De baan op

Welk type golfer ben jij?

De ongeveer 420.000 golfers in Nederland zijn allemaal verschillend en uniek. Maar ze zijn wel heel duidelijk onder te verdelen in groepen. Welk type golfer ben jij?

Nergens leer je mensen zo snel en zo goed kennen als op de golfbaan. Je karakter verraadt zichzelf onmiddellijk als je een drive in de bossen slaat, een putt van een meter mist of een hole-in-one maakt. En als het gaat regenen of als je moet wachten op een vierbal. De kunst is jezelf te blijven én (samen met je flightgenoten) te genieten van een ronde golf.

Wie van deze 25 types ben jij?

Er zijn heel veel golftypes, grappige, lachwekkende, aardige maar ook irritante. Herken jij jezelf?

1. De Gelegenheidsgolfer

Ze spelen zelden, eigenlijk alleen met vakantie. Maar misschien in de toekomst vaker, dat nemen ze zich elk jaar voor. Ze zorgen er wel voor dat ze hun pasje houden want ze willen niet opnieuw het handicap 54-examen doen. Een variant hierop is de zakelijke golfer. Ze doen wel eens mee aan een bedrijfsgolfevenement of een benefietwedstrijd maar spelen zo weinig dat hun spel en kennis over de regels belabberd is.

2. De Serieuze Golfer

Ze nemen golf heel serieus. Ze zijn opgegroeid met de sport of je hebben zich er op latere leeftijd helemaal op gestort. Ze zijn competitief maar genieten ook van een vriendschappelijk rondje met vrienden en een drankje na afloop. Golfers die de sport niet waarderen zoals zij snappen het niet!

3. De Lawaaimaker

Golf is voor deze speler vooral lol (maken), hoe ze spelen maakt ze niet zo veel uit. Op de golfbaan dragen ze opvallende kleding aan en ze maken flink wat lawaai; ze juichen bij een par alsof ze een hole-in-one hebben gemaakt. Ze zijn luidruchtig op de parkeerplaats, in de baan, in het clubhuis en op het terras. Ze praten met harde stem en kijken niet om zich heen of andere spelers er last van hebben.

4. De Onopvallend Goede Golfer

Ze zijn goed. En goede golfers spelen saai golf, ze scoren zonder dat het opvalt. Ze slaan bijna altijd rechtdoor maar het zijn meestal “short knockers” en ze winnen zelden de longest drive. Geen megadrives, niks spectaculairs, maar de ene par na de andere. Twee putts hier, een chip en een putt daar. Ze spelen vaak hun handicap of in de buffer. Ze worden zelf nooit boos maar maken hun medespelers wel boos, omdat ze nooit eens een echte misser slaan.

5. De Excuuszoeker

“Ik heb net les gehad.” “Ik heb gister iets te veel gedronken.” “Ik heb een jetlag.” “Ik kan niet slapen met die hitte.” “Ik moet mijn grips vernieuwen.” “Dit is precies een afstand tussen clubs in.” Ze hebben altijd een excuus...

6. De Veelgolfer

Elke club heeft er een paar, leden die er bijna elke dag zijn, meestal gepensioneerd. Ze spelen goed en snel en weten alles van golf, de club en de baan. Een rondje, een kopje koffie of een glaasje wijn en de volgende dag hetzelfde recept.

7. De Stille Willie

Zegt niet veel in een ronde want moet zich hard concentreren om goede ballen te slaan. De Stille Willies zijn niet ongezellig in een flight maar komen pas los op de 19de hole.

8. De Sociale Golfer

Het gaat deze golfer om de gesprekken, vriendschappen, interactie en wandeling. Ze praten veel in de flight en proberen steeds iets leuks te zeggen. Het is niet per se goed voor hun eigen spel maar zo zitten ze nou eenmaal in elkaar, ze willen mensen graag een goed gevoel geven en het moet vooral gezellig zijn. Ze zijn ook geneigd altijd te helpen, met regelsituaties, afstand naar een green, clubkeuze.

9. De Spectaculaire Golfer

Ze slaan spectaculaire ballen maar zijn erg wisselvallig, hun score varieert tussen de 75 en 115 slagen. Ze slaan ver en meestal wild maar af en toe ook de perfecte bal. Ze gaan vaak voor de vlag, ook als het niet verstandig is. Op de ene dag lukt alles, op de andere dag moet iedereen hun bal helpen zoeken.

10. De Neppro 

Ze gedragen zich als een pro. Ze komen aan met een Tourbag, met Toursticks en blades erin, en ze maken bij elke slag drie oefenswings. Het uiterlijk vertoon en gedrag is misplaatst want de blades zijn te moeilijk voor deze spelers en ze hebben niet handicap 0 maar 24. Bovendien becommentariëren ze al hun eigen slagen. “Ik raakte 'm een beetje dun.” ”Ik mikte midden green maar hij draaide iets te veel naar rechts.” “Deze kwam echt perfect van het blad af.” Ze zijn vooral met hun eigen spel bezig en nemen zichzelf te serieus.

11. De Banensnob

Kan het zich veroorloven om op de mooiste banen van de wereld te spelen en heeft daar een hobby van gemaakt. Waar jij hebt gespeeld, daar is de Banensnob ook geweest, maar ook in de buurt daarvan op een nog mooiere baan die jij niet kent.

12. De Boze Golfer

Het is nooit goed, hij heeft altijd pech. Er is altijd iemand anders of iets anders schuldig (het weer, gaten in de greens), het ligt nooit aan deze speler zelf. Ze voelen zich onrechtvaardig behandeld en klagen voortdurend. Of ze imploderen en zijn niet te genieten, of ze exploderen en slaan in het gras of maken spullen kapot. Er liggen ook heel wat clubs van deze spelers in diverse waterhindernissen.

13. De Chagrijn

Bij slecht spel worden ze chagrijnig. Ze gaan mokken, er kan geen lach meer vanaf en de sfeer wordt negatief. Hun dag is op hole 4 al verpest en met hun chagrijn verpesten ze bewust of onbewust ook jouw dag.

14. De Ballenzoeker

Ze zijn meer bezig met ballen zoeken in de bossen en langs de slootkanten dan met hun eigen spel. In hun tas die uitpuilt van de ballen zit meestal een hengel. Drie Pro V1's vinden is een goede ronde en een mooie dag!

15. De Telefoongolfer

Op elke hole hebben ze hun smart phone in de hand. Ze kunnen putten met de telefoon tussen hun oor en schouder “Deze moet ik even opnemen”, zeggen ze. Een appje hier, een fotootje daar, even het weerbericht lezen, de voetbaluitslagen bekijken...

16. Het Haviksoog

Ze zien elke bal en kunnen elke bal vinden. (Heel fijn om in de flight te hebben!)

17. De Vroegtijdige Loftuiter

Ze zeggen altijd net iets te vroeg “Goede bal”. Het is goed bedoeld maar de bal is nog in de lucht en draait langzaam naar het water. Plons.

18. De Televisiegolfer

Ze gaan op hun buik liggen om een lijn te lezen, het duurt allemaal heel lang en vervolgens missen ze de putt. Die ene keer dat ze wel een putt maken, houden ze hun hand omhoog zoals een pro dat doet, maar er is geen publiek. Ze checken hun swingposities terwijl er op de tee gewacht moet worden en slaan daarna weer in het bos. Kortom, ze kijken te veel golf op televisie.

19. De Teaching Pro

Ze zijn geen golfleraar maar gedragen zich wel zo. Ze geven anderen voortdurend ongevraagd advies: “Je moet je arm strekken”, “Je moet je hoofd stilhouden.” Ze verliezen zelf vijf ballen in een ronde omdat ze hun linkerarm te veel strekken en hun hoofd te lang stilhouden. Deze types hebben vaak ook een laser mee en meten alles. Ook al sta je zelf naast de distance marker die 100 meter midden green aangeeft, en ook al staat de vlag midden op de green, hij geeft je altijd ongevraagd de lengte: “99 meter”. “Naar het clubhuis?” “Nee, naar de pin."

20. De Longest Drive Golfer

Ze zijn longhitter en de dag is geslaagd als ze de longest drive winnen. Het is een topdag als ze op elke hole voorbij hun medespelers slaan en ergens een eagle noteren. De hoge score door getopte chips en een aantal 3-putts is bijzaak.

21. De Overfanatieke Golfer

Ze zijn fanatiek en competitief en gaan soms net iets te ver. Ze droppen bijvoorbeeld net iets dichter bij de hole dan is toegestaan. Deze types lopen ook vaak meteen naar hun eigen bal en vergeten anderen te helpen met zoeken.

22. De Gadgetfreak

Hebben elke ronde een nieuw gadget bij zich. “Kijk eens wat ik nu heb? Online besteld en vandaag aangekomen.” Hulpmiddelen (training aids), daar zijn ze ook dol op. Ze houden de golfmode nauwlettend in de gaten zodat ze ook op kledinggebied het nieuwste van het nieuwste kunnen showen.

23. De Aanvallende Golfer

Het zit niet in hun karakter om niet voor de vlag te gaan. Een waterhindernis moet overmeesterd worden. Ze zijn aanvallender dan verstandig is. Menig ronde eindigt in een teleurstelling, maar als ze hun dag hebben spelen ze een topronde.

24. De Veilige Golfer

Ze zullen nooit maar dan ook nooit meer risico nemen dan nodig is. Ze leggen op en laveren langs water en bunkers. Het maakt ze niet uit dat ze een lafaard worden genoemd: zij maken een bogey en jij misschien een par maar misschien ook een dubbele bogey. 

25. De Ongeduldige Golfer

Ze worden stapelgek van slow play. Het is een reden om aan sommige wedstrijden niet meer mee te doen en ze hebben al een paar keer overwogen om helemaal te stoppen. Ze spelen goed als het spel snel gaat. Als ze achter een langzame flight zitten, of met langzame golfers spelen, dan gaan ze zich haasten en wordt het helemaal niets.

Lees meer over
Fun