De nieuwe regels in 2019: droppen vanaf kniehoogte
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de nieuwe regels onder de loep: het droppen vanaf kniehoogte.

Vanaf 1 januari 2019 gaan we bij het droppen de bal laten vallen van kniehoogte. In de video bovenaan dit artikel zie je hoe het moet: hou de bal op kniehoogte en laat de bal los zodat hij recht naar beneden valt.

Tot 1 januari 2019 was de dropprocedure dat we de bal met gestrekte arm vanaf schouderhoogte laten vallen, maar daarbij stuiterde of rolde de bal vaak weg waardoor je vaak opnieuw moest droppen. Dat kostte tijd. Het idee achter de nieuwe dropprocedure (vanaf kniehoogte) is dat je vaak maar één keer hoeft te droppen en weer verder kan spelen. 

Wat mag wel en wat niet? Bekijk de afbeelding hieronder.

droppen vanaf kniehoogte in golf

Relief area

Wat als de bal bij het droppen vanaf kniehoogte toch ver wegrolt?

Na 1 januari 2019 moet je droppen in een relief area (een gedefinieerde dropzone) die je moet bepalen met de langste club in je tas behalve de putter. Afhankelijk van de situatie mag je droppen in een relief area die één of twee stoklengtes groot is. In deze video wordt uitgelegd hoe je de relief area/gedefinieerde dropzone meet.

De bal moet in de relief area gedropt worden en daar tot stilstand komen. Als de bal tot stilstand komt buiten de relief area, moet de speler opnieuw droppen. Als de bal bij de tweede drop weer buiten de relief area rolt, dan mag de bal geplaatst worden waar hij bij de tweede drop de grond raakte. Bekijk hier een video waarin dit wordt uitgelegd.

Fout droppen

Wat gebeurt er als je vanaf 1 januari 2019 per ongeluk van schouderhoogte dropt zoals het vroeger moest? 

  • Als je de bal op de foute manier dropt (niet van kniehoogte) maar de bal nog niet hebt gespeeld, dan moet je de bal opnieuw droppen totdat je het goed hebt gedaan.
  • Als je de bal op de foute manier hebt gedropt en vervolgens hebt gespeeld, maar de bal is wel gespeeld vanuit de dropzone, dan krijg je één strafslag. Omdat je niet van de verkeerde plaats hebt gespeeld. 
  • Als de je de bal op de foute manier hebt gedropt en vervolgens hebt gespeeld, en de bal is gespeeld vanaf de verkeerde plaats (niet vanuit de dropzone), dan krijg je in strokeplay twee strafslagen en in matchplay verlies je de hole. Omdat je van de verkeerde plaats hebt gespeeld.

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga terug naar de pagina Nieuwe regels in 2019.