De nieuwe regels: hoe te handelen bij een bewogen bal
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de regelaanpassingen onder de loep: hoe te handelen bij een bewogen bal (niet op de green).

Als je bal beweegt door een actie die jij hebt veroorzaakt, dan krijg je volgens de nieuwe regels een strafslag. Dus stel dat je bal op de fairway ligt en dat je een blaadje bij je bal weghaalt en dat de bal door deze actie beweegt, dan moet je de bal met een strafslag terugplaatsen.

Maar het bewegen van een bal is jou alleen te verwijten als het vrijwel zeker is (95 procent zeker of meer) dat de beweging door jou is veroorzaakt. 

Bekijk de video bovenaan dit bericht. In de situatie in de video is het niet zeker dat de bal beweegt door toedoen van de speler. De oorzaak van het bewegen van de bal wordt daarom toegekend aan een natuurlijke kracht, zoals de wind of de zwaartekracht. De speler in de video krijgt dus geen strafslag en mag de bal verder spelen vanaf de nieuwe plek waar de bal na de beweging ligt.

Kortom, de speler is niet meer verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij het vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog. 

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL