Nieuws

'Krijg ik een vrije drop als mijn bal tegen een aantal grote (en niet te tillen) stenen ligt die ter versiering op de baan liggen?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over het verschil tussen vaste en losse obstakels, tees die vastzitten aan een touwtje en je marker oppakken tijdens matchplay terwijl de hole nog niet voorbij is.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Wessel: “Onlangs hadden we op onze club enige commotie om een akkefietje dat zich voordeed tijdens een competitiewedstrijd. Een golfer had een tee aan een touwtje vastgemaakt. Alles voor het vlotte spel en de gedachte van lekker snel doorspelen. Nu bleek een tegenstander daar de grootst mogelijke moeite mee te hebben. Hij eiste dat het touwtje zou worden doorgeknipt, omdat het touwtje de slagrichting zou kunnen bepalen. Hoe moet je dan handelen?”

De Regels voor uitrusting (Regel 6.2) geven aan dat het is toegestaan om tees te gebruiken die met elkaar zijn verbonden of die zijn vastgemaakt aan een voorwerp dat als verankering dient. Voorwaarde is wel dat de speler dit niet gebruikt om zijn speellijn aan te geven.

Zolang de speler dus niets doet met het aan de tee verbonden voorwerp of het touwtje om de speellijn aan te geven, is het toegestaan en kan een andere speler niet eisen dat het touwtje wordt verwijderd.

Angelien: “Een speler speelt de hole uit, de tegenstander neemt de marker op van de green en zegt ‘oké’. De andere speler zegt: ‘Je had de hole nog kunnen halven als je de marker had laten liggen.’ Wat zijn dan de regels?”

Als een speler de balmarker oppakt voordat de bal is teruggeplaatst, krijg hij daarvoor een strafslag (Regel 9.7). De bal moet worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Als de plek niet precies bekend is moet die zo goed mogelijk worden ingeschat.

In de situatie die je beschrijft – er was nog een slag om de hole te halveren – heeft de speler de hole verloren. Door de strafslag die hij heeft opgelopen kan de hole niet meer gehalveerd worden.

Esther: “Tijdens de NGF Competitie slaan bij de greensome alle vier de speelsters af. Beide ballen van de tegenstanders liggen minder ver dan die van ons. Onze tegenstanders kiezen de bal waarmee zij verder gaan en zeggen tegen ons dat wij dat op dat moment ook moeten doen. Wij zeggen dat wij dat niet hoeven doen, omdat onze beide ballen verder liggen. Wie heeft er gelijk?”

Bij matchplay moet de bal die het verst van de hole ligt het eerst worden gespeeld. Als bij greensome de volgorde van spelen afhankelijk is van welke bal wordt gekozen, moet die keuze worden gemaakt voordat kan worden verder gespeeld. Als beide ballen van een partij dichter bij de hole liggen dan beide ballen van de tegenstanders is duidelijk dat de tegenstanders eerst moeten spelen. De keuze met welke bal wordt verder gespeeld mag dan worden gemaakt nadat de tegenstanders hebben gespeeld.

Fons: “Tijdens een matchplaywedstrijd kwam mijn drive tot stilstand tegen een aantal grote (en niet te tillen) stenen. De stenen zijn daar ter versiering door mensenhanden geplaatst. Ik kon de bal op geen enkele manier spelen. De discussie ging even over het feit of ik hier te maken had met een vast obstakel en dus mocht ontwijken zonder strafslag. Mijn tegenstander was van mening dat ik de bal onspeelbaar moest verklaren met een strafslag of terug moest naar de afslagplaats. Wat is juist?”

Grote stenen die als decoratie op de baan zijn geplaatst zijn losse natuurlijke voorwerpen. Alleen als de stenen zijn gebruikt om iets kunstmatigs van te maken, zoals bijvoorbeeld een trap, een bankje of een muur, vormen zij een vast obstakel (zie definitie van los natuurlijk voorwerp en clarification 2 bij deze definitie).

Als de stenen niet kunnen worden verplaatst, of als de bal niet kan worden gespeeld zoals hij ligt, is de enige optie om, met bijtelling van een strafslag, het spel voort te zetten volgens een van de opties voor een onspeelbare bal (Regel 19.2).

Vaak zijn dergelijke stapels van stenen in de geldende Plaatselijke Regels gedefinieerd als vast obstakel. Dan mag je de stenen niet verwijderen, maar mag je de belemmering wel zonder straf ontwijken volgens Regel 16.2.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF).

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels