Nieuwe regels: bewogen bal bij het zoeken
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina nemen we onder de loep wat de nieuwe regels zeggen als een bal beweegt bij het zoeken.

Volgens de nieuwe regels per 1 januari 2019 is er geen straf meer voor het per ongeluk bewegen van de bal bij het zoeken. Indien de bal wordt bewogen, plaats de bal dan terug op de oorspronkelijke plaats. Als die oorspronkelijke plek niet precies bekend is, maak dan een schatting - ook wat betreft hoe diep de bal onder het gras lag, en plaats de bal op die plek terug. Er volgt wél straf als het ‘vrijwel zeker’ is dat de beweging van de bal met opzet door de speler veroorzaakt werd.

Bekijk de video bovenaan dit artikel voor een uitleg van de regel. Deze regelaanpassing heeft als doel om het spel eerlijker en eenvoudiger te maken en om het spel vlotter te laten verlopen.

Wat niet verandert per 1 januari 2019: als een tegenstander of medespeler jouw bal beweegt bij het zoeken, dan volgt er geen straf. Indien de bal hierbij is bewogen, moet hij wel worden teruggeplaatst.

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL