De nieuwe regels in 2019: droppen vanaf kniehoogte
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de nieuwe regels onder de loep: het droppen vanaf kniehoogte.

Vanaf 1 januari 2019 gaan we bij het droppen de bal laten vallen van kniehoogte. In de video bovenaan dit artikel zie je hoe het moet: hou de bal op kniehoogte en laat de bal los zodat hij recht naar beneden valt.

Tot 1 januari 2019 is de dropprocedure dat we de bal met gestrekte arm vanaf schouderhoogte laten vallen, maar daarbij stuitert of rolt de bal vaak weg waardoor je vaak opnieuw moet droppen. Dat kost tijd. Het idee achter de nieuwe dropprocedure (vanaf kniehoogte) is dat je vaak maar één keer hoeft te droppen en weer verder kan spelen. 

Kniehoogte wil zeggen: de hoogte van de knie van de speler als hij staat.

droppen nieuwe golfregels

Relief area

Wat als de bal bij het droppen vanaf kniehoogte toch ver wegrolt?

Na 1 januari 2019 moet je droppen in een relief area (een gedefinieerde dropzone) die je moet bepalen met de langste club in je tas behalve de putter. Afhankelijk van de situatie mag je droppen in een relief area die één of twee stoklengtes groot is. In deze video wordt uitgelegd hoe je de relief area/gedefinieerde dropzone meet.

De bal moet in de relief area gedropt worden en daar tot stilstand komen. Als de bal tot stilstand komt buiten de relief area, moet de speler opnieuw droppen. Als de bal bij de tweede drop weer buiten de relief area rolt, dan mag de bal geplaatst worden waar hij bij de tweede drop de grond raakte. Bekijk hier een video waarin dit wordt uitgelegd.

> Ga terug naar de pagina Nieuwe regels in 2019.