Nieuwe golfregels: bal onspeelbaar in een bunker
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina aandacht voor het onspeelbaar verklaren van een bal in een bunker.

Als je bal vanaf 1 januari 2019 in een moeilijke positie in een bunker ligt en als je besluit dat de bal onspeelbaar is, dan heb je volgens de nieuwe regels een extra optie: droppen op een plaats buiten de bunker, in een rechte lijn naar achteren. Als je voor deze extra optie kiest, moet je wel twee strafslagen bij je score optellen.

Wat betekent 'rechte lijn naar achteren'? Trek een denkbeeldige lijn tussen de hole en je onspeelbare bal in de bunker. Bepaal een willekeurig punt op die lijn achter de bunker. Meet of schat een dropzone van één stoklengte aan een van de zijden achter dat punt, en drop een bal in de dropzone. (In de video bovenaan dit artikel wordt getoond hoe het moet.)

Wat betreft het meten met een stoklengte: volgens de nieuwe regels is een stoklengte de lengte van de langste stok in je tas, behalve je putter. De gelande bal moet vallen in en gespeeld worden van een punt in de dropzone.

Vroeger

Tot en met 31 december 2018 waren er drie opties als je bal op een moeilijke positie in een bunker lag en als je besloot om de bal onspeelbaar te verklaren. 

  1. Een bal spelen van de plek waar je het laatst gespeeld hebt. Met bijtelling van één strafslag.
  2. Een bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.
  3. Een bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal ligt, niet dichter bij de hole. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.

De extra optie die er bij is gekomen in de nieuwe regels per 1 januari 2019 (droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren) is dus optie nummer 4. Maar er is een belangrijk verschil: bij optie 4 moet je twee strafslagen noteren en bij optie 1, 2 en 3 moet je één strafslag noteren. 

Per 1 januari 2019 kan optie 4 aantrekkelijk zijn voor spelers die moeite hebben met bunkerslagen. Stel dat je op gras ligt en dan in een bunker slaat en een moeilijke ligging in een bunker hebt. Als je dan eenmaal een mislukte slag in de bunker gedaan hebt, dan kun je met optie 1 niet meer terug naar het gras. Met optie 4 kun je altijd terug naar het gras. Optie 4 kan een goede keuze zijn als je strokeplay speelt en niet bedreven bent in bunkerslagen, want dan kun je de score op die hole enigszins in de hand houden. Met stableford komt er al snel een moment dat je niet meer kunt scoren en de bal kunt oppakken.

Wat niet veranderd is in de regels: de speler beslist zelf of zijn bal onspeelbaar is.

golfregels 2019

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL