nieuwe golfregels 2019 ontwijken van verkeerde green

Bal op verkeerde green

Als je bal op de verkeerde green terechtkomt, mag de bal dan spelen zoals die ligt?

Het kan voorkomen dat je bal na een slag op een verkeerde green eindigt (een andere green op de baan dan de green van de hole die je aan het spelen bent). Het kan ook voorkomen dat je bal pal naast een verkeerde green ligt en dat de verkeerde green 'een fysieke belemmering vormt voor je voorgenomen stand of ruimte voor je voorgenomen swing' (bijvoorbeeld dat je op de verkeerde green moet staan om de bal te slaan). In beide gevallen is er sprake van belemmering door een verkeerde green.

Wanneer er sprake is van een belemmering door een verkeerde green, mag je de bal niet spelen zoals hij ligt. Je moet de verkeerde green volledig ontwijken - zonder straf. 

Het ontwijken van een verkeerde green doe je door de oorspronkelijke bal (of een andere bal) te droppen in de dropzone zoals aangegeven in de afbeelding hierboven.

De afbeelding gaat uit van een rechtshandige speler. De green waar je naartoe moet is rechtsboven op de tekening en bal A ligt dus op een verkeerde green. Het dichtstbijzijnde punt waar de belemmering volledig wordt ontweken is bij P1. Dit punt moet in hetzelfde gebied van de baan zijn waar de oorspronkelijke bal tot stilstand is gekomen (in dit geval het algemene gebied).

  • P1 is het referentiepunt, het dichtstbijzijnde punt waar de belemmering volledig wordt ontweken (je voeten en de bal mogen niet meer de verkeerde green raken.)
  • De afmeting van de dropzone in dit geval is één clublengte van het referentiepunt (P1). 
  • De dropzone mag niet dichter bij de hole zijn dan het referentiepunt.

nieuwe regels 2019 verkeerde green

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

  • Auteur Redactie GOLF.NL