Nieuwe regels: het raken van de vlaggenstok op de green
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de regelaanpassingen onder de loep: het raken van de vlaggenstok op de green.

Het is vanaf 1 januari 2019 toegestaan dat je bij een putt vanaf de green de vlaggenstok in de hole laat staan. Er is dus geen straf meer zijn als de bal vanaf de green tegen een onbewaakte vlaggenstok wordt geputt.

Een speler mag zelf kiezen of hij bij een bal op de green de vlag in de hole laat staan of uit de hole haalt. Je kunt de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen. Als je de vlag in de hole laat staan en de bal raakt de vlag en valt in de hole: prima. Als de bal door de vlag uit de hole wordt geketst, moet je de bal spelen zoals hij ligt.

Bekijk de video bovenaan dit bericht, daarin wordt de nieuwe regel duidelijk uitgelegd. 

Vanaf 1 januari 2019 is er ook geen straf meer als je per ongeluk de vlaggenstok raakt die op de green ligt. Je krijgt wel twee strafslagen als je de vlaggenstok expres raakt en je er voordeel van zou kunnen hebben.

De regel heeft als doel om het spel eenvoudiger te maken (een verbod minder) en om het spel vlotter te laten verlopen. De regelinstanties R&A en USGA verwachten dat de vlag in het algemeen minder vaak uit de hole gehaald zal worden. Dat scheelt tijd en sneller spel is een van de doelen van de regelmodernisering door de R&A en USGA.

De vraag rijst of het makkelijker of moeilijker wordt om putts te maken als je vlag in de hole laat staan. Volgens de regelautoriteiten is er uiteindelijk even vaak voordeel als nadeel: “In sommige gevallen zal de bal de vlaggenstok raken en uit de hole stuiten, terwijl de bal normaal gevallen zou zijn.” Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar niet in het midden van de hole aankomt. “Maar in andere gevallen,” aldus de regelmakers, “zal de bal de vlaggenstok raken en in de hole eindigen, terwijl hij normaal de hole gemist zou hebben.” Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar midden in de hole aankomt en geremd wordt door de vlaggenstok.

Bij chips of putts van buiten de green is er niets veranderd in de nieuwe regels. Als je de vlag raakt bij een putt of chip van buiten de green is er net als vroeger niets aan de hand: geen straf.

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL