"We liggen goed op schema", vertelt Van den Bosse terwijl hij de baan laat zien. "In de toernooiweek krijgen we een paar handjes extra om het helemaal speelklaar te maken voor de speelsters. We moeten bijvoorbeeld nog een aantal bunkers echt strak maken."
Normaal gesproken is het gras op de fairways bij de Goyer twaalf millimeter hoog. Nu is dat twee millimeter korter. "Een week voor het Dutch Ladies Open zijn de fairways al op de juiste maaihoogte. Tijdens het toernooi, als de laatste speelsters nog in de baan zijn, beginnen we al met de voorbereidingen op de volgende dag. Toch kunnen we maar ongeveer vier fairways per dag maaien. Daarna wordt het al te donker."
De LET wil graag dat de greens tussen de 10 en 11 op de stimpmeter zijn. "Dat gaat lukken, de greens staan er goed voor. Normaal rollen ze hier 9 op de stimpmeter en nu zijn ze 10. Tijdens het toernooi gaan we richting de 11", verzekert Van den Bosse. De greenkeeper oogt rustig, mede dankzij de rustige winterperiode. "Het is mooie, zachte, perfecte winter geweest. Als we veel water hadden gehad dan waren we daar druk mee. Nu was de bodemtemperatuur snel goed en groeide het gras sneller. Sommige jaren hebben we pas met Pinksteren groei en nu veel eerder. Daar hebben we goed op ingespeeld met bemesting. Dat is fijn."
Normaal rollen ze hier 9 op de stimpmeter en nu zijn ze 10. Tijdens het toernooi gaan we richting de 11
Even leek de baan zelfs te droog te worden, maar de regen kwam op een mooi moment. "Een paar dagen zat het in buurt, maar toen kwam er een heel mooie bui voor een hele dag. Voor veel mensen een ergernis, maar voor mij niet. Ik was blij toen ik 's ochtends opstond dat het regende, want dat hebben we nodig." Het mooie weer in Nederland zorgt er wel voor dat ze extra moeten sproeien. "Dat doen we altijd als het droger is, zoals in de zomers vaak het geval is. De Goyer heeft zandondergrond, dus het droogt sneller uit dan klei. Maar we moeten ook niet te veel water geven."
Toch zijn er ook stressmomenten geweest. "Over de drivingrange heb ik wel stress gehad", zegt hij. "De Tour zei behoorlijk laat dat ze graag willen dat de speelsters van gras afslaan. We hebben toen met de club besloten om het in te zaaien en geen graszoden neer te leggen. Dat was een stuk goedkoper. In het begin dacht ik wel: dit wordt een uitdaging, gaan we het wel halen? Het is nu niet honderd procent, maar goed genoeg voor het toernooi."
En er moest ook nog wat gebeuren bij de green van hole 4. "Alle beschoeiingen moeten op den duur vervangen worden. Die bij hole 4 stond op de planning voor dit jaar, samen met hole 11. Het was een beetje last-minute dat alles geleverd zou worden. Maar het is gelukt en het ziet er heel mooi uit. Complimenten voor mijn collega's."
In de week van het Dutch Ladies Open zijn de greenkeepers nog steeds heel druk. Elke ochtend gaan ze greens maaien en rollen, dauw van de fairways vegen, holes verzetten, snelheid van de greens meten, bunkers harken en voorgreens maaien. 's Middags komt daarbij: faiways, semirough en tees maaien, waste area's harken, divots vullen, plaggen rapen en bepaalde plekken krijgen extra water. Van den Bosse: "Zelf sta ik nog een aantal dagen stand-by als er wat gebeurt in de baan. Ik heb er zin in, we zijn er klaar voor."