Domburgsche

Top 40 9-holes banen

De GOLF.NL Top-40 van beste 9-holesbanen van Nederland.

GOLF.NL publiceert de meest gezaghebbende golfbanenranglijsten van Nederland. Hier vind je de nieuwe lijst met de beste 9-holes banen in Nederland, gepubliceerd in december 2016.

De GOLF.NL Top-40 van beste 9-holes banen in Nederland

Tussen haakjes de positie van de baan in de voorlaatste ranglijst, het openingsjaar en de naam van de architect.

1 (1) Domburgsche GC (foto boven) (1914, E.C. Warren, aanpassingen Alan Rijks)

De enige echte linksbaan van Nederland (pal aan zee, op onvruchtbare duingrond) wint nog steeds met ruime afstand van nummer 2, De Haar. De baan is sinds de laatste ranglijst op kleine punten verbeterd. Schapen begrazen elk jaar de rough waardoor een afgedwaalde bal beter is te vinden. De jury zegt onder meer: “Domburg is prachtig, zeker de lange rit vanuit elders in het land waard”, “De Domburgsche is én blijft de nummer 1, zalig.”

2 (2) De Haar (1974, Frank Pennink, aanpassingen Alan Rijks)

De baan van De Haar ligt op een prachtige plek, in het boomrijke park bij Kasteel De Haar. De diversiteit in flora en fauna is al rijk en neemt dankzij advies van ecologen toe. De Haar telt nu nog negen holes maar hoe lang nog? De voorbereidingen voor een uitbreiding naar 18 holes zijn ver gevorderd.

3 (4) Driene (1927, G.M. del Court van Krimpen en W.G. Janssen, aanpassingen Michiel v/d Vaart)

Driene wint net van zijn tijdgenoot in Hattem. Dat is mede dankzij verbeteringen door architect Michiel van der Vaart. Verder wordt de heide op Driene gestimuleerd en is er een “short game baan” gekomen zodat beginners meteen op gras kunnen oefenen.

4 (3) Hattemse G&CC (1930, G.M. del Court van Krimpen, aanpassingen Alan Rijks)

Een heerlijke klassieke baan op zandruggen die in de ijstijd zijn gevormd. Bosholes en parkholes met bomen die nog ouder zijn dan de baan.

5 (5) Golfbaan Ameland (1995, Joan Dudok van Heel)

Formeel is “de eerste overzeese baan van Nederland” geen links (de baan ligt niet aan de kust) maar een ronde op de licht glooiende holes is wel een heerlijke linksbaanervaring. Vooral de zeewind en linksbaanachtige vegetatie zorgt hier voor.

6 (6) Veluwse GC (1965, C.K. Cotton, aanpassingen Alan Rijks/Michiel van der Vaart)

De boomrijke en glooiende baan in Kroondomein Het Loo wordt door architect Michiel van der Vaart naar een hoger niveau gebracht. De meningen bij de jury zijn wel verdeeld: sommigen zien de Veluwse als een top 5 baan, anderen plaatsen hem buiten hun top-10.

7 (11) Golfbaan Zuid-Drenthe (Michiel van der Vaart,  Jol Golf Design, 2013)

De nieuwe baan met hotel (voorheen Green Meet*s geheten) wordt door alle juryleden de hemel in geprezen. Golf is hier een feest dankzij originele holes op droge zandgrond. Staat Zuid-Drenthe over een paar jaar in de top-5? Misschien. Er wordt ook hard nagedacht over een uitbreiding naar 18 holes.

8 (9) Land van Thorn (2006, Frank Pont)

Land van Thorn is net als Zuid-Drenthe een relatief nieuwe baan die hoog in de lijst staat. Het onderhoud van de negen holes op Noord-Limburgse zandgrond wordt steeds beter. Land van Thorn verdient ook lof vanwege zijn laagdrempelige karakter.

9 (7) Wassenaarse Golf Groendael (2005, Bruno Steensels)

”Leuk en mooi”, is het oordeel van het Haagse jurylid Richard Kind. Goed onderhoud ook, maar een minpunt is het kleine terrein (21 hectare). “De baan is op sommige plekken zelfs gevaarlijk”, zegt een ander lid van de jury.

10 (12) GC Emmeloord (2009, Jol Golf Design)

Emmeloord is onderscheidend dankzij grote hoogteverschillen: de baan is deels op een voormalige vuilnisbelt aangelegd. De club in Flevoland met de “hoogste linksbaan boven zeeniveau” gaat nieuwe tees aanleggen voor meer variatie tussen de eerste en tweede negen.

11 (17) Duurswold (2011, Michiel van der Vaart, Jol Golf Design)

Er is steeds meer waardering voor deze mooie, licht glooiende baan bij Slochteren. Bosholes maar ook open en waterrijke holes met uitzicht over het landschap van Groningen. Minder moeilijk sinds de rough wordt getemd. Er is een plan om de tees aan te passen waardoor de baan van geel en wit minder lang wordt; er komen dan zwarte tees voor topspelers.

12 (13) GC Gaasterland (2003, Alan Rijks)

De kracht van Gaasterland is de natuurlijke omgeving; de Friese baan ligt in een gebied dat deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. De eerste golfbaan in Europa met een Groenlabel versterkt elk jaar haar groene imago: op het dak van het clubhuis zijn 196 zonnepanelen geplaatst.

13 (10) Amsterdam Old Course (1934, Colt, Alison & Morrison, aanpassingen Frank Pont)

De restauratie van de baan aan de voet van de Arena is voor 80 procent af en een groot deel van de baan is weer glooiend en droog. Het is afwachten hoe AOC in deze ranglijst scoort als de restauratie af is. De gerestaureerde holes zijn interessant en leuk om te spelen.

14 (15) Golfbaan Kasteel Engelenburg (2003, Donald Steel)

Een charmante parkbaan en een clubhuis in een kasteel, dat scoort … Engelenburg is ook op een paar punten verbeterd, bijvoorbeeld de omgeving van de dubbelgreen 3/8. “En bunkers zijn hier zoals ze moeten zijn,” zegt een jurylid, “Komvormig met steile graswanden rondom.” Bij Pin High Golftravel leverde Engelenburg vorig jaar de meeste boekingen op van alle Europese bestemmingen.

15 (25) GC Landgoed Nieuwkerk (1994, Martin Hawtree)

Er is een toenemende waardering voor de negen park- en bosholes van de architect die ook de baan van Donald Trump in Aberdeen ontwierp. Bij Leadingcourses.com is Nieuwkerk dit jaar uitgeroepen tot de Hidden Gem, de Verborgen Juweel, van Nederland.

16 (19) Openbare Golfbaan Kralingen (1933, C.K. Cotton, H. Copijn, aanpassingen Bruno Steensels)

De laagst gelegen polderbaan van Europa (7 meter beneden NAP) is kwetsbaar bij veel regen, maar dankzij aanpassingen in de afgelopen jaren beter, leuker en droger geworden. Een bijzondere baan in stadsnatuur (aan de rand van het Kralingse Bos).

17 (21) GC Kagerzoom (1993, Gerard Jol)

“Leuke baan”, is het simpele compliment van veel deskundigen voor de baan aan de Kagerplassen in Warmond. De polder course met karakteristieke molen is door de jaren heen veranderd in een parkbaan.

18 (16) Golfbaan Spierdijk (GC de Koggen) (2008, Jol Golf Design)

Het is een van de goede nieuwe banen van de afgelopen 15 jaar, deze “Hollandse polder-links” zoals de architect Spierdijk noemt. Aan de rand van een Noord-Hollands dorpje (Spierdijk), open en bloot in de wind, gevarieerde holes. In 2015 is een modern clubhuis geopend.

19 (14) Golfbaan de Lage Mors (2008, Frank Pont)

De baan in het Twentse dorpje Delden, onderdeel van Aparthotel Delden, is mooi gelegen in een coulisselandschap met oude bomen en waterloopjes. Door veel aflopende greens is De Lage Mors niet gemakkelijk.

20 (18) Golfbaan Echt-Susteren (2006, Dirk Dekker, Städler Golf)

De Limburgse heide- en parkbaan is een ontwerp van de architect die de Rosendaelsche heeft gerestaureerd en daar veel lof voor krijgt. Recent is een nieuw clubhuis geopend.

21 (20) G&CC Heiloo (Golfbaan Oosterzij) (2004, Alan Rijks)

Een uitdagende polderbaan waar de wind vrij spel heeft. Veel variatie en enkele spannende holes.

22 (-) GC Weleveld (2015, Michiel van der Vaart)

Nieuw in de ranglijst en een aanwinst. Nog lang niet alle juryleden hebben de baan bezocht, maar wie er wel was is enthousiast. “Een hidden gem” zegt een van de juryleden over de gevarieerde holes in het mooie Twentse landschap bij Almelo.

23 (-) GC Hoogland Amersfoort (2013, Alan Rijks/Andrew Hastie)

Nieuw in de ranglijst en net als Weleveld een verrijking voor Nederland. De 9-holes baan met weinig begroeiing en moeilijke harde greens ligt in een mooi landschap aan de rand van Amersfoort. Hoogland is par 68 maar zelfs dan een beetje compact: net te weinig grond voor negen holes.

24 (23) GC Kromme Rijn (Golfbaan de Brakel) (1998, Gerard Jol)

Een mooie parkbaan in een mooie omgeving (natuurgebied De Brakel bij Bunnik). Kromme Rijn staat niet stil. Voorbeelden: nieuw fairwayberegening, een nieuwe installatie waarbij meststof met beregeningswater wordt vermengd en een verbouwing van het clubhuis.

25 (24) GV de Dorpswaard (1993, Gerard Jol)

Omdat de rough minder hoog is dan vroeger heb je nu meer lol op de parkbaan in de Bommelerwaard. De club bereidt zich voor op een toekomst zonder bestrijdingsmiddelen door te zorgen voor meer lucht en lucht bij de greens.

26 (30) GC Ooghduyne (1993, Gerard Jol, aanpassingen Frank Pont)

De meningen zijn verdeeld over de open baan in de kop van Noord-Holland op 1 kilometer van de kust, maar er zijn veel Ooghduyne-fans. Zonder wind niet moeilijk, met wind een leuke uitdaging. Dankzij zandgrond is de baan in het Landal-vakantiepark goed bespeelbaar.

27 (-) Helmondse GC Overbrug (1989, Hans Hertzberger, aanpassingen Frank Pont)

In oktober 2016 is de vernieuwde baan van de Helmondse geopend: 400 meter langer, met twee par-5 holes en een “eilandhole”. De baan aan de rand van het stadje heeft voor het eerst deze ranglijst gehaald en komt binnen op de 27ste plaats.

28 (29) GC Holthuizen (1987, Jan Eschauzier & Piet Wijnen, aanpassingen Alan Rijks)

Een van de verbeteringen op de Drentse parkbaan is dat op alle holes verschillende afslagen voor de eerste negen en tweede negen holes zijn gerealiseerd. Een vernieuwde 9-holes par-3 baan is in aanbouw.

29 (27) Golfbaan de Schoot (1973, Joan Dudok van Heel, aanpassingen Alan Rijks)

De Schoot, de thuisbasis van G&CC St Oedenrode, is een gevarieerde en fraaie parkbaan, maar enkele holes liggen net een beetje te dicht op elkaar.

30 (28) Old Course Loenen (2009, Alan Rijks)

Genoeg uitdaging op de polder-/parkbaan aan het Amsterdam-Rijnkanaal maar OCL is een beetje compact en - met twee par 3’s achter elkaar en later ook twee par 5’s op rij - ook een beetje uit evenwicht.

31 (-) Openbare GC Dronten (2009, Robin de Vooght)

In 2015 verkozen tot mooiste “Hidden Gem” van Nederland door bezoekers van Leadingcourses.com. De baan met open holes en bosholes is in 2016 verlengd, de par is van 66 naar 70 gegaan.

32 (-) Nieuwegeinse (1985, Alan Rijks)

Een afwisselende parkbaan met veel water. De snelweg is soms, afhankelijk van de wind, een minpunt, maar het uitzicht op het aangrenzende Kasteel Heemstede is fraai.

33 (26) Open Golf Zandvoort (2000, Nigel Lancaster, Gerard Jol)

“De Kennemer in het klein” is een leuke en uitdagende 9-holes duinbaan. Door de zandgrond ook in de winter goed bespeelbaar, maar de baan is wel “klein” (zeven keer een par 3 en twee par-4 holes).

34 (-) G&CC de Tongelreep (1984, Jos van Rooy, Alan Rijks)

De stadsbaan in Eindhoven is door de kap van bomen sterk verbeterd en onder de naam Golfcampus is een mooi terrein met oefenfaciliteiten geopend.

35 (-) Golfparc Sandur Emmen (2006, Frank Pont)

De negen holes (par 68) worden sinds januari 2016 gerund door de club Golfparc Sandur, niet meer door BurgGolf. Clubhuis en baan hebben een grote opknapbeurt ondergaan.

36 (-) Heidemeer (1994, Alan Rijks)

Een gevarieerde combinatie van parkholes en bosholes die langs huizen en het Heidemeer slingeren. De baan vlakbij ijsstadion Thialf ligt in een heerlijk rustig recreatiegebied.

37 (-) BurgGolf Middelburg (De Zeeuwsche) (2009, Bruno Steensels)

Veel water, zoals te verwachten op een baan in Zeeland, en ook veel wind omdat de baan vrij open is. Omdat het terrein niet heel groot is voelen de holes soms wat “benauwd” aan.

38 Golfpark de Breuninkhof (1992, Thate en Eschauzier)

De omgeving van de baan bij Apeldoorn is mooi en de afwisseling is groot: park-, weide- en bosholes. Maar sommige fairways zijn veel te smal.

39 (-) Golfcentrum Amsteldijk (2012, Alan Rijks)

Het oefencentrum aan de Amstel heeft ook een goede volwaardige par-68 baan. De negen holes zijn helaas verdeeld over twee percelen en je moet twee keer 400 meter wandelen bij een rondje van negen holes.

40 (-) Spandersbosch (2004, Gerard Jol)

De Boschbaan van Spandersbosch is “klein” (par 64) maar wel heel mooi gelegen in de hei en bossen rondom Hilversum. De bosholes zijn te smal en/of hebben te schuine fairways.

De Kroonprins van Vianen is niet meegewogen bij de samenstelling van deze Top 40. De eerste negen holes van deze toekomstige 18-holes baan zijn nog maar net geopend en het belooft in 2018 een prachtige 18-holes baan te worden. De fairways en greens hebben flinke ondulaties. Vianen is de meest centraal gelegen golfbaan van heel Nederland.

Waar voor je geld

Een ronde op de ene baan in de top 40 is veel duurder dan op de andere. Doordeweeks 18 holes op De Haar (80 euro) is bijvoorbeeld twee keer zo duur als Zuid-Drenthe. Op basis van de greenfeetarieven (peildatum eind 2016) en de positie in de top 40 hebben we een prijs-kwaliteit ranglijst samengesteld die weergeeft waar je het meeste waar voor je geld krijgt.

  1. Driene (3 in de gewone ranglijst)
  2. Zuid-Drenthe (7)
  3. Land van Thorn (8)
  4. Ameland (5)
  5. Domburgsche (1)
  6. Duurswold (11)
  7. Hattemse (4)
  8. Emmeloord (10)
  9. Veluwse (6)
  10. De Lage Mors (19)
  11. Gaasterland (12)
  12. Landgoed Nieuwkerk (15)
  13. Amsterdam Old Course (13)
  14. Spierdijk (18)
  15. Kralingen (16)
  16. Engelenburg (14)
  17. Kagerzoom (17)
  18. De Haar (2)
  19. Weleveld (22)
  20. Hoogland Amersfoort (23)
  21. Echt-Susteren (20)
  22. Open Golf Zandvoort (33)
  23. Heiloo (21)
  24. Holthuizen (28)
  25. Ooghduyne (26)
  26. Helmondse (27)
  27. De Dorpswaard (25)
  28. GC Dronten (31)
  29. De Schoot (29)
  30. Groendael (9)
  31. Sandur Emmen (35)
  32. Kromme Rijn (24)
  33. De Tongelreep (34)
  34. Nieuwegeinse (32)
  35. Spandersbosch (40)
  36. De Breuninkhof (38)
  37. Heidemeer (36)
  38. Zeeuwsche Middelburg (37)
  39. Old Course Loenen (30)
  40. Amsteldijk (39)

Verantwoording

Kijk voor een verantwoording bij de Top 50 van beste 18-holes banen. Reacties? Mail redactie@golf.nl.


  • Paginadatum 7 december 2016
}