Waar mag een caddie of partner staan?
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina kijken we wat de nieuwe regels zeggen over de hulp van caddies bij het kiezen van de juiste lijn.

De nieuwe regels per 1 januari 2019 staan nog steeds toe dat je advies uitwisselt met je caddie (of je partner in een foursome, greensome of best ball). Maar je moet zelfstandig handelen bij het maken van de slag. 

Volgens de nieuwe regels mag je caddie of partner niet achter je staan als je je plek gaat innemen om te slaan. De caddie mag niet achter jou op de speellijn staan, of achter jou en heel dichtbij de speellijn, totdat je je slag hebt gemaakt. Dit geldt overal: niet alleen op de tee of fairway maar ook op de green. *

Met name op de LPGA Tour was het praktijk dat caddies hun speelsters hielpen bij het putten door achter hen te staan en te kijken of ze goed opgelijnd stonden. Dat mag dus niet meer.

Vooral voor NGF Competitie-spelers is de regelaanpassing van belang. De nieuwe regel wordt uitgelegd in de video bovenaan deze pagina en op de tekening hieronder. De regel is aangepast omdat de USGA en R&A vinden dat het oplijnen van de voeten en het lichaam een vaardigheid is die spelers zelf moeten beheersen.

nieuwe regels caddie achter speler op speellijn

Een caddie (of partner) mag nog steeds op een heuvel gaan staan om de lijn aan te geven als de vlag niet is te zien door de speler, zolang de caddie (of partner) maar weg is zodra de speler zijn plek gaat innemen om te slaan.

* Regel 10.2b is op 6 februari 2019 verhelderd omdat het op de Tours onduidelijk was wanneer een speler en zijn caddie de regel overtreden. Dit is de verheldering samengevat en hier is de volledige tekst te vinden:

Meaning of “Begins Taking a Stance for the Stroke”: If a player backs away from a stance, the player is not considered to have begun a "stance for the stroke”. Therefore, a player can now back away from his or her stance anywhere on the course and avoid a breach of Rule 10.2b(4) if the caddie had been standing in a location behind the ball.
Examples of When a Caddie is Not “Deliberately” Standing Behind the Ball When a Player Begins Taking Stance for Stroke: As written, the Rule does not apply if a caddie is not deliberately standing behind a player. It is clarified that the term “deliberately” requires a caddie to be aware that 1) the player is beginning to take a stance for the stroke to be played and 2) he or she (the caddie) is standing on or close to an extension of the line of play behind the ball. Several examples are given in the clarification to provide additional guidance.

Bal op de green oppakken

Er is ook nog een tweede 'caddie-regel' aangepast. Volgens de nieuwe regels mag een caddie jouw bal merken, oppakken en schoonmaken - met of zonder jouw toestemming - als de bal op de green ligt. Wanneer de caddie de bal heeft gemerkt en opgepakt, mag jij of je caddie de bal terugplaatsen. Deze regelaanpassing wordt uitgelegd in de video hieronder.


Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL