golfbaan Links Valley in Ermelo

Golfbanen en golfclubs

Informatie over golfbanen en golfclubs in Nederland en het buitenland.

Golfbanen

Er zijn in Nederland ruim 200 golfbanen. Die zijn onderverdeeld in korte en lange golfbanen, makkelijke en moeilijke. 

Op deze pagina kun je zoeken naar banen bij jou in de buurt

Een par-3 baan is een korte baan die meestal bestaat uit negen korte holes maar soms 18 korte holes telt. Deze banen zijn ideaal voor beginners.

Een grote ('volwaardige') golfbaan heeft negen of 18 korte, middellange en lange holes. Elke hole is verschillend maar elke hole heeft een afslagplaats (tee), een fairway, een voorgreen en een green. Een par-3 hole heeft soms alleen een voorgreen en green. Tussen tee en green liggen soms hindernissen zoals bunkers (zandkuilen) en waterhindernissen (vijvers en sloten). Rondom de fairway ligt rough: hier is het gras hoger of helemaal niet gemaaid.

Een par-3 is een korte hole, een par-4 een middellange hole en een par-5 een lange hole. In Europa zijn dit de minimale en maximale lengtes van een hole.

 Par Vrouwen  Mannen 
 3  0-200 meter  0-235 meter
 4  185-385 meter  220-450 meter
 5   350- meter  415- meter

Een goede speler ligt op een par-3 vaak na één slag op de green en heeft dan nog één of twee putts nodig. Drie slagen op een par-3 is een par, twee slagen een birdie, vier slagen een bogey.
Op een par-4 slaat een goede speler vaak in twee slagen op de green. Hij of zij maakt par als de bal na vier slagen in de hole is. 
Een goede speler heeft na drie of twee slagen de green van een par-5 bereikt. De hole in vijf slagen voltooien betekent een par. Vier slagen op een par-5 is een birdie en drie slagen een eagle.

De meeste golfbanen doen mee aan de Nationale Open Golfdagen; kijk hiervoor op opengolfdag.nl.

Weet je nog niets van golf en wil je kennismaken met de sport en handicap 54 (het voormalige GVB) halen? Ga dan naar de pagina 'Beginnen met golf'.

Handicaplimiet

Op sommige banen kun je terecht zonder enige ervaring en op sommige banen is baanpermissie genoeg.
De meeste golfbanen eisen dat je handicap 54 of lager hebt (over een golfvaardigheidsbewijs beschikt). Een klein aantal banen eist een lagere handicap, bijvoorbeeld handicap 24.

De beste banen van Nederland

GOLF.NL stelt elke twee jaar de GOLF.NL Top 50 van beste 18-holes banen en de Top 40 van beste 9-holes banen samen. Deze ranglijsten worden samengesteld door een jury van deskundigen.

Wat kost een golfronde?

Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van een korte baan kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.
Veel golfbanen hebben ook interessante aanbiedingen zoals 10-rittenkaarten of zomer- en winterabonnementen. Of arrangementen waarbij je één bedrag betaalt voor een rondje golf én een lunch of diner.
Een rondje golf is niet heel goedkoop maar je bent met negen holes wel twee uur bezig en met 18 holes zo'n vier uur. Met de inkomsten van greenfees, jaarkaarten en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan golfbanen betaald. 
Een tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen. Kijk daarom altijd op de website van de baan voor kortingen en speciale acties.

Golfclubs en -verenigingen

Als je lid wordt van een golfclub met een vaste baan of een jaarkaart op een baan koopt, dan ben je het meest voordelig uit. Een lidmaatschap bij een club met onbeperkt speelrecht of een jaarkaart met onbeperkt speelrecht varieert tussen de 600 en 1.200 euro. Sommige clubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer.
Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap aan, bijvoorbeeld een lidmaatschap voor doordeweekse dagen, voor weekenden of voor daluren.
Lid zijn van een club of een jaarkaart aanschaffen heeft veel voordelen: je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt meedoen aan clubtoernooien, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of NGF Najaarstour.
Er zijn ook clubs zonder banen, bijvoorbeeld ANWB Golf. Die clubs regelen de handicapregistratie van spelers en organiseren toernooien. 

Hier kun je zoeken naar een club in jouw regio.