Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina kijken we naar de Ready Golf-adviezen van de regelmakers en hoe de nieuwe regels vlot spel mogelijk maken.

De nieuwe regels per 1 januari 2019 stimuleren spelers om Ready Golf te spelen, zodat je vlot speelt gedurende je ronde. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je speeltempo om andere golfers zo min mogelijk tot last te zijn. 

Hier volgen enkele tips hoe je tijd kunt besparen.

  • Bereid elke slag alvast voor terwijl je de bal nadert.
  • Eenmaal bij je bal aangekomen, doe dan niet langer dan 40 seconden over je routine en je slag.
  • Klaar om te slaan? Het wordt aangemoedigd dat je voor je beurt speelt, als het maar wel veilig en verantwoord is.

Ga naar de pagina golf.nl/readygolf voor nog veel meer Ready Golf-tips. Bekijk ook de video bovenaan deze pagina.

Nieuwe regels

De modernisering van de regels had niet alleen als doel om de regels eenvoudiger te maken maar ook om een goed speeltempo mogelijk te maken. Veel van de nieuwe regels zorgen er dus voor dat een ronde golf in weinig tijd gespeeld kan worden. Enkele voorbeelden: 

Maar om een speeltempo te bereiken waarbij je andere spelers zo weinig mogelijk tot last bent, is het toch nodig om Ready Golf te spelen.

Is de ene speler nog niet klaar om te slaan maar de andere wel? Zolang het veilig kan, laat de ander dan eerst slaan. Bekijk de video hieronder.

Matchplay

In strokeplay en stableford wordt aanbevolen dat je voor je beurt speelt als dit het tempo bevordert en als het veilig kan. En als je per ongeluk voor je beurt speelt, volgt er geen straf. 

Maar in matchplay is het anders. Elke hole is een aparte strijd tussen spelers en de winnaar is degene die de meeste holes wint. In matchplay is de regel: als je tegenstander voor zijn beurt speelt, mag je eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan.

Dus als je tegenstander voor zijn beurt afslaat en een hole-in-one maakt, dan kun je eisen dat de tegenstander de slag opnieuw doet. Dan is het dus geen hole-in-one (tenzij de volgende slag ook een ace is en die kans is klein). Maar je hoeft niet te eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan als een tegenstander voor zijn beurt speelt. Als de opponent in het water slaat, dan kun je het daarbij laten.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL