Regels in 2019: aanraken losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de regelaanpassingen onder de loep: het verwijderen van losse natuurlijke voorwerpen in een hindernis.

Zoals elders verteld heten waterhindernissen - gemarkeerd met rode of gele paaltjes - in de nieuwe regels hindernissen (penalty area's in het Engels).

Vanaf 1 januari 2019 geldt het volgende. Als je je bal vindt in een hindernis en vanaf daar wilt spelen, dan gelden dezelfde regels als wanneer je de bal speelt vanaf de fairway of vanuit de rough. Dus voordat je gaat slaan mag je losse natuurlijke voorwerpen in de hindernis verplaatsen. Je mag ook oefenswings maken waarbij de grond of het water in de hindernis geraakt wordt. Je mag de stok ook 'grounden' bij de bal als je bal in een hindernis ligt.

Maar ... als je bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt, dan krijg je daar wel één strafslag voor. 

Bekijk de video bovenaan dit bericht, daarin wordt de nieuwe regel duidelijk uitgelegd. 

Vanaf 1 januari 2019 mag je ook in een bunker losse natuurlijke voorwerpen verwijderen; dat wordt hier uitgelegd. Voorbeelden van losse natuurlijke voorwerpen zijn: blaadjes, dennenappels, takken.

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga terug naar de pagina Nieuwe regels in 2019.