Lies

Regels

Beeld: Getty Images
Golf is uniek: het is de enige sport is waar je je eigen scheidsrechter bent. Een goede kennis van de golfregels is noodzakelijk, maar je hoeft niet alle golfregels te kennen om eerlijk en met plezier te kunnen spelen. Het regelboek is dik omdat veel regels betrekking hebben op situaties die niet vaak voorkomen. Het gaat bij deze regels om het op een zo eerlijk mogelijk manier voortzetten van het spel.

In het kort

Er zijn situaties waar je niks aan kunt doen. De regels zijn er om je dan weer op een eerlijke manier op weg te helpen. Bijvoorbeeld als je tegen een bankje, bunkerhark of in een konijnenhol ligt. In dit geval mag je de bal zonder strafslag droppen op een plek waar je er geen last meer van hebt.
Als je jezelf in de nesten hebt gewerkt, zeggen de regels dat je altijd verder kunt spelen: play it as it lies. Als je je bal kwijtraakt, bijvoorbeeld als je de bal out of bounds slaat, kun je teruggaan naar de plek waar je voor het laatst geslagen hebt. Je krijgt dan altijd één strafslag.

Tip: zorg er altijd voor dat je een regelboekje in je tas hebt zodat je snel een situatie kunt opzoeken 

Neem een regelboekje mee

Het kan gebeuren dat je je bal kwijtraakt (verloren bal) of dat de bal buiten de baan terechtkomt. Je kunt dan teruggaan naar de plaats waar je het laatst geslagen hebt en het spel met één strafslag voortzetten. Als je bal onspeelbaar ligt of in het water, mag je de bal droppen met één strafslag. Als je de regels ‘bewust’ overtreedt, krijg je twee strafslagen en kun je in een wedstrijd zelfs gediskwalificeerd worden. Tip: zorg er altijd voor dat je een regelboekje in je tas hebt zodat je snel een situatie kunt opzoeken!


Via 'Golfregels uitgelegd' in de rechter navigatiekolom kun je zeer binnenkort alles over de regels nalezen.

  • Paginadatum 28 december 2014
  • Auteur Redactie GOLF.NL