Ik had het even voor me uitgeschoven, maar ben nu dan begonnen aan het studiegedeelte van golf. Om Clubhandicap 54 te halen moet ik immers niet alleen een innige vriendschap sluiten met de drivingrange en oefengreen, maar ook een regelexamen afleggen. Toegegeven, de term regelexamen is weinig opwindend en komt waarschijnlijk uit dezelfde woordfamilie als belasting en scheurbuik, zaken die je toch liever uit de weg gaat, maar ik moet zeggen dat ik mij prima vermaak.
Om te beginnen word je als nieuwbakken golfer ongelooflijk goed bediend door De Golf Academie. Als je van fijne, handzame en mooie boekjes houdt is de golfsport zeker iets voor jou. De Golf Academie hanteert een gestructureerd 9-stappenplan (stap 1 staat voor beginnende stuntelaars zoals ik en stap 9 voor mensen die overal de beste in willen zijn) en heeft voor iedere stap een boekje. Daarin zijn alle regels en oefeningen opgenomen die je nodig hebt. Ik weet niet wie de verantwoordelijke werknemer is geweest voor het ontwerp van die boekjes, maar die man of vrouw verdient een promotie. Alles wordt helder en overzichtelijk behandeld, en het formaat is perfect want de boekjes passen letterlijk in je broekzak.
Ook kun je online terecht bij De Golf Academie voor oefenvragen en instructievideo’s. Ik heb het afgelopen weekend de ene na de andere oefentest gemaakt, waarbij ik telkens tien vragen beantwoordde en vervolgens mijn score te zien kreeg. Na afloop van iedere test liep ik de vragen langs om te zien welke ik fout had en welke goed. Het is een leuke, effectieve manier om de golfregels te leren.
De grootste schadepost bij de voorbereiding op het regelexamen zit 'm vooralsnog in het jargon. Ik heb de indruk dat ik een compleet nieuwe taal moet leren. Nu heb ik een grote liefde voor taal, aan enthousiasme dus geen gebrek, maar als beginnend golfer voel ik me door de vele onbekende termen wat onnozel. Zo weet ik nog steeds niet goed waar ik mij eigenlijk bevind in de baan. Het hele gebeuren bestaat uit 50 tinten groen tot waar het oog reikt, maar alleen het tapijtje rond de hole wordt ineens ‘Green’ genoemd. De rest van het gras heet Fairway – wat weliswaar rijmt op Strokeplay maar daar niets mee van doen heeft –, Out of Bounds, Rough of Tee. Dat laatste kun je ook gewoon afslagplaats noemen, wat mijn voorkeur heeft om verwarring te voorkomen met het pinnetje waarop je de bal moet ‘opteeën’. Het verschil tussen Out of Bounds en Rough heb ik trouwens ook niet scherp, maar beide soorten groen zijn slecht nieuws. Je kijkt dan waarschijnlijk tegen een (dubbele) Bogey aan, en een Albatros kun je sowieso op je buik schrijven. Ja, in de golfwereld zijn vogeltermen populair, men is er zot op birdies en hoge balvluchten.
Gelukkig heb ik iemand die de golfbaan voor mij voorziet van de juiste ondertiteling. Voorheen noemde ik diegene mijn man, maar nu behoren ook de termen Caddie, Buddy of Marker tot de mogelijkheden. Van dikke zwarte stiften word ik echter nerveus gelet op het vlekkengevaar en bij een Caddie moet ik denken aan een zwoegende sherpa op de Mount Everest die andermans tassen draagt. Ik hou het dus lekker op Buddy.
Golfstart is hét boekingsplatform voor beginnende golfers waar je lessenpakketten van heel veel verschillende golfclubs en -banen kunt vinden.
Lees meerZo blijf je altijd op de hoogte van de laatste acties en het nieuws