greenkeeping golfbaanonderhoud

Golfbaanonderhoud

Groot en klein onderhoud van golfbanen is noodzakelijk en in de winter moet de baan soms beschermd worden voor schade door spelers.

Wordt jouw golfbaan duurzaam onderhouden?

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op Nederlandse golfbanen is al heel marginaal. Golfbanen worden al heel duurzaam onderhouden. Maar we willen helemaal af van ongewenste pesticiden. Onderhoud zonder gewasbeschermingsmiddelen hoeft overigens niet te betekenen dat de kwaliteit achteruitgaat. Integendeel. Koert Donkers van de NGF (Duurzaam beheer/agronomie) legt dat uit in deze video. Wordt jouw golfbaan al duurzaam beheerd?

Biodiversiteit op golfbanen

De aantrekkingskracht van golf is onder meer dat de sport in de natuur gespeeld wordt. Biodiversiteit op golfbanen - de rijkdom aan planten- en dierensoorten – vergroot het plezier van een golfronde, maar het draagt ook bij aan de oplossing van een groot internationaal probleem. Want biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde levensomgeving, maar het staat in Nederland en andere landen enorm onder druk. Voor golfbanen ligt hier een enorme kans. Als golfbanen biodiversiteit bevorderen, kan golf een onderdeel van de oplossing zijn.

Prikken en bezanden

Waarom worden greens geprikt en bezand, vaak op een moment dat ze juist mooi rollen? In de video hieronder geeft NGF-agronoom Niels Dokkuma antwoord op die vraag. Het prikken van gaten in de green en het vullen van de gaten met zand is een onderhoudsmaatregel om de kwaliteit van de green op de lange termijn te waarborgen. Het moet gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Dus het gebeurt vaak met warm weer, net op het moment dat je een ronde wilt spelen ... Als er niet geprikt en bezand wordt, dan zal de kwaliteit van de greens snel achteruitgaan. Er zullen ook schimmels en ziektes in de greens komen en dan wordt het putten pas echt vervelend, veel vervelender dan die paar dagen nadat de greens geprikt en bezand zijn. 


Groot onderhoud

Groot onderhoud is noodzakelijk en er komt veel bij kijken. NGF-agronoom Niels Dokkuma legt uit hoe het werkt.


Licht en lucht

Waarom het kappen rondom greens en tees belangrijk is.

Structurele speelkwaliteit

Professional Jurrian van der Vaart vertelt over de overeenkomsten tussen de voorbereidingen van topgolfers en van greenkeepers.


Pinposities

Waarom verandert de pinpositie voortdurend en wat zijn de voorwaarden voor een goede hole-locatie? Een uitleg van NGF-agronoom Niels Dokkuma.


Bunkeronderhoud

Over bunkeronderhoud en verschillende soorten zand. Een uitleg van NGF-agronoom Niels Dokkuma.


Hoe repareer je een pitchmark? 

Hoe herstel een pitchmark op de juiste manier en hark je een bunker aan? NGF-agronoom Niels Dokkuma laat zien hoe het moet.


Buggie- en trolleyverbod

In de winterperiode, zeker bij vorst en sneeuw, is de hele golfbaan kwetsbaar. Het gras groeit niet meer in de wintermaanden en het kan dus ook niet meer herstellen, het duurt veelal tot mei voordat schade is hersteld. In bepaalde periodes van het jaar moet de golfbaan daarom beschermd worden tegen schade van buggies en trolleys. Sommige banen verbieden in de winter het gebruik van buggies (handicarts). Op andere banen zijn ze alleen toegestaan als de golfers over verharde paden rijden en vanaf het pad naar hun bal op het gras lopen (de zogenoemde 90-degree rule). Op sommige banen zijn ook trolleys op winterse dagen niet toegestaan. Daarnaast zijn er banen die trolleys alleen toestaan als de golfers speciale banden met noppen op hun trolleywielen installeren.

Baanstatus

Als je een baan bezoekt in de wintermaanden, check dan van te voren altijd de baanstatus. Die is te vinden op de website van de baan of club. Bij de baanstatus wordt aangegeven of er sprake is van zomer- of wintergreens en ook vind je hier of handicarts en trolleys zijn toegestaan.

Lees ook ...
Winterregels maken het leven van een golfer makkelijker
Beter golf met herfst- en wintertips
Voordelig golf in de winter

Wintergreens

Wintergreens zijn tijdelijke greens ('temporary greens') ter vervanging van de echte greens. Het Van Dale Golfsportwoordenboek zegt het zo:

'Een tijdelijke green is een slechts voor enige tijd in gebruik zijnde green, meestal aangelegd, ingericht op de voorgreen of fairway, bv. tijdens de wintermaanden ('wintergreen’) of als er werkzaamheden op, aan de (zomer)green plaatsvinden.'

In het najaar - als er nachtvorst is, of als het sneeuwt of langdurig vriest - begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De 'zomergreens' (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens.

Een wintergreen is vaak een kort gemaaide deel op de fairway of de voorgreen en van minder goede kwaliteit dan een gewone green, hoewel ze op sommige golfbanen heel erg goed zijn. Het gras op een wintergreen is langer dan op de zomergreen en een wintergreen kan daarom beter tegen betreding door veel golfers. Een wintergreen is in het algemeen wat hobbeliger dan een gewone green.

Nachtvorst

Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is.

In de video hieronder legt NGF-agronoom Niels Dokkuma uit waarom er wintergreens zijn. Ze zijn noodzakelijk voor behoud van de baan; de gewone greens moeten af en toe gesloten worden om gedurende het hele jaar een goede kwaliteit van de greens te kunnen garanderen. 

Qualifying

Steeds meer Nederlandse banen zijn vrijwel de hele winter qualifying. Maar als er wintergreens zijn, is een baan niet qualifying: je kunt dan geen ronde spelen voor je handicap. Bij veel vriendschappelijke rondjes met wintergreens wordt afgesproken dat de bal mag worden opgepakt (met bijtelling van één slag) zodra hij binnen een stoklengte (van het clubhoofd tot de grip) bij de hole ligt. Maar op sommige golfbanen zijn de holes op de wintergreens groter dan normaal, soms zo groot als een voetbal. In dat geval wordt er wel uitgeholed in vriendschappelijke rondjes of in wedstrijden met wintergreens.

Een golfbaan kan nog wel qualifying zijn als er één wintergreen is per negen holes. De lengte van de baan mag echter niet meer dan 50 meter over negen holes of 100 meter over 18 holes verschillen met de ‘normale’ baan.

Greenkeeping

In de aanloop naar het KLM Open 2015 op de Kennemer maakte GOLF.NL deze film van het team van headgreenkeeper Dick Vastenhouw.