Joost Luiten heeft genoegen genomen met de 35ste plaats in het Alfred Dunhill Links Championship. Op de Schotse linksbanen had hij zijn beste golf vóór het weekend gespeeld. Tyrrell Hatton won het toernooi voor de derde keer, na een duel met Nicolas Colsaerts, terwijl Anne van Dam de cut miste en de 'finales' op de verschillende tours geen Oranje-succes opleverden.
Het was aan Joost Luiten om op zondag de Nederlandse eer hoog te houden op de Old Course van St. Andrews. 's Lands beste golfer was bezig aan een prima toernooi en stond na twee rondes op de Schotse links zelfs vijfde, waarna hij na een 71 (-1) op Carnoustie als vijftiende begon aan de laatste omloop. Zat een eerste top 10 sinds 2011 er misschien wel in voor Luiten?
Het antwoord op die vraag was nee. Luiten maakte op de Old Course, waar de golfers op zondag in lastige(re) condities voor de verandering wel eens écht getest werden, drie birdies en drie bogeys voor een 72. Daarmee zakte de Bleiswijker twintig plekken naar de gedeelde 35ste plaats. Dat was hoe dan ook een betere prestatie dan in zijn laatste drie Dunhill Links, toen hij telkens de cut miste.
Op de Race to Dubai had Luiten met een iets beter slot een goede stap kunnen zetten. Hij klimt wel een paar plaatsen naar 65, waar hij voor het ingaan van het weekend ongetwijfeld op meer gehoopt had. Landgenoot Van Driel ligt als 32ste nog altijd op koers voor het bereiken van het DP World Tour Championship (top 50), terwijl Huizing weer inleverde en nu 131ste staat. Voor de golfer uit Soest resten nog drie toernooien om speelrecht voor 2025 veilig te stellen.
Op 'the Home of Golf' bleef het lang onduidelijk wiens kant het op zou vallen, omdat de Old Course met name op de tweede negen zijn tanden liet zien. Hoe anders was dat een dag eerder, toen Tyrrell Hatton niet te houden was en het baanrecord evenaarde met een 61 (-11). De concurrentie vreesde daardoor voor tot wat de Engelsman op zondag in staat zou zijn. LIV-speler Hatton nam een voorsprong van één slag mee op Nicolas Colsaerts, de Belgische nummer 695 die meedeed op een invite. Onze zuiderbuur zorgde tijdens de derde ronde voor vuurwerk met een albatros op Kingsbarns.
Hatton leek aanvankelijk alles onder controle te hebben in zijn zoektocht naar een derde Dunhill-titel. Op de eerste negen miste hij nog wat putts, maar na de turn verstevigde hij zijn leidende positie. Totdat Hatton het noorden enigszins kwijtraakte en fouten begon te maken, bijvoorbeeld op 13 (dubbel bogey) en 14 (bogey). Colsaerts maakte vervolgens birdie op 15, waardoor de twee weer 'all square' waren, met Tommy Fleetwood op twee slagen. Laatstgenoemde kon de bovenste twee niet meer bedreigen, net als de overige achtervolgers die al eerder afhaakten.
Met de twee leiders op -23 kwam het allemaal aan op hole 18, waar zowel Hatton als Colsaerts met de driver in de buurt kwam van de green. De Engelsman legde zijn bal met een goede chip op een meter, waarna de Belg zijn putt vanuit de 'Valley of Sin' te kort liet. Ook de putt voor birdie ging er voor Colsaerts niet in, waarna Hatton het mocht afmaken. "Ik kan wel huilen, ik heb er geen woorden voor", aldus Hatton, die zijn trilogie na 2016 en 2017 compleet maakte. Een dat ook nog eens aan de zijde van zijn vader met wie hij de Pro-Am speelde. De overwinning bracht hem naar 16 in de Race to Dubai en plek 20 op de wereldranglijst, wat de LIV Golfer ook wat de majors betreft voor volgend jaar veel meer zekerheid bracht.
Op de Ladies European Tour triomfeerde Céline Boutier voor het eerst in 2024. De mondiale nummer 12 uit Frankrijk schreef het toernooi uit de Aramco Team Series in Shenzhen op haar naam, door thuisfavoriet Xiyu Lin twee slagen voor te blijven na een bogeyvrije 66 (-7) op de slotdag.
Op de World Cup Course van het Mission Hills Resort begonnen Boutier en Lin, vorig jaar de winnares van het Aramco-toernooi in Hongkong hier dichtbij, naast elkaar als leiders aan de laatste rondgang. De Chinese kende een vliegende start, maar dankzij birdies op 2, 5 en de holes 7 tot en met 9 hield Boutier gelijke tred. De Française pakte vervolgens ook op 12 een slag, en na de Chinese bogey op 15 was het beslissende gaatje geslagen.
Anne van Dam gebruikte in haar eerste twee rondes (75-76) twee slagen te veel en miste de zondag in China. De Arnhemse staat nu 88ste op de Order of Merit, voor iemand van haar statuur in het Europese golf veel te laag. Komende week slaat Anne weer af in het Wistron Ladies Open in Taiwan, een toernooi dat wederom gedoteerd is met 1 miljoen dollar. Met daarna alleen nog Saoedi-Arabië en de LET-finale heeft de Nederlandse nummer 1 nog drie toernooien om in sportief opzicht wat van haar jaar te maken.
Nikki Hofstede en Lauren Holmey hebben in Spanje naast directe promotie naar de Ladies European Tour gegrepen. In het Iberdrola Calatayud Ladies Open werd Holmey 35ste, terwijl Hofstede de cut miste. In de eindafrekening van het seizoen op de LET Access Series eindigden de landgenotes respectievelijk op plek 14 en 15. Dat was wel genoeg om later dit jaar de eerste ronde van Q-School over te mogen slaan.
Op Gambito Golf Calatayud was Marit Harryvan uiteindelijk de beste TeamNL'er. Na twee rondes stond zij in de top 10 met uitzicht op misschien wel meer, maar op de slotdag leverde zij - met vriendin Hofstede als caddie - slagen en daarmee ook plekken in voor een T15. De Engelse Ellie Gower won, terwijl Kajsa Arwefjall, Helen Briem, Billie-Jo Smith, Tina Mazarino, Megan Dennis, Anna Magnusson en Natacha Host Husted promotie vierden.
Op de Pro Golf Tour viel Aydan Verdonk helaas net buiten de Challenge Tour-kaarten. Met de beste ronde van de slotdag kwam de Noord-Hollander eerder deze week nog aardig opzetten, maar de zesde plek in het Castaneo Resort Championship was bij lange na niet genoeg om de top 5 nog aan te vallen. Koen Kouwenaar finishte het seizoen als negende, Mike Toorop en Dario Antonisse vielen net buiten de top 10. Voor de meeste landgenoten geldt dat ze zich nu gaan opmaken voor Qualifying School. Eind oktober is het op vier Spaanse banen tijd voor Second Stage.
Oók geen succes voor Dewi Weber in het Epson Tour Championship. In thuisstaat Californië miste ze de cut, waardoor ze geen gooi meer kon doen naar de vijftien startbewijzen voor de LPGA. Weber zal het Epson-seizoen rond de 30ste plek gaan afsluiten. Onze landgenote gaat het nu via de top 100 van de LPGA proberen (momenteel #128), anders wacht begin december opnieuw een gang naar de loodzware Q-Series in Alabama.
Met een 23ste plaats was Lars van Meijel de beste van vier Nederlanders in de D+D Real Czech Challenge. Wouter de Vries eindigde als 40ste, terwijl Lars Keunen en Kiet van der Weele opnieuw de cut misten. Van Meijel won een paar plekjes op de ranglijst en staat nu 48ste, maar het blijft veel te weinig wat de rood-wit-blauwe golfers laten zien op het tweede niveau van Europa. De komende twee weken is de Challenge Tour in China, waar het om meer prijzengeld en ook meer punten gaat. In het Hainan Open is Van Meijel er opnieuw bij en start ook Wil Besseling.