Nieuwe golfregels: bal onspeelbaar in een bunker
Je bal is in de bunker terechtgekomen en heeft een onmogelijke ligging. Wat zijn je opties als je de bal onspeelbaar verklaart?

Als je bal op een moeilijke positie in een bunker ligt, kun je die onspeelbaar verklaren. Er zijn dan vier opties:

  1. De bal spelen van de plek waar je het laatst gespeeld hebt. Met bijtelling van één strafslag.
  2. De bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.
  3. De bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal ligt, niet dichter bij de hole. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.
  4. De bal droppen op een plaats buiten de bunker, in een rechte lijn naar achteren. Met bijtelling van twee strafslagen. Wat betekent 'rechte lijn naar achteren'? Trek een denkbeeldige lijn tussen de hole en je onspeelbare bal in de bunker. Bepaal een willekeurig punt op die lijn achter de bunker. Meet of schat een dropzone van één stoklengte aan een van de zijden achter dat punt, en drop een bal in de dropzone. (In de video bovenaan dit artikel wordt getoond hoe het moet.)

Optie 4 kan aantrekkelijk zijn voor spelers die moeite hebben met bunkerslagen. Stel dat je vanaf de fairway in een bunker slaat en een moeilijke ligging hebt. Als je dan eenmaal een mislukte slag in de bunker gedaan hebt, dan kun je met optie 1 niet meer terug naar het gras. Met optie 4 kun je altijd terug naar het gras. Dat kan een goede keuze zijn als je strokeplay speelt en niet bedreven bent in bunkerslagen, want dan kun je de score op die hole enigszins in de hand houden. Met stableford komt er al snel een moment dat je niet meer kunt scoren en de bal kunt oppakken.

De speler beslist zelf of zijn bal onspeelbaar is.

golfregels 2019


Test je regelkennis: doe de regelquiz.

  • Auteur Redactie GOLF.NL