Nieuwe regels: bal bewogen op de green
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we een van de regelaanpassingen onder de loep: hoe te handelen bij een bewogen bal op de green?

Hoe moet je vanaf 1 januari 2019 handelen als een bal op de green beweegt bij het opnemen, plaatsen, markeren of een soortgelijke handeling? En hoe moet je handelen als je bal op de green beweegt door wind? De nieuwe regel wordt uitgelegd in de video bovenaan dit artikel.

In de nieuwe regels is er geen straf meer voor het per ongeluk bewegen van de bal op de green. Bijvoorbeeld als je de bal beweegt bij het maken van een oefenswing of bij het voorbereiden van je slag; of als je de balmerker laat vallen waardoor de bal beweegt; of als je de bal met je voet beweegt; of als je de balmerker beweegt. In al deze gevallen moet je de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek. 

Bekijk de video hieronder, een bekende video waarin Mike Clayton zijn putter per ongeluk laat vallen. In de nieuwe regels zou Clayton geen straf meer krijgen. Als zoiets gebeurt moet je wel de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek. (Clayton werd destijds, in 1997, volgens de oude regels wel bestraft. Er werd vastgesteld dat de bal al uitgerold was toen hij geraakt werd door de putter. Clayton kreeg één strafslag voor het bewegen van een stilliggende bal en moest de bal terugplaatsen.)Ook als de bal beweegt nadat je de bal gemerkt en teruggeplaatst hebt, moet je de bal op de oorspronkelijke plek terugplaatsen. Dat geldt niet alleen als de bal door eigen toedoen is bewogen maar ook als de bal beweegt door andere oorzaken zoals de wind. Indien je de exacte plek waar de bal lag niet weet, schat deze dan zo nauwkeurig mogelijk in en plaats de bal op die plek terug. In de video hieronder wordt dit uitgelegd.


Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL