Beginnen met golf

De wijsheden in video's

Een goed leesboek of toch maar een instructievideo over golf? Columniste Ibtihal Jadib zit op de bank in dubio.

Terwijl ik ’s avonds graag een boek pak, kijkt mijn man geregeld op YouTube naar instructiefilmpjes van golfpro’s. Ik vang daardoor zijdelings het een en ander op. Het zou mooi zijn als die filmpjes eenzelfde uitwerking hebben als achtergrondmuziek en er in mijn onderbewustzijn golfwijsheden worden opgeslagen zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Ook ijdele hoop doet leven.

Shampoo

Wat mij vooralsnog het meest opvalt bij de instructievideo’s is de eindeloze keus. Die kun je gerust overweldigend noemen. Al kan dat ook aan mij liggen want ik raak al licht confuus van het aanbod van shampoo bij de Etos en vraag me dikwijls af of het concept ‘haarzeep’ werkelijk zo ingewikkeld is dat het zoveel varianten rechtvaardigt. Dezelfde verbazing ervaar ik wanneer ik door de golfinstructievideo’s heen scrol; op hoeveel verschillende manieren kun je het concept bal-moet-in-hole benaderen? Het is intrigerend te ontdekken welke adviezen en instructies er allemaal zijn.

Rechterpols

Een populaire instructeur op internet is Eric Cogorno. Mijn man stuurde een video van hem door waarin hij ‘het geheim’ onthult van de rechterpols. In een 14 minuten durend relaas bespreekt Eric de stand van je rechterpols tijdens de swing. Ik begon het filmpje met een instemmend knikken; ja natuurlijk, ach die rechterpols, die moet dus naar achteren. Oké. Maar de heer Cogorno stelt nadrukkelijk prijs op detail en bleef zo lang doorzagen over die rechterpols dat ik uiteindelijk afhaakte. Ik had sowieso geen idee meer wat hij bedoelde met uitspraken als: ‘It’s gonna shallow the shaft and square the clubface up impact position’. Daar ben ik als beginner nog te simpel voor.

Visualiseren

Een volstrekt andere benadering vond ik op het kanaal van ZEN Golf Mechanic; daar vertelt de Britse Marcus juist dat je niet zoveel moet nadenken over de stand van elk gewricht of spiertje. Dat doe je immers ook niet als je gaat fietsen of lopen; als je dat eenmaal hebt geleerd weet je lichaam automatisch welke bewegingen het moet maken en hoef je zelf enkel na te denken over je richting. Terwijl Marcus nonchalant de club alle kanten op zwaait adviseert hij de kijker zich te richten op het visualiseren van de balvlucht. Het ‘enige’ wat je dan vervolgens hoeft te doen, is een swingbeweging maken die overeenkomt met die visualisatie. Misschien was het zijn prachtige accent of vond ik het gewoon fijn om de liniaal en gradenboog thuis te mogen laten, maar Marcus kreeg van mij een dikke tien. 

Verademing

Een andere populaire instructeur is Matt van Golf Sidekick. Hij draagt steevast een gek hoedje en golft vaak met vrouwelijke pro’s. Volgens Matt kun je het beste leren van vrouwelijke pro’s omdat die minder last hebben van hun ego. – Een wijsheid die niet alleen van toepassing is in de golfwereld. – Je hoeft de bal niet naar de maan te rammen, als je soepel slaat maak je vanzelf afstand. Zijn video’s met de vrouwelijke pro’s vind ik een verademing om naar te kijken en zitten vol praktische, slimme tips om efficiënt door de baan te komen. En zo kan het ineens gebeuren dat ik nog geen bladzijde van m’n boek heb uitgelezen maar wel al drie instructiefilmpjes verder ben.  

Beginnen met golf

Golfstart

Golfstart is hét boekingsplatform voor beginnende golfers waar je lessenpakketten van heel veel verschillende golfclubs en -banen kunt vinden.

Lees meer
Gerelateerd
Lees meer over
Beginnen met golf
Ibtihal Jadib

Ibtihal Jadib pakte uit nieuwsgierigheid naar de passievolle vrijetijdsbesteding van haar echtgenoot recent zelf de golfclubs vast en is sindsdien minstens zo gedreven als haar partner. Maar nog niet zo goed. Op GOLF.NL schrijft ze over haar entree als golfster in een voor haar nieuwe wereld.

}