De nieuwe golfregels: de locatie van een gedropte bal
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Wat zeggen de nieuwe regels over de locatie waar een bal gedropt moet worden?

Als je vanaf 1 januari 2019 een bal dropt (met of zonder strafslag), dan moet je droppen in een relief area met een fixed size - 'een gedefinieerde dropzone' in het Nederlands. Die dropzone moet je bepalen met de langste club in je tas behalve de putter. Afhankelijk van de situatie mag je droppen in een dropzone die gemeten vanaf het referentiepunt één of twee stoklengtes groot is. 

De bal moet niet alleen gedropt worden in de dropzone maar moet ook tot stilstand komen in de dropzone. 

golfregels 2019

Hooguit twee keer droppen

Bij het droppen vanaf kniehoogte, wat we vanaf 1 januari 2019 gaan doen, zal de bal meestal na je eerste drop tot stilstand komen in de dropzone. Maar als dat niet het geval is, drop dan een tweede keer. Als je bal ook na de tweede drop niet binnen de dropzone blijft, plaats dan een bal waar de bal bij de tweede drop voor het eerst de grond raakte.

Bekijk de video's op deze pagina. In de video bovenaan deze pagina wordt uitgelegd hoe je de relief area/dropzone meet. De speler mag de grootte van de dropzone inschatten of meten (met de langste club in je tas behalve de putter). Dat wordt in de video hieronder uitgelegd.


Het belangrijkste verschil met vroeger

Tot 1 januari 2019 waren er situaties waarbij je een bal 'zo dicht mogelijk' bij een bepaalde plaats moest droppen, bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de plaats waar de oorspronkelijke bal was gespeeld. Dat kon ruim geïnterpreteerd worden en de bal werd daarom niet altijd op de juiste plaats gedropt. Met het invoeren van een relief area/dropzone per 1 januari 2019 is het veel duidelijker waar gedropt moet worden. (Namelijk in een dropzone die gemeten vanaf het referentiepunt één of twee clublengtes groot is. Of het één of twee clublengtes groot is, dat hangt af van de situatie.)

  • Auteur Redactie GOLF.NL