De nieuwe golfregels: het aanraken van de green
Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Op deze pagina kijken we wat de nieuwe regels zeggen over het aanraken van de speellijn op de green.

Volgens de nieuwe regels per 1 januari 2019 krijg je bij het voorbereiden van een putt geen straf als jij (of je partner of caddie) de green aanraakt om daarmee aan te geven waarop gericht moet worden. Of om daarmee aan te geven waar de bal zal breken door de ondulatie van de green. 

Je mag in dit geval de green aanraken met je hand, voet, club of de vlaggenstok. Bekijk de video bovenaan dit artikel waarin de regel wordt uitgelegd.

Je mag echter niet de speellijn verbeteren als je de green aanraakt. (Denk bij het 'verbeteren' van de speellijn aan het verbeteren van 'natuurlijke oneffenheden van het oppervlak', daar mag je niet aan zitten.) Je mag ook niet een voorwerp op de green neerzetten om daarmee aan te geven waarop gericht moet worden. 

Het begrip 'speellijn' wordt gedefinieerd als 'de richting waarin de speler wil dat zijn bal gaat na een slag (...)'. De speellijn is niet per se een rechte lijn tussen twee punten. De term 'speellijn' wordt sinds 1 januari 2019 gebruikt voor de hele baan, inclusief de green. De term 'puttinglijn' wordt in de nieuwe regels niet meer gebruikt. 

Lees ook: Sinds 1 januari 2019 mag je veel schade op de green repareren en Bij een putt vanaf de green mag de vlaggenstok in de hole blijven staan.

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.

  • Auteur Redactie GOLF.NL