golf.nl de aanbevolen tee. En speel vanaf deze tee!
5. Kies voor de makkelijkere slagen. Zo kun je waarschijnlijk beter putten als je net buiten de green ligt dan chippen.
6. Waterhindernis? Speel eromheen, in plaats van over het water en voorkom onnodige strafslagen.
7. Bij chippen rondom de green is het advies om de bal laag te spelen waar je laag kan spelen. Speel de bal pas hoog als je over een hindernis of obstakel moet.

Bonustip: 

Doe mee met de (inloop) wedstrijden op jouw club en leer zo nieuwe mensen kennen waarmee je eventueel vaker kunt gaan golfen!

‘Onthoud: het handicapsysteem in golf zorgt er voor dat je een gelijkwaardige partij kunt spelen tegen een speler met een hogere of lagere handicap. Dat maakt golf nou
zo leuk!’

Veel succes!

Lees meer over
Golftips