nieuwe golfregels bal ligt op of tegen los obstakel

Bal op los obstakel

Krijg je een strafslag als je een obstakel weghaalt waar je bal tegenaan ligt?

Een los obstakel wordt in de regels gedefinieerd als 'een obstakel dat met een redelijke inspanning kan worden verplaatst zonder het obstakel of de baan te beschadigen'. Denk aan kunstmatige voorwerpen zoals een hark, een blikje, een flesje of een handdoek. 

Je mag overal op of buiten de baan zonder straf een los obstakel wegnemen en dat mag je op iedere manier doen. 

Tegen een los obstakel

Het kan voorkomen dat een bal tot stilstand komt tegen een los obstakel. Wat mag of moet je dan doen?

Stel dat de bal tegen een los obstakel ligt en dat de bal beweegt bij het verwijderen van het losse obstakel (zie de afbeelding bovenaan deze pagina)? Dan volgt er geen straf maar je moet wel je bal terugplaatsen op zijn oorspronkelijke plek. (Die oorspronkelijke plek moet bij benadering worden vastgesteld als die niet bekend is.)

In of op een los obstakel

Het kan ook voorkomen dat je bal op of in een los obstakel tot stilstand komt (bijvoorbeeld in een handdoek die verloren is door een speler; bekijk de afbeelding hieronder). Je mag deze situatie zonder straf ontwijken.

  • Pak je bal op.
  • Neem het losse obstakel weg.
  • Drop een bal binnen één clublengte van het referentiepunt, niet dichter bij de hole en in hetzelfde gebied van de baan zijn als het referentiepunt.

Het referentiepunt is de bij benadering vastgestelde plek recht onder de plek waar de bal stillag in of op het losse obstakel.

Als de bal in of op een los obstakel op de green ligt, dan moet je de bal niet droppen maar plaatsen, recht onder de plek waar de bal stillag in of op het losse obstakel.

nieuwe golfregels bal ligt op of tegen los obstakel


Test je regelkennis: doe de regelquiz.

  • Auteur Redactie GOLF.NL