app golf.nl handicap golf

Handicapsysteem met minder regels

In 2018 is het handicapsysteem eenvoudiger geworden.

Meer dan 40.000 golfers in Nederland hebben inmiddels de app GOLF.NL. Met deze app is het spelen van qualifying ronden en het bijhouden (en hopelijk verlagen) van je handicap makkelijker dan vroeger. 

Maar het handicapsysteem kan nog een stuk laagdrempeliger want er zijn nog veel golfers die geen handicap hebben. Om het handicapsysteem toegankelijker te maken is een aantal dingen veranderd.

Sinds 1 januari 2018 ... is een papieren scorekaart niet meer nodig en hoef je deze ook niet meer te bewaren.

Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scorekaarten in via 'de zuil'/computer op de club of via een app zoals die van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd maar dat is niet meer nodig. Als een scorekaart digitaal wordt ingeleverd en digitaal getekend is door een marker, hoeft de kaart dus ook niet meer thuis of op de club bewaard te worden.

Sinds 1 januari 2018 ... hoef je een qualifying ronde niet meer van tevoren aan te vragen.

In het EGA Handicap Systeem waarmee Nederland werkt staat op dit moment beschreven dat je om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet aanvragen. In de apps van sommige clubs en de app GOLF.NL is dit al niet meer noodzakelijk. Na je ronde kan je op het terras of 's avonds op de bank de kaart inleveren. 

Het is toegestaan om een mondelinge afspraak te maken op de 1ste tee en de scorekaart na de ronde via de app GOLF.NL of op de club in het systeem in te voeren. Deze optie is toegevoegd om spelers te stimuleren meer qualifying kaarten in te leveren. Belangrijk is dat je op de 1ste tee zegt dat je een qualifying kaart gaat spelen. De regel dat je voor een ronde moet aangeven dat je een ronde gaat spelen die meetelt voor je handicap is dus niet veranderd. 

Sinds 1 januari 2018 ... kun je meerdere keren op één dag 9 holes spelen.


Het spelen van 9-holes ronden wordt steeds populairder. Hoe meer scores een speler inlevert, hoe betrouwbaarder zijn/haar handicap is. In dit streven past het om meerdere 9-holes ronden op een dag toe te staan. Hoe meer golf, hoe beter!

Wat niet gaat veranderen is dat je als golfer je eigen scheidsrechter bent en daarom ook zelf verantwoordelijk blijft voor je handicap.

Informatie: golf.nl/app

Ga terug naar de hoofdpagina Golfregels en handicap.

  • Auteur Redactie GOLF.NL